SAD podržava Ukrajinu u napadu na Krim

Joe Biden
33 komentara

SAD smatraju ukrajinske udare na Krim poštenom igrom u “svrhe samoodbrane”, objavio je Politico u četvrtak, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika u administraciji predsjednika Joea Bidena.

Washington neće stajati na putu napadima na poluostrvo “ako Kijev smatra da su potrebni” , piše list. Istorijski ruski, Krim je bio dio nezavisne Ukrajine od 1991. do 2014. prije nego što je lokalno stanovništvo glasalo za ponovno ujedinjenje s Moskvom.

“Mi ne biramo mete, naravno, i sve što smo dali je u svrhu samoodbrane. Bilo koja meta koju izaberu na suverenom ukrajinskom tlu je po definiciji samoobrana”, rekao je anonimni zvaničnik.

Na pitanje Politicoa da li Bajdenova administracija smatra poluostrvo suverenom ukrajinskom teritorijem, zvaničnik je rekao: “Krim je Ukrajina”.

Krim se odcijepio od Ukrajine nakon oružanog puča u Kijevu 2014. i velikom većinom glasova na referendumu izglasao pridruživanje Rusiji, koju Zapad nije priznao.

Ukrajinski zvaničnik je tom izdanju rekao da je “poruka podrške” Bajdenove administracije “došla do Kijeva”.

Izvještavanje Politica podsjeća na ranije komentare ukrajinskog ministra odbrane Alekseja Reznikova. Reznikov je u četvrtak rekao za emiter Glas Amerike koji financira američka vlada da obećanje Kijeva da neće napadati rusku teritoriju oružjem koje je osigurao Zapad ne pokriva Krim – i da se Washington nije protivio ukrajinskim napadima tamo.

Snažne eksplozije u blizini ruskog skladišta municije potresle su u utorak selo Majskoje na sjeveroistoku Krima. Bio je to drugi takav incident u nekoliko sedmica, s nizom eksplozija koji se također dogodio na vojnom aerodromu Saki ranije u mjesecu, pri čemu je 14 ljudi povrijeđeno, a jedna je ubijena.

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je da su nedavni udari bili akti “sabotaže” i da su nanijeli štetu civilnim objektima, uključujući dalekovode, elektranu, željeznicu i nekoliko stambenih zgrada.

Ukrajina nije direktno potvrdila odgovornost za nedavne napade, ali nakon incidenta na aerodromu Saki, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je rekao da je rat “počeo s Krimom i mora se završiti Krimom – njegovim oslobođenjem”.

KrimrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Sada će Rusi da smisle “poštene” udare . Himarsima upravljaju američki operativci , uključujući satelite i lociranje meta. Amerikanci su se najdirektnije uključili u borbene akcije, tako da će i oni biti legitimna meta. Napad na Krim je osveta amera za jučerašnje raketiranje ciljeva u i oko Harkova, u kojem je likvidiran veliki broj stranih militanata i nacista, medju kojima ima i američkih operativaca. Sada će Rusi morati da počnu sa upotrebom naprednijeg oružja i žešće da rasturaju NATO bagru .

kiza
1 godina prije

U svemu ovome mi nije jasno zbog čega Sirijska arapska armija ne bi imala pravo da napada Američku vojsku na okupiranim djelovima Sirije, i zašto im Rusi ne omoguće isto što i Amerika Ukrajincima.Rusi i dalje pričaju o nekakvim zapadnim partnerima, vrijeme je da se skinu rukavice.

Throne
1 godina prije

Ne volim o ovoj temi pisati, jer mrzim rat i velika razaranja kao i stradanje nevinih (to smo vidjeli na masi primjera u siriji, jemenu, libiji, iraku a sada i na podrucju dombasa i luganska – ukrajna. Vidim da se blizimo zadnjoj stanici putovanju ljudske civilizacije kada uz postojeca dva jahaca apokalipse kuge za kojeg sada vezem tzv. primjer pandemije covida (cjepljenja te masovne umiranja od nuspojava) , gladi koja je povezana za zelenu agendu, dolazi i treci jahac to je rat ali ne vise onaj klasicni vec nuklearni (izgleda da iza ishlapljelog starca bidena, povampireni usa vojno industrijski kompleks to prizeljkuje i namjerno ga priziva). Sto je tu je, ako se to dogodi niti
tzv. zlatna miljarda povlastenih koji bi trebala pezivjeti, nece imati veliko zadovoljstvo, jer i njima je kraj neizbjezan ma gdje se u kojekakvim vukojebinskim bunkerima skrivali.

petar schroder
1 godina prije

Dali ovaj covjek zna gdje se nalazi.Ja mislim da se on ne pita za nista Iza njega stoji vojna industrija koja hoce rat protiv Rusije, a Ukrainu koristi da se preko njene teritorije vodi rat Zao mi je civila Ukrainaca koji ginu za nista.Za sve je kriv NATO koji vodi ovaj rat sa Amerikom i zapadnim saveznicima.ONI NECE MIR,NEGO DA ISPROBAVAJU NOVO ORUZJE . Ukraine posjeduje najbolju zemlju na svijetu.Amerikanci vec posjeduju 30 posto toga zemljista ,posto im je to dozvolio OVAJ GLUMAC KOJI GLUMI PREDSJEDNIKA ZA VELIKU LOVU JUCE JE JEDAN PORTAL IZ AMERIKE OBJAVIO DA JE ZELENSKI MILIARDER

indy
1 godina prije

Alo senilni,kačete vratiti Texas,New Mexico,idr Meksiku,pošto ste isto okupirali,kad ide isplata ratne štete Iraku,Libiji,Vjetnamu,idr……

Darko
1 godina prije

Pa zar Rusi nemaju mogućnost da isporuče jednu navođenu Bidenu u krilo onako kako je on radio na Bliskom istoku nedavno? Vrijeme je da se ta ništarija prži u paklu..

Zuzu
1 godina prije

Mogu samo lajati na mjesec.

burt
1 godina prije

vidi se da SAD i NATO cijelo vrijeme varaju i ponižavaju Putina i vozaju ga amo tamo, pa neće slati M142 i M270 u Ukrajinu pa neće slati dalekometne rakete pa neće napadati teritorij Rusije, sve je to taktika da se ponizi Putin, sad su u dometu cijeli Krim, ruske baze na zapadnom Kavkazu i zapadni dijelovi kontinentalne Rusije, lansirna vozila su iz NATO država, rakete su iz SAD-a, sateliti koji navode paljbu su Muskovi tj. američki, Ukrajina s time ima malo veze

hiber
1 godina prije

Glavni problem je sto Putler gubi povjerenje lokalnih domicilnih prorusa. Zbog nedostatka vojnika šalje se ološ i poludivlji narodi iz kolonijalne vukojebine. Kako ti divljaci dovode i svoje obitelji i šire porodice i naseljava se u susjedstva a često i deložiraju “lojalne” domoroce, sve vise im se čini da Putlerova specijalna operacija nije baš bila dobra ideja. To ce zapravo presuditi Putleru. Narodski rečeno, ne biraju između Moskve i Kijeva, nego između Kadireva i Zelenskoga. Situacija se pogoršava jer Rusi vise ne napreduju, pa se ološ ne može namiriti iz ratnih područja, pa se namiruje iz pozadinse. Dakle, Putler tone iz lošeg u gore.

London
1 godina prije

Americi ne odgovara da rat zavsi. Sto duze se ratuje to bolje za Bijelu Kucu

Max
1 godina prije

SAD ne samo da podupiru nego upravljaju svime što čini Ukrajinska vlast.

rade
1 godina prije

Rusi moraju odgovoriti istom mjerom,a i otici malo dalje.Jednostavno isporuciti svojim saveznicima nuklearno oruzje,Iranu,Siriji,Kubi…Pa neka to isto urade i amerikanci.

Ahmat sila
1 godina prije

Pa Kosovo je srbski teritorij i Rusi imaju pravo, da pomoču srbske vojske raketiraju sve američke i zapadne baze koje su stacionirane na Kosovu.

Rimtutituki
1 godina prije

Od pocetka usa gay opsluzuju himars,dobijaju podatke sa usa stelita itd.pocinje mi jako cudno izgledati ponasanje rusije.usa su odlucili” sada je zadnji momenat da sjrsimo cccp i cina,za 5 godina nece biti moguce” zar to nije ocito?

Darko
1 godina prije

Za svaki ispaljeni ukrajinski projektil Rusi trebaju u odmazdi zasuti Kijev sa barem 100 projektila..Ukrajinsku gamad treba pretvoriti u prah i pepeo dok je vrijeme..

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Amerikenjci koliko god da vas je većinom ste ljudska govna koja treba izbrisati sa lica zemlje. Nadajmo se da nećemo još dugo morati trpjeti vaš terorizam i zlodjela.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI