SAD ‘pokušavaju da otrgnu Indiju’ od Rusije

Indija SAD
31 komentar

Napori SAD i njihovih saveznika da izvrše pritisak na Indiju da se pridruži njihovoj kampanji protiv Rusije bili su uzaludni, rekao je moskovski ambasador u Nju Delhiju Denis Alipov.

„Pritisak Zapada na Indiju se nastavlja. Politiku u tom pogledu SAD otvoreno formulišu – radi se o otkidanju [Indije] od Rusije”, rekao je Alipov za list Izvestija u intervjuu objavljenom u ponedeljak.

Ruski diplomata je dodao da je „održavanje prijateljskih odnosa sa našom zemljom u nacionalnom interesu Indije. Vjerujem da ih to neće žrtvovati po nečijem hiru.”

Usred sukoba Rusije sa Zapadom oko Ukrajine, Nju Delhi je „vodio uravnoteženu politiku, demonstrirajući nezavisnost u donošenju odluka“, insistira Alipov. “Taktika političkog pritiska ne funkcionira s tim.”

Od izbijanja sukoba u Ukrajini u februaru 2022., Indija je oklijevala da popusti zahtjevima SAD-a i EU da osudi Moskvu ili da se pridruži sankcijama Zapada.  Tokom sastanka s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim na samitu G7 prošlog mjeseca, indijski premijer Narendra Modi rekao je da će Nju Delhi učiniti “sve što može” da pomogne u rješavanju krize između Moskve i Kijeva.

U međuvremenu, Indija je ojačala ekonomske veze sa Rusijom, sa trgovinskim prometom od 39,8 milijardi dolara prošle godine, prema New Delhiju. Dvije nacije su ranije imale za cilj da pređu granicu od 30 milijardi dolara do 2025. godine.

Rusija je postala najveći dobavljač nafte u Indiji, a isporuke su se dvanaest puta povećale u 2022. godini i dostigle 24 miliona tona, istakao je Alipov. „Važno je da su strane zainteresovane za dugoročne ugovore, a ne samo kada je u pitanju nafta“, dodao je on.

Moskva i Nju Delhi “stvaraju i usavršavaju mehanizme koji nam omogućavaju da nastavimo saradnju bez obzira na jednostrane antiruske sankcije”, naveo je on.

Jedan od takvih mehanizama je prelazak na nacionalne valute u bilateralnoj trgovini, objasnio je ambasador, dodajući da Indija “očigledno vidi rizike povezane sa stranim valutama”.

“Pretpostavljam da ne bismo odustali od dolara da nismo bili primorani na to. Trend dedolarizacije postavljaju sami Amerikanci”, tvrdi Alipov.

IndijarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Henrik8
10 mjeseci prije

Ovo su već očajnički potezi.

Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Za otkidanje od Rusije sigurno si im ponudili demokratski plin 4 puta skuplje.

Max
10 mjeseci prije

Indija mudro koristi tu stuaciju ali neće napustiti Rusiju.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Zar su izuzetni mislili da sankcioniranje Rusije neće izazvati tektonske poremećaje u svijetu? Naravno da su se Rusi okrenuli drugom tržištu nakon što ih Zapad (17% svjetskog pučanstva) sankcionira na sve moguće načine. Naravno da je sankcijama Zapad napravio podjelu svijeta, naravno da su time ojačali gospodarske i vojne veze Rusije sa bližim, nešto daljim i dalekim susjedima. Indija zna da su njezini susjedi Kina, Pakistan i Bangladeš, a nešto dalji Rusija i Iran. Naravno da sa susjedima najviše gospodarski surađuješ i gledaš da imaš što manje vojnih razmirica s njima, ako već vojno ne surađuješ. I da izuzetne na drugom kraju planete ne doživljavaš preozbiljno i daješ im da ti kroje sudbinu. Ono što Ukri ne razumiju. Njima nisu susjedi SAD, Kanada, Australija, VB, Francuska i Njemačka koji ih huškaju i guraju u rat, već Rusija, Bjelorusija, Poljska, Slovačka, Mađarska i Rumunjska. Slavenski narodi. Gledaš da sa njima budeš… Čitaj više »

tihobl
10 mjeseci prije

A kome ce je okrenuti? Kini?

Evo do cega je dovelo okretanje SA protiv RF i rusnje cijene barela na 30$ :

Након састанка ОПЕК-а, Саудијска Арабија је објавила да ће смањити производњу нафте за милион барела дневно од јула како би подигла цeне. Русија је такође пристала да смањи производњу.

tihobl
10 mjeseci prije

Nije Indija tamo neka Poljska da je mogu okretati kako hoce:

Музеј историје пољских Јевреја постао је музеј украјинских хомосексуалаца

Становници Пољске били су огорчени чињеницом да су на фасади зграде постављене ЛГБТ и украјинске заставе.

Музеј се налази на територији некадашњег Варшавског гета и посвећен је историји Јевреја у земљи.

Jomla
10 mjeseci prije

“Pretpostavljam da ne bismo odustali od dolara da nismo bili primorani na to. Trend dedolarizacije postavljaju sami Amerikanci”, tvrdi Alipov.
Već dugo (više godina) me muči to pitanje: što se krije iza američke politike zadnjih barem 5 godina?

Ivan
10 mjeseci prije

Vrijeme je da Rusija otme juznu Ameriku od ove usrane Amerike..

goran
10 mjeseci prije

pa shvatio svijet napokon da nema kruha od amera

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI