SAD pripremaju dodatnu vojnu pomoć Ukrajini

SAD vojna pomoc Ukrajini
10 komentara

SAD pripremaju još jedan paket vojne pomoći od oko 800 miliona dolara za podršku Ukrajini u njenom sukobu s Rusijom, rekli su izvori Reutersu u četvrtak.

Predsjednik Joe Biden mogao bi službeno objaviti odluku u petak ili u nekom trenutku sljedeće sedmice, tvrdili su zvaničnici, koji su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni.

Pomoć će biti odobrena korištenjem predsjedničkog autoriteta za povlačenje, što omogućava šefu države da prebaci višak oružja iz američkih zaliha, dodali su.

Izvori nisu spomenuli specifične vrste oružja koje će biti uključene u paket, te su upozorili da se isporuka oružja može promijeniti u vrijednosti prije nego što bude objavljena.

Bijela kuća je odbila komentirati kada joj se Reuters obratio o tom pitanju.

SAD su najsnažnija podrška Ukrajini od početka ruske vojne operacije, pružajući toj zemlji milijarde dolara vojne i finansijske pomoći, kao i obavještajne podatke. Isporuke Washingtona Kijevu uključivale su tako sofisticirani hardver kao što su višecijevni raketni bacači HIMARS, haubice M777 i borbene bespilotne letjelice.

Ranije ove sedmice, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Amerikanci “pokušavaju da produže ovaj sukob” između Moskve i Kijeva, dodijelivši Ukrajincima ulogu “topovskog mesa” u “antiruskom projektu” Washingtona.

SAD su “pumpale kijevski režim oružjem, uključujući teško oružje, i nastavljaju da to čine”, insistira Putin.

rusijaSADukrajinavojna pomoć
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
1 godina prije

Vrijeme je da Rusija isporuči nekoliko termo nuklearnih Washingtonu u krilo..

Skyteh
1 godina prije

Jedva čekam čitati mudroserine debloga đure, bin mladena, hiblera, ukomiranoga i ostalih natofila… Ili su se vratili u svoj matični Imbex?

hiber
1 godina prije

Zapravo problemi Putlera sada rastu bez obzira na oružje Amera. Teza da Ameri ratuju do posljednjeg Ukrainca upravo će doći glave samog Putlera. Naime, s obzirom da “pravi” moskovsko-petersburški Rusi ne ratuju, odnosno ginu u minornom broju, Putler je poslao zamjenske u vidu Čečena, Burjata i ostalih polunaroda, a sada dolaze i alkoholičari, penzioneri i razni bjednici, budući je “potrošio” kriminalce. Naravno, da placa od teoretskih 200.000 rubalja nije dovoljna, pa sav taj šljam sada terorizira i proruske Ukraince, upada u kuće, prijeti i radi kulturni nered. Tehnički, ti barbari nemaju namjere vratiti se odakle su došli, već zauzimaju kuće, tako da se lokalnim prorusima diže kosa na glavi i sve vise shvaćaju da su im se Putlerove ideje razbile o glavu. Uz to su, kroz mobilizaciju dobro izginuli i osakatili se.

tihobl
1 godina prije

Sve ce to Zelesnki prodati kao sto je prodao stingere Jemenu, a avion dotovario u Srbiji granatama. Jedva ga je CIA skinula u Grckoj.

Max
1 godina prije

Na bojištu to ništa ne mijenja.

Padin
1 godina prije

Amerika šalje a oni prodaju privatno. Posao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI