SAD nudi razmjenu zarobljenika Rusiji

Viktor Bout
6 komentara

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u srijedu da su SAD dale “značajnu ponudu” Rusiji da osiguraju oslobađanje košarkašice Brittney Griner i osuđenog špijuna Paula Whelana. Prema izvještaju CNN-a, ponuda uključuje razmjenu ruskog trgovca oružjem Viktora Buta za dvojicu Amerikanaca.

“U narednim danima očekujem da ću razgovarati sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom… Planiram da pokrenem pitanje koje je za nas glavni prioritet, oslobađanje američkih građana Paula Whelana i Brittney Griner”, rekao je Blinken novinarima. “Naše vlade su više puta i direktno komunicirale o tom prijedlogu, a ja ću taj razgovor iskoristiti za lično praćenje.”

Griner je od februara u pritvoru u Rusiji zbog optužbi za drogu, dok je Whelan, bivši američki marinac, 2020. godine osuđen za špijunažu i trenutno služi 16-godišnju kaznu u ruskom zatvoru.

Izvori CNN-a su tvrdili da je Bidenova administracija nekoliko mjeseci radila na oslobađanju dvojice Amerikanaca, te da je i sam Bajden podržao ponudu zamjene zatvorenika.

„Prenijeli smo značajnu ponudu za koju verujemo da bi mogla biti uspješna na osnovu istorije razgovora sa Rusima“, rekao  je zvaničnik administracije za CNN, navodeći da je ponuda upućena Moskvi u junu. Zvaničnik je dodao da je trenutno na “ruskom sudu da odgovori” na ponudu.

Već nekoliko sedmica kruže glasine da SAD razmatraju ponudu Bouta u zamjenu za Grinera i Whelana, iako se u ranijim izvještajima navodi da se Ministarstvo pravde SAD protivi takvoj trgovini. Prema CNN-u, Ministarstvo pravde je “na kraju prihvatilo” da je trgovina imala podršku Bijele kuće i State Departmenta.

Bout je uhapšen na Tajlandu 2008. i izručen SAD dvije godine kasnije. Proglašen je krivim za naoružavanje terorističke grupe i zavjeru za ubijanje američkih državljana, te je 2012. godine osuđen na 25 godina u saveznom zatvoru. Prije hapšenja i osude, Bout je bio jedan od najuspješnih svjetskih trgovaca oružjem, čiji je život inspirisao holivudski film ”Lord of War” iz 2005.

Blinken nije spomenuo Bouta tokom svog obraćanja novinarima.

U međuvremenu u Moskvi, u srijedu je nastavljeno suđenje Grineru, a sportistkinja je tvrdila da joj je dostavljen neadekvatan prevod okolnosti njenog hapšenja. Griner je ranije tvrdila da ne zna kako je ulje kanabisa s kojim je uhvaćena ušlo u njene stvari, a preko svog advokata je u srijedu rekla da “poštuje ruske zakone i da ih nikada nije namjeravala kršiti”.

Grineru prijeti kazna do 20 godina zatvora ako bude proglašen krivim. Pritvor joj je određen do 20. decembra, a suđenje se nastavlja 2. avgusta.

Brittney GrinerpregovorirusijaSADViktor Boutzarobljenici
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
1 godina prije

Teško…

tihobl
1 godina prije

Ruskog biznismena kidnapovali sa Tajlanda i hoce da ga zamjene za spijuna i narkomanku. Vidjecemo hoce li Kremlj pristati, a putinov je stav: “sto nije ljetovao u Sociju”.

Suze Roni
1 godina prije

Victor Bot ili kako se pise je u zatvoru od 2008 i to nakon sto je nelegalno prebacen u USA,a osudjen je na 25 godina zatvora. Whelan je u zatvoru od 2020, a kosarkasica i krace. I sad bi oni mijenjali ih za ruskog drzavljana koji je skoro 14 godina u zatvoru nakon nelegalnog pritvora. Neka puste Bota, a onda nakon recimo, pola odsluzene kazne od 16 godina tj. 8 +2godine, neka oslobode Whelana, a to je 2030.Kosarkasica sluzi manju kaznu i ona je tu manje vazna.

Gast
1 godina prije

Svi su bolnićari kao i ja, pustite te jadnike do zida.

404
1 godina prije

Amerikanci se boje, da hvatanje Amerikanaca ne pređe u opštu svetsku naviku. Njihov kult nedodirljivosti je u zadnje vreme jako poremečen.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI