SAD primio Crnu Goru u NATO da “zaustavi širenje Rusije”

Crna Gora primljena u NATO
26 komentara

Jučer je, uz podršku Trumpove administracije, američki Senat je glasovao u korist primanja Crne Gore u NATO pakt. Ulazak ove zemlje u vojni blok je odobren s 97 glasova “za” i 2 “protiv”, prenosi The Washington Post.

“I američki “jastrebovi” i “umjereni” iz obje stranke su uvjereni kako se ruska ekspanzija mora zaustaviti na bilo koji način, tako da se primanje bivše jugoslavenske republike NATO savez uklapa u ovaj koncept”, prenosi američki list.

“Senator John McCain, koji je na saslušanju u Senatu rekao da je u pokušaju širenja svog utjecaja Rusija pokušala izvršiti državni udar protiv demokratski izabrane Vlade Crne Gore, izjavio je kako je ovo pravi korak”, piše The Washington Post.

“Ako to uskratimo Crnoj Gori, zemlja će ostati bez demokracije”, rekao je McCain.

Crnogorske vlasti su ranije priopćile da su u listopadu prošle godine proruske snage tijekom parlamentarnih izbora pokušale izvršiti državni udar. Rusija je odbacila sve optužbe.

“Kremlj se aktivno protivi proširenju NATO pakta, kako na Balkanu, tako i u sovjetskoj sferi utjecaja iz vremena Hladnog rata”, piše The Washington Post.

Kako bi Crna Gora postala punopravna članica NATO pakta potrebno je da su sve zemlje članice bloka ratificiraju primanje zemlje. U Sjedinjenim Državama taj proces i nije tekao tako glatko.

Posljednjem sazivu Kongresa je mandat istekao prije glasovanja o crnogorskom pitanju, zbog čega su mnogi počeli sumnjati da republikanci namjerno odgađaju proces zbog navodnih simpatija Trumpa prema Rusiji, piše američki list.

Ipak, Trumpova administracija je inzistirala da Senat odobri članstvo Crne Gore u NATO paktu. U svom pismu Senatu je državni tajnik Rex Tillerson rekao kako je ratifikacija članstva ove zemlje u Sjevernoatlantskom savezu u “američkom interesu”.

Samo dva senatora, Mike Lee i Rand Paul, bili u protiv. Rand Paul je izjavio kako je podrška ratifikaciji ovog projekta “bacanje novca američkih poreznih obveznika”.

Na kaju se The Washington Post pita  koliko ozbiljno Crna Gora može ojačati blok, obzirom da ima vojsku od oko dvije tisuće vojnika. 

NATOprimanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur
6 godine prije

USA dobila još jednog * moćnog saveznika i partnera*

rodoljub
6 godine prije

Sa Crnom Gorom NATO ce pojacati svoju moc za 50 % .

Olja
6 godine prije

Nema USa dovoljno baza u tom delu sveta pa moze da napravi neku novu.

Baba Vanga
6 godine prije

A mozda jos nije primljena u Nato ☺

Sarajevo
6 godine prije

ee, Sjeverna Koreja ce se sad dobro zamisliti prije svake ispaljene rakete…

Osoba C
6 godine prije

“Ako to uskratimo Crnoj Gori, zemlja će ostati bez demokracije”, rekao je McCain. John Sidney McCain III zvani ”Songbird” McCain, vrlo je zanimljiva ličnost, burne prošlosti. Djed i otac su mu bili admirali, a otac John S. McCain, Jr.u vrijeme Vijetnamskog rata bio je zapovjednik američkih snaga na Pacifiku. U karijeri je razbio 4 ili 5 aviona, a smatraju ga odgovornim za slučaj požara i štete koja je 1967. u Tonkinškom zaljevu umalo potopila nosač aviona USS Forrestal. Naime, članovi posade tvrde da je kao manje iskusan pilot, manevrirajući po palubi svojim A-4E Skyhawk, ”wet-startom”, velikim plamenom iz motora, aktivirao raketu M34 Zuni na F-4 Phantomu iza sebe. Nastalom lančanom reakcijom došlo je do zapaljenja goriva, raketa, bombi, aviona,na poletno-sletnoj palubi. Konačan rezultat je bio 134 mrtva i 161 ozlijeđen član posade, uništen veći broj aviona i velikašteta na nosaču. Po izjavama nekih od preživjelih članova posade nosača,odlučili su tu… Čitaj više »

dalmata
6 godine prije

Znaci li to da je slavna Amerikenjska demokracija toliko pozeljna u C.G.d opet nece bit referendum(vjerva tno za ono sta odgovara US(r)A) nikaka demokracija nije potrebna.Je li isti slucaj ka u lipoj njihovoj kad je njihv Ivopotpisa za istu bagru,naravno sasvim demokratski(po NATO statutu u kojem referendum mor bit) samo nije receno kad i za koga) A TI ISTI KOJI JE POTPSA JE JEDAN OD VECIH LOPINA I KRIMINALACA kojima je slavna demokratska lipa njhova bez konkurencije(na kriminalne razmjere i pljacke u odnosu na broj stanovnika)nedostizna.E pa Crnogorci,vlast bizi od velkiana kakav je Njegos. pa lipo uzmite “Gorski vjenac” da naucite svoju istoriju ili cete se to ponovit,samo oce li bit ikoga da to zapise?

Weteran
6 godine prije

“Demokratija u CG” – Oksimoron ?!
Svaki orijentalni i Afrički despot zavidi Milu na trajanju !
Ako Gospod Bog podari Milu dobro zdravlje, kraljica Elizabeta i pokojni Tajlandski kralj gube trku.

Khmkhm
6 godine prije

Boka je idealna za americku vojnu bazu, potjerat turiste, dovest americke ratne brodove, zagadit okolis zauvijek i uzet tih par crnogoraca za sluge da im ribaju palube. To je ono cuveno crnogorsko cojstvo ahahahaha

Čitalac
6 godine prije

comment image

Šta veliš?!
Sad su nam turci saveznici!
(vidi sl.)
Radosav iz Djekne.

Konstantinopolis
6 godine prije

Da dodam i ja malo “chernog humora” (iako je djavo vec dosao po svoje): ostaje da jos Srbiju i Makedoniju prime u taj *ovnarski pakt, i ondak sam milijardu % siguran da ce se i Otan kao i EU raspasti (kao i ex YU). SVET DEFIJITIVNO IDE KA SVOM KRAJU. Hebote u sta smo se svi mi pretvorili! Opsta kakafonija i dekadencija do *aja svuda!

Georgij Žukov
6 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=ApOW33ASu7A

Saša Marković je ubijen 17. aprila 2015. godine u bečićkom naselju Ivanovići, dok je automobilom prilazio porodičnoj kući. Napadač koji je istrčao iz obližnje šume ispalio je više metaka u njegovom pravcu koji su ga usmrtili na mjestu nesreće. Poslednjih godina je bio posvećen ugostiteljstvu i pisanju naučnog djela. Saša Marković je bio oženjen i otac je dvoje djece, Sofije i Nikole.

Demokracija?

Berlusconi
6 godine prije

Ne razumem ovoliku kuknjavu i zalenje Rusije u vezi Crne Gore i njenog ulaska u NATO paktu – valjda za to odlucuje narod!? Sada vrse pritisak i bi da uticu , a kada je bio referendum o otcrplenju od Srbije oni su hladnokrvno i ” diplomatski ” izjavili da ce oni postovati volju naroda i da ce suradjivati sa Crnom Gorom , pa se sa pravom sada pitam sta se to sada promenilo i zasto sada ne postuju ” volju naroda ” ili to samo kada njima odgovara ( tu su sa EU i SAD isti! ) !? A mogli su biti taj tas na vagi koji bi doneo prevagu i Crna Gora bi ostala u zajednici sa Srbijom i bila van NATO pakta. Oni ne da nisu dali javnu podrsku , ne da su cekali sa izjavama podrske Djukanovica , oni su indirektno preko milijarde investicije pomogli da opstane… Čitaj više »

Čađo
6 godine prije

Svi su se smijali Bori I. Miranovicu, onom sto se macem vitlao po asfaltu ….
A danas sve dodje na ono sta je on govorio…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI