SAD pogoršavaju ‘humanitarnu katastrofu’ Sirije

Zemljotres Sirija
11 komentara

“Ilegalna” američka  vojna okupacija Sirije samo je produbila humanitarnu krizu u zemlji, rekla je Kina, kritikujući američke zakonodavce nakon što su glasali za nastavak raspoređivanja trupa.

Na brifingu za novinare u petak , glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning zamoljen je da prokomentariše nedavno glasanje američkog Kongresa o produženju vojne intervencije u Siriji. Mao je odgovorio pozivajući Washington da “odmah okonča ilegalnu okupaciju i pljačku trupa” i ukine sankcije koje su usmjerene na sirijsku ekonomiju.

“Otkako su SAD počele svoje nezakonito miješanje u sirijsku krizu, njihove vojne operacije u Siriji odnijele su veliki broj nevinih civilnih života i izazvale teške humanitarne katastrofe”, rekla je ona, dodajući da su SAD “više puta kritizirane ” od strane Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih tijela za “neselektivne napade koji mogu predstavljati ratni zločin”.

Rezolucija o ratnim ovlastima koju su sponzorirali republikanci izglasana je u srijedu usred snažnog dvostranačkog protivljenja, a kritičari zakona tvrde da bi povlačenje trupa moglo dovesti do ponovnog oživljavanja terorističkih grupa poput Islamske države (IS, bivši ISIS). Zakon koji je predstavio republikanac sa Floride Matt Gaetz, tražio je potpuno povlačenje američkih vojnika u roku od šest mjeseci, pri čemu je zakonodavac primijetio da Kongres uopće nije glasao za odobrenje višegodišnjeg raspoređivanja.

Mao je također zamolio Washington da “poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet drugih zemalja” i da prestane sa “otežavanjem humanitarnih katastrofa” u Siriji, gdje je nedavni zemljotres odnio više od 7.000 mrtvih. Američke ekonomske kazne ometale su napore za pružanje pomoći nakon katastrofe, što je dovelo do daljnjih poziva Pekinga da odustane od sankcija i omogući da prijeko potrebna pomoć neometano uđe u zemlju.

Narodna Republika je ranije istakla navodnu krađu nafte od strane američkih snaga stacioniranih na sjeveroistoku Sirije bogatom resursima, gdje su već dugo uključene u grupe kurdskih milicija. U januaru je Peking optužio Washington za “banditizam” i “pljačkanje”, pozivajući se na statistiku lokalne vlade koja tvrdi da je više od 80 posto dnevne proizvodnje nafte u Siriji “prokrijumčareno iz zemlje od strane američkih okupacionih trupa” u prvoj polovini 2022.

Američke snage su prvi put poslane u Siriju 2014. godine, počevši od specijalnih operatera, a kasnije su uslijedile konvencionalne kopnene trupe i zračne snage. Iako je tadašnji predsjednik Barack Obama tvrdio da je njihova misija bila usmjerena na borbu protiv terorista, Washington je ranije slao i nadgledao veliki broj isporuka oružja  džihadističkim pobunjeničkim grupama koje žele srušiti vladu u Damasku počevši od 2013. godine.

kinaSADsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Nijma je cilj uništiti Siriju ali nisu uspjeli.

Yugo45neregistrovan
1 godina prije

Za ono što je učinjeno Sirijskom narodu nema zemaljskog suda a ni pravde ili je barem mk nećemo razumjeti

Pravda
1 godina prije

Za to niej briga licemjernu EU,sramota…kuda oni kroče tu trava ne raste…NAJVEĆE ZLO ČOVJEČANSTVA ikada…

Dux
1 godina prije

Članak je promašio temu, Amerika sve radi transparentno i u cilju boljeg života stanovništva Sirije , i drugih zemalja gdje interveniraju, a sve u cilju demokracije i ljudskih prava…..

goran
1 godina prije

ameri,sve se vrača sve se plaća zapamtite to

Lucija, prva
1 godina prije

Ukratko.

“Kina poziva SAD da POVUČE SVOJE TRUPE iz Sirije i prestane pljačkati tu zemlju, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning.
“Sjedinjene Države nezakonito su intervenirale u vojnim aktivnostima vezanim uz sirijsku krizu, što je dovelo do smrti velikog broja nevinih civila i ozbiljne humanitarne katastrofe”, rekao je Mao.
“Pozivamo Sjedinjene Države da iskreno poštuju suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet drugih zemalja te da ODMAH ZAUSTAVE SVOJU ILEGALNU VOJNU PRISUTNOST I PLJAČKU U SIRIJI”.

tihobl
1 godina prije

SAD ne mogu oprostiti Damasku za vojni poraz koji su pretpjeli. Zato se svete sitnim pakostima kao sto je blokiranje humanitarne pomoci.

Ivan
1 godina prije

Cudi me da su Sirijci toliko strpljiv narod i da nitko od njih do sada nije digao u zrak sjedista te americke bande razbojnika? Pa vec su milijun puta mogli pretvoriti onu Pentagon trulez u prah i pepeo..

Ivan
1 godina prije

Gdje je sada ona krmaca Ursula da ne skace ko mali zeko kad su Amerikanci u pitanju? Gdje su sada EU sankcije Americi kada ta banda razbojnika i pljackasa teroririzira zemlje tisucama kilometara daleko od americke vukojebine?

Franjo Vinkovski
1 godina prije

Za zločine što jih je USA uradila Siriji i pre toga uradila niz zločina i pljački mnogih drugih država, morala bi dobiti hiljadu godina izolacije i biti ograđena visokim zidom, kao največi zločinački zatvor.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI