SAD odgovarale vođe od sudjelovanja na Rusko-afričkom summitu

Fred M'membe
18 komentara

Zambija pokazuje svoju neovisnost sudjelovanjem na rusko-afričkom summitu u St. Petersburgu, rekao je u četvrtak čelnik tamošnje Socijalističke stranke.

Fred M’membe rekao je za RT u ekskluzivnom intervjuu da su SAD uspjele odgovoriti neke afričke čelnike da prisustvuju događaju, ali je Lusaka odlučila poslati izaslanstvo kako bi dokazala da donosi “samostalne odluke”.

“Mnoge ljude obeshrabruju da dođu u Rusiju [od strane] oni koji žele dominirati svijetom, oni koji misle da je samo njihov put, SAD”, rekao je.

Političar je istaknuo da odnosi Zambije i Rusije datiraju iz sovjetske ere, kada je Rusija pomogla u oslobađanju Lusake od kolonijalizma i obrani njezinog suvereniteta.

“Znamo tko su nam prijatelji i imamo pravo sami birati prijatelje. Nitko umjesto nas ne bi trebao birati prijatelje. Danas smo ovdje u Rusiji da to pokažemo,” inzistirao je.

M’membe je priznao da se događaju globalne geopolitičke promjene, ali je izrazio zabrinutost zbog kontinuiranog držanja Zapada nad afričkim suverenitetom.

Napomenuo je da Washington ima 29 vojnih baza u 15 zemalja Afrike, dok je Francuska i dalje prisutna u deset država.

“Definitivno ne radi zaštite afričkih interesa. To je projiciranje vlastite moći… ili promicanje vlastitih interesa”, rekao je.

Drugi rusko-afrički summit započeo je u četvrtak u Sankt Peterburgu, a završit će u petak. Prema moskovskim dužnosnicima, nazoči 49 afričkih izaslanstava, uključujući 17 nacionalnih čelnika.

Tijekom intervjua, M’membe je također razgovarao o zapadnim sankcijama, hibridnim ratovima, psihološkom ratu protiv afričkih vlada i dogovorima s MMF-om.

afrikaFred M'memberusijaSADSummitZambija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vidim
9 mjeseci prije

Ruska Burza – Ruski MOEX indeks popeo se u petak preko 3000 bodova, prešavši prekretnicu po prvi put otkako je zemlja pokrenula svoju operaciju u Ukrajini u veljači 2022.

Max
9 mjeseci prije

Uzalud.

hiber
9 mjeseci prije

Zapravo su samo dva predsjednika došla u nuždi. Egipatski jer je doveden u situaciju sličnu pred arapsko proljeće jer je Egipat izuzetno ovisan o ukrainskom žitu, te južnoafrički da se osigura da Putinu slučajno ne padne na pamet dolaziti u Južnu Afriku. Nesto ih je doslo iznajmiti Wagnerove plaćenike, a ostali su se došli besplatno najesti i napiti.

Keki
9 mjeseci prije

Kakvo dno dna od pojedinaca i političara.

Demokracki
9 mjeseci prije

Zambija je americka kolonija, a to je i razlog zasto su oni mozemovci sto nabavljaju djecu po Africi koda su gume za auto pusteni da se vrate u tudjmanovu udbasku hrvatsku, ili bar ovo sto je od nje ostalo. Ovaj pokusava glumiti Titu i Jugoslaviju.

9 mjeseci prije

” Tijekom intervjua, M’membe je također razgovarao o zapadnim sankcijama, hibridnim ratovima, psihološkom ratu protiv afričkih vlada i dogovorima s MMF-om. ”

Zanimljive teme , afrika postaje svjesna i bez straha…

tihobl
8 mjeseci prije

Ameri imaju baze u 15 africkih drzava, a francuzi u 10. I opet nisu mogli da im uvrnu ruku.

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“…u travnju ove godine Kongres SAD-a donio ZAKON “O suprotstavljanju štetnom utjecaju Rusije u Africi”, a

“afrički desant” u Sankt Peterburgu izazvao je pravu histeriju na Zapadu.”

Viđe Kongresa.
I kongresmena.
Na govornici zaboravljaju što trebaju reći. A nigdje se nalaze. Napisao neki tip na YT, da bi zbilja bilo dobro imati nekog tko je još živ u politici…

USA je pred raspadom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI