fbpx

SAD: “Rusiju hitno treba zaustaviti na Bliskom istoku”

Zastave Rusije i Sirije

“Rusija nakon intervencije u sirijskom sukobu dobiva sve više i više povjerenja tradicionalnih saveznika Sjedinjenih Država, koji vjeruju da je Washington u političkoj krizi i padu”, piše Foreign Policy. Kako  bi se spriječilo daljnje jačanje Moskve i zaustavilo njezino jačanje utjecaja u Siriji i široj regiji Zapad mora odustati od ublažavanja politike i treba se opredijeliti za potporu svojih prijatelja na Bliskom istoku, riječju i djelima, ali i ojačati informacijski rat protiv Kremlja, piše američki časopis.

“Nakon svog “tour de force” u Siriji, Rusija se pokazala kao vjerodostojna alternativa među tradicionalnim američkim saveznicima”, za Foreign Policy piše viši istraživač u Vijeću za inozemne poslove Steven Cook.

“Uz pomoć trgovine oružjem, gospodarskih sporazuma i diplomatskim manevrima Rusija je na svoju stranu privukla Tursku i Egipat. Kralj Saudijske Arabije napravio je prvi posjet Moskvi, gdje je u Kremlju raspravljao o cijenama nafte, a čak je i Izrael ojačao veze s Rusijom, nadajući se da će Vladimir Putin pokazati brigu za izraelske interese u Siriji”, piše autor članka.

“Za manje od deset godina će Bliski istok prestati biti regija američke dominacije i postat će regija rivalstva između Washingtona i Moskve. Rusija je u Siriji pokazala političku volju i izdržljivost. Prije nego što se učini sve što treba učiniti, američki političari moraju shvatiti da Rusi neće odustati. Oni slijede strategiju slabljenja Zapada, a ona počinje na Bliskom istoku”, naglašava Cook.

“Turci, Egipćani, Izraelci, Saudijci i Arapi općenito gledaju američku politiku i shvaćaju kako sustavna politička kriza Washingtona može utjecati na bilateralne odnose. To ih vodi prema ideji da su SAD u opadanju, stoga traže još jednu opciju – Rusiju. Washington bi se trebao obvezati da će čuvati sigurnost svojih prijatelja i saveznika i pomoći im riječju i djelom. To ne znači samo prodavati im savršena oružja, kao što je navedeno od strane Trumpa tijekom posjete Saudijskoj Arabiji 2017. godine, nego treba donijeti takve teške odluke kao što je podrška turskom stavu prema Kurdistanskoj radničkoj stranci, te raspoređivanje dodatnih vojnika u Siriju koji će se boriti protiv ISIL-a”, piše Steven Cook, zaboravljajući pri tom da je ISIL u Siriji i Iraku poraženi i da su ostale aktivne manje skupine od nekoliko stotina do 1000 boraca raspršenih po sirijskoj i iračkoj pustinji.

“To također znači vojnu potporu Egiptu, unatoč okrutnost režima Abdela Fattaha Al-Sisija, kao i podršku izraelskim akcijama da se brani od Irana i Hezbollaha u Siriji i Libanonu. Rusija je postala jača nego što je bila u posljednjih nekoliko desetljeća, međutim, to ne znači da bi bila jaka u borbi između ruskih plaćenika i američkih vojnika, koja bi završila uništenjem većine ruskih vojnika, jer se Rusija, bez obzira na njezinu snagu, ne može usporediti s nama. Amerika ne smije dopustiti Rusiji da od nje pravi budalu”, piše autor ovog materijala.

Bliski istok

FOTO: Bliski istok

“Postoji i rizik od pogoršanja u ovom pristupu, ali postoje još veći nedostaci u pokazivanju slabosti na ruske provokacije. Na kraju, SAD će biti uspješne ako dobro iskoriste informacijski rat, naglas koliko je Sirijaca ubijeno, koliko su Rusi pod Vladimirom Putinom ubili muslimana u Čečeniji i koliko je ekstremista Moskva stvorila u tom procesu” , kaže Cook.

“Vladimira Putin se mora riješiti iluzije da je Bliski istok najprikladnije mjesto za početak slabljenja Zapada i Sjedinjenih Država”, sažima Foreign Policy.

U kontekstu ovog pamfleta lijepih želja bi se mogao promatrati posjet saudijskog krunskog princa i prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana Washingtonu, gdje će središnja tema u razgovoru s Donaldom Trumpom biti potraga za načinom da se Rusiju prisili da plati za svoje aktivnosti na Bliskom istoku.

Prema riječima dužnosnika Bijele kuće, Donald Trump namjerava skrenuti pozornost na činjenicu da Moskva podupire sirijsku vladu i sprečava kažnjavanje Irana, kojeg su sumnjiči za naoružavanje jemenskih boraca.

Na sastanku sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom Donald Trump planira postaviti pitanje kako točno prisiliti Rusiju da plati za svoje akcije na Bliskom istoku, izjavilo je više dužnosnika Bijele kuće za The Hill.

Prije svega, središnja tema rasprave bit će potraga za zajedničkim načinima da se Rusiju prisili da plati za svoje aktivnosti u Siriji i njenu podršku proliferaciji iranskih projektila u Jemenu. Sve to prijeti pogoršanju postojeće krize i nastanka velike regionalne katastrofe”, izjavio je glasnogovornik Trumpove administracije.

Prema njegovim riječima, američki predsjednik će obratiti pozornost na rusku potporu vladi Bashara Al-Assada u Siriji, a podsjetio je i na odluku Moskve u veljači kada je uložila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja je bila dizajnirana da se izvrši pritisak na Iran zbog navodnog kršenja embarga na izvor oružja u Jemen i isporuka zabranjenog oružja Huti borcima koji pružaju otpor saudijskoj agresiji.

Muhammad bin Salman

FOTO: Muhammad bin Salman

Mohammed bin Salman i Donald Trump će dio razgovora posvetiti činjenici kako Rusija pokušava iskoristiti ove situacije  u svoju korist.

Činjenica je da se Rusija oštro usprotivila rezoluciji Vijeća sigurnosti o situaciji u Jemenu u kojoj su zapadne zemlje pokušale progurati dio osude Irana i optužbu da Teheran krši ranije usvojen embargo na izvoz oružja u ovu ratom devastiranu zemlju, protiv koje saudijski režim zapadnim oružjem vodi genocidnu kampanju od ožujka 2015.

Unatoč činjenici da su Rusija i Saudijska Arabija na različitim stranama sirijskog sukoba, čini se da se odnosi između dviju zemalja poboljšavaju, što izaziva veliku zabrinutost za američku stranu.

Nije poznato hoće li Trump javno komentirati sadržaj svog razgovora sa saudijskim krunskim princem, jer na drugoj strani, iako njegova uprava uvodi nove sankcije i daje teške izjave protiv Moskve, sam američki predsjednik se ponaša prilično suzdržano.

U međuvremenu, narednih dana američki Senat mora donijeti i odluku o okončanju potpore genocidnoj vojnoj kampanji koju Saudijska Arabija provodi protiv  Jemena. No, ova je inicijativa naišla na otpor Trumpove administracije, koja računa na povećanu prodaju oružja saudijskom režimu.

Rusija je u međuvremenu ponudila besplatnu vojnu pomoć Libanonu, što se tiče Sirije tu su stvari više nego jasne i rješava se problem po problem, a trenutno je prioritet očistiti terorističke enklave oko Damaska. U Iraku će se u svibnju održati opći izbori i postoji velika šansa da saziv parlamenta bude takav da se zauvijek protjeraju američke trupe s iračkog teritorija. Nakon neuspjelog referenduma o neovisnosti i kratkog sukoba Bagdada s Erbilom, središnje vlasti su ponovno Kurdima dozvolile slobodu zračnog prometa i otvorile granice, što je posebno važno za ekonomsko preživljavanje regije i čini se da se situacija u tom dijeli regije smiruje.

iran americke baze

FOTO: Američke vojne baze u blizini Irana

Ruski veleposlanik u Teheranu Levan Jagarian je izjavio kako se Moskva neće pridružiti nikakvim novim sankcijama protiv Irana od strane europskih zemalja i Sjedinjenih Država, ako budu uvedene zbog raketnog programa Teherana, što je samo potvrda jačanja odnosa dvije zemlje koje trenutni na Bliskom istoku vjerojatno imaju najveći utjecaj na političke procese.

Ruski veleposlanik je ovu izjavu dao nakon što su Velika Britanija, Francuska i Njemačka, tri partnera u nuklearnom sporazumu, izrazili želju da se Iranu nametnu sankcije zbog njegovog raketnog programa, što je manevar kako bi se pokušalo potaknuti predsjednika Donalda Trumpa da ipak ostane unutar nuklearnog sporazuma.

“Mi još jednom naglašavamo da Rusija neće sudjelovati u pregovorima između triju europskih zemalja i Sjedinjenih Država i nećemo pristati na ugovore s tim zemljama o mogućim sankcijama”, rekao je Levan Jagarian u intervjuu za iransku agenciju Tesnim News, te dodao “kako nitko neće imati koristi od novih sankcija protiv Irana”.

Govoreći o samom sporazumu, ruski veleposlanik je rekao kako od njega koristi imaju sve strane, čak i da europske zemlje imaju isti stav kao Rusija, ali nemaju izbora.

Jagarian je dodao kako su novi uvjeti Teheranu, koji nisu dio sporazuma iz 2015. godine, otvoreno uplitanje u unutarnje poslove Irana i Moskva osuđuje takvo miješanje.

Za SAD su velika nepoznanica Turska, barem u ovom trenutku kada predsjednik Erdogan ne namjerava popustiti u Siriji, a najavljuje i ograničenu vojnu kampanju protiv kurdskih militanata koji imaju baze s iračke strane granice. Nema sumnje da će SAD pokušati manevrirati u  ovoj situaciji i barem očuvati status quo u regiji, ali je sve manje prostora i sve manje saveznika koji će podržati američke inicijative. U ovom trenutku SAD bezuvjetno mogu računati samo na Izrael. Upitna je podrška čak i Saudijske Arabije i zaljevskih patuljaka poput Bahreina i UAE, a Egipat će se na čelu s predsjednikom Abdelom Fattahom Al- Sisijem teško vratiti u vremena Mubaraka i čvrstog savezništva s Washingtonom.

Zapravo bi se moglo reći da je intervencijom u Siriji Rusija pokrenula nepovratan proces preoblikovanja regije kojeg viši istraživač u američkom Vijeću za inozemne poslove Steven Cook nije ni svjestan.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
51 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

Kasno Marko na Kosovo stiže………..domine su počele padati, i čisto sumnjam da jih SADisti mogu zaustaviti.
Problem je kaj će budale rađe izazvati svijetski rat nego priznati da je the end njihove hegemonije.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  čokolino

Nijedno carstvo nije palo za stolom, već nakon vojne intervencije, do samog kraja. Nažalost

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

@Majk druze, jedan mali ispravak-jedna velika i mocna, tehnoloski i vojno jaka zemlja je potpisala predaju bez ispaljenog metka, zahvaljujuci kratkovidnosti svoga vodstva-Sovjetski savez. Opcenito je socijalizam pristao na odstupanje bez stvarnog poraza. Ta cinjenica govori koliko je to drustvo bilo evolucijski ispred kokosara kojima su prepustili vodstvo.

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije
Reply to  čokolino

Hm…sumnjam u rat,nece imati s kim u rat ici;ostat ce sami jer sumnjam da ce EU miševi piševi htjeti da vode uzaludan rat. Posle ovog sa trovanjem spijuna engleska ce definitivno izgubiti kredibilitet a Kanada ili Australija nisu nekakav faktor koji bi napravio prevagu ili uticaj na druge tako da ne vidim mogucnost rata jos kada im Rusija iznad Siriji poobara one krampove ima da svi podviju rep…naravno pod uslovom ako imaju kockasta m.da da krenu.

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije
Reply to  Sinisa

Da nema NATO pakta i ja bi sumnja da mogu…….ovako nisam baš siguran. Uostalom rat je več u toku i polako se zahuktava. Da nema nuklearki davno bi oni napali Rusiju ka bijesni psi. Ovako idu polako mučki, pomalo čačkaju mečku u p**** a na veliko mainsteam medijima pripremaju teren stvarajući rusofobiju u narodu i mole boga da rusima popuste živci i da prvi krenu.
A da će nas prve poslati u vatru po kestenje uopće ne sumnjam. Uostalom naši su već na ruskim granicama, a za penzije i školovanje naše dice nema se……..

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije
Reply to  čokolino

Bravo…bijesni psi i nista drugo! Ali,kerovi su to i podviju rep kada vide jaceg a osim toga vjerujem da vec sada vise od pola u NATOu nema planove da vodi rat sa Rusijom. Mislim da je Rusija sebe postavila iznad svih desavanja i da mnogo daleko gleda te da je u opste ne dotice lavez olinjalih kerova.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Sinisa

Za odgovor da li ce biti rata USA – RU necemo trebati dugo cekati….
Vec sad u siriji kad se krenu oslobadjati naftna polja stici ce odgovor….
Ili ce rusija i sirija izbaciti usa ili ce se zapaliti bliski istok a onda i ostalo za njim…
Treca solucija je mrcvarenje za sto mislim da usa nema vremena.niti zivaca…

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije
Reply to  Alen

The Saker :”Zastrašujuća istina je da ovi ljudi nemaju pojma sa kim se kače, niti shvataju posledice preteranog izazivanja Rusije.” ili u istom clanku “U nedavnom intervjuu, Putinu je postavljeno pitanje da obrazloži napad odmazde od strane Rusije ukoliko je napadnuta od strane SAD-a. Putin je odgovorio sledeće: “Da, za čovečanstvo bi to bila globalna katastrofa, za svet bi to bila globalna katastrofa, ali kao državljanin Rusije i šef ruske države, je pitam: “šta će nam takav svet gde nema Rusije?“

Mak
Gost
Mak
2 godine prije
Reply to  čokolino

Oni idu iz dva pravca na Rusiju! Jedan je direktan preko Evropskih budala (Poljaci i Ukrajinci) i hijena (Njemačka, Francuska, Engleska), drugi je preko muslimana idiota (Sauda i njihovih vjerskih organizacija)! Prvo će dati šansu Evropljanima, a poslije pomoću Muslimana, koji će mirno živjeti, sve dok se ne pojave uslovi kao 1917, gdje bi novu revoluciju( sa nekim idiotskim zahtjevima) vodili Muslimani, naravno ne oni iz Rusije, već od zapadne Afrike do Kazahstana! Samo jos treba uništiti jednu kapiju, zvanu Iran, druga kapija je odavno razvaljena na jugoistoku i istoku Evrope! A sve to pod uslovom da arsenal i tehnologije koje posjeduje Rusija ne dospiju u ruke Kineza, potom vjekovno iscrpljivanje Kine sa tim Muslimanima sa jedne i porobljenim Azijatima sa druge strane! Valjda Rusija za 20-30 godina dobije nekog novog Putina, koji bi im pokvario planove!

Peri
Gost
Peri
2 godine prije
Reply to  čokolino

‘Svijetski’ ???

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
2 godine prije
Reply to  zwizdan007

Neće biti velikog rata. Ti tvoji smajlići na kraju komentara mi govore da se veseliš. E pa ne raduj se jer u tom slučaju cijeli Planet nestaje.

zwizdan007
Gost
zwizdan007
2 godine prije

Ne daj Bože da se ratu veselim. Al se veselim prcanju anglosaxonskih kriminalaca.

Citac
Gost
Citac
2 godine prije

Ne prejudiciraj !

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

FOTO: Američke vojne baze u blizini Irana

Gledam sliku i tek sad shvatam koliko su ti Iranci bezobrazni i agresivni. Kako su se samu usudili svoju zemlju postaviti tako blizu američkih vojnih baza!!!!!!!! Mislim da su stvarno prešli sve granice i da su postavljanjem svoje države Irana tako blizu američkim vojnim bazama postali izravna prijetnja demokratično postavljenim vojnim bazama.
Iranci treba da odmah sklone Iran što dalje od američkih vojnih baza ili če amerika sa svojim partnerima morati odgovoriti.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Steven Cook nije glasnogovornik Bijele Kuće, nešto je piskarao po novinama kao što to i ja sad u komentaru činim. Naslov teksta sugerira da je Cookovo pisanje službeni stav i službena izjava SAD-a.
Kao da recimo neki novinar Sputnjika napiše Ameriku treba istjerati s Bliskog Istoka, ali se naslov stavi ovako: Rusija: SAD treba poraziti na Bliskom Istoku.
Vjerojatno su službeni stavovi SAD-a još i gori od ovih spomenutih u naslovu, nije potrebno frizirati i manipulirati s bilo kakvim naslovima.

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Cjepidlaka može vidjeti naslov, ali mislim da ako gledate u naslov, ignorišete priču.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Zato je Foreighn Council neslužbeni časopis agende američke vanjske politike.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Arkaj
Gost
Arkaj
2 godine prije
Reply to  Riddick

Prekrasna fotografija koja puno toga objašnjava. McCain kao brižni tata namješta kravatu sinu koji ide na maturalnu zabavu. Samo što sin nije ustreptali tinejđer koji ide na ples već đihadist koji zabavu shvata kao priliku za rezanje vrata nesretnicima u narančastim tutama…
Zar je moguće da su obični amerikanci toliko isprana mozga da ne shvaćaju da njihova vlada tetoši istomišljenike i duhovnu braću napadača na njujorške blizance?!?

Citac
Gost
Citac
2 godine prije
Reply to  Arkaj

Prvi puta ti se potkrala sitna grekica: “vlada tetoši istomišljenike i duhovnu braću napadača na njujorške blizance?!?” .
PS: postoje i druge teorije napadaca ciji su pasosi nadjeni na mjestu dogadjanja.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
2 godine prije

“Prvi znak ljudske gluposti je potpuno odsustvo stida“, rekao je Frojd a SAD su klasičan primejr te teze,poslije svih nedaća i zla koje su donijeli tom regionu da imaju i malo stida amerikanci bi trebali da zavuku glave u pijesak kao nojevi i ne otvaraju svoja usta narednih 200 godina !

svenne
Gost
svenne
2 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

Veoma lepa korelacija Soze, no ipak …
Čak i kada bi amerikanci zanemili (od stida) sledećih 200 godina sigurno nebi sve nedaće i zlo (ratova) zaobišle taj region kao ni mnoge ostale.
Svi smo mi Ljudi (“ludi ne-ljudi”) na našoj Planeti ‘mali amerikanci’ (a još veći Putini) zadojeni predstavom ravne zemlje, baš od onih koji znaju da se vulkani formiraju iz užarenog jezgra naše lopte – koja se miče – a ne u prostranstvima gorućeg pakla iza ravnog horizonta okrugle ploče.

Milkec
Gost
Milkec
2 godine prije

Nisu problem rusi nego američka politika prema muslimanima..Zašto su ubili Gadafija, zašto Sadama i ostavili na milost i nemilost gladna usta milione žrtava.

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije
Reply to  Milkec

Mikec…nije to problem “sa Muslimanima”.

mars
Gost
mars
2 godine prije

Na konstataciju iz samog naslova i bez obzira na sve napisano u članku, ipak Amerikancima nedostaje odgovor, sadržan u ključnoj riječi – KAKO?

MajorJS1
Gost
MajorJS1
2 godine prije

Ali jos je dalek put.. pogledajte samo koliko baza imaju

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  MajorJS1

Dobro, pvo na slici i nisu bas sve vojne baze u pravom smislu. Cesto su to razne kancelarije i predstavnistva sa nekoliko clanova osoblja.
Amerika ima nekoliko velikih i ozbiljnih vojnih baza na B. Istoku.
Ali vecina zastavica sa ove slike to nisu.

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije

Amerika ne smije dopustiti Rusiji da od nje pravi budalu. — Izvinite, vi i jeste prave budale i siledzije koje hocete da svoje ideje celome svetu. A to i jeste definicaja budale.

Arkaj
Gost
Arkaj
2 godine prije

@Son of Alerik je posve u pravu, naslov je senzacionalistički i ne odgovara činjenicama. Foreign Policy je časopis s temama iz vanjske politike a Steven Cook nije u mogućnosti da odlučuje o američkoj politici niti je dio vlade. Iako on sigurno govori onako kako razmišlja dio američkog establišmenta ne može se natpis u jednom časopisu s razmišljanjima i preporukama čovjeka bez javnih ovlasti tumačit u naslovu kao stav USA. Mislim da ovom portalu, pogotovo što djeluje na nekomercijalnom principu, nisu potrebni ovako bombastični naslovi iznad teksta koji je korektan ali ne odgovara onom što naslov sugerira….

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

SAD hitno treba zaustaviti u Washingtonu i Pentagonu.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
2 godine prije

Nikada nećete čuti ili pročitati izvještaj ili intervju sa ruske strane u kojem se prijeti informacijskim ratom ili ratom uopće, a zapadni mediji, zapadni političari, administracija i generali NATO pakta, to rade svakodnevno, prijete! Nego, Logično, hajde napišite nešto o ukrajinskom pilotu Vološinu koji je nađen mrtav u svom stanu, a na temelju insajderskih informacija prebjega iz ukrajinske vojske, Rusija upravo njega sumnjiči za rušenje malezijskog aviona MH17. Da li se spremao progovoriti istinu? Da li je inscenirani neuspjeli “napad” na Škripala i kćer ustvari poslužio kao medijsko pokriće likvidacije puno važnijeg čovjeka od njega? Da li su zato čelnici država NATO pakta jednoglasno i istovremeno nastupili sa neozbiljnim optužbama protiv Rusije? Da halabukom zapadne propagandne mašinerije (čitaj: mainstream) ušutkaju ubojstvo čovjeka koji se vjerovatno slomio, pokajao, i bio spreman priznati po čijem je naređenju tog dana uzletio i gađao putnički avion te ubio 300 nedužnih ljudi. Da li bi to značilo momentalni slom zapadne političke nomenklature? Vrlo vjerovatno. Kako bi ti isti političari, te marionete medijsko-vojno-financijskog sektora, sutra mogle pogledati u oči svojih glasača, svojih susjeda, prijatelja? Kako bi zapad gledao na činjenicu da su njihovi lideri naredili ili znali, a skrivali, rušenje civilnog aviona i ubili 300 ljudi… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Ivo Lola

Dotični pilot se smatrao odgovornim u bombardiranju Luganska kada je poginulo sedam osoba. Upravo je on upravljao avionom kojim je bombardirao. Ako je to istina, onda je imao puno krvi na savjesti…što nije mogao podnijeti.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Za profesionalnog pilota 7 osoba na tlu je ništa, srušiti putnički avion je nešto drugo. Rusi, pardon “sovjeti” kad su rušili Korejski avion to su priznali, kako se osjećao pilot koji je izvršio naređenje, ne znamo ali da se neki pilot ubije radi 7 osoba na zemlji, nemoguće, za to su prošli obuku.

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Mislim da ce Amerikanci nesto uciniti pri tome mislim na raketne napade na Saa. Nisam ni ja proamericki orjentiran ali ne treba otpisivati SAD i misliti da su oni trecerazredna sila oni (nazalost) veoma mocni cak isuvise mocni istina da njihova snaga pada uglavnom zbog budala na vlasti (hvala Bogu) koji rasipaju resurske i nekoriste ih kako treba. Ali nesmijem niti zamisliti sto bi bilo da na vlast dodje ekipa koja zna znanje i iskoristi resurse i ogromne privredne potencijale SAD-a da bi ojacala Ameriku tesko bi se itko sa njima nosio cak i Rusija i Kina zajedno.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  fenix

Fenix, nije to has tako. Ameriku vode zli i pohlepni ljudi. Ali ne budale. Vec ppsve obrazovani i strucni timovi ljudi. Citave grupe timova.
Americki predsjednici su samo usta kroz koja oni govore.
Ali moc je u rukama nekih drugih struktura.
Amerika ne moze bolje i vise od ovoga sto jeste sada.
Ne zbog toga sto
Americki privredni potencijali su i sada veliki, ali daleko od toga sto ie Amerika nekada imala, dosta se toga svelo na finansijske manipulacije , povlastice vezane za polozaj dolara u svijetu, koji se jos kako tako pdrzava silom.

Dekadencija u Americi je prisutna ne samo i drustvu, vec i u privredi, u nauci, u svemu.

Sam primjer da bez obzira na ogromne novce koje Amerika ulaza, Rusija je ipak prva dosla do hipersonicnog oruzja i niza drugih strateskih sistema, pokazuje zapravo u kakvom korumpiranom i bezidejnom stanju Amerka jeste.

Treba li da napomenem da vec sada americka industrija ne moze d isprati Kinu po broju novoizgradjenih borbenih brodova, godisnje?

Iako je americka mornarica jos uvijek najveca, Kina svoju gradi takvim tempom koji Amerika ne moze da isprati.
A mornarica je uvijek bila glavni adut zemalja poput SADa i VB.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Savio

Savio
Dobar komentar.

Mmmmmm
Gost
Mmmmmm
2 godine prije

Ameri sad im više morete v rit puvati

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
2 godine prije

Poštovani autoru članka,
“Vijeće za inozemne poslove” nekako previše fino zvuči za think-tank (samoizabran i samoproglašen) ili masonsko-jezuitsko bratstvo Council on Foreign Relations. Nijedan slavenski jezik ne može dočarati ubjedljivu tvrdoću našeg američkog… uppps pardon, engleskog jezika! Kad prevedete na vaš bosansko-crnogorsko-hrvatsko-srpski jezik (učim ga vikednom, sa Monicom) sve nekako postane nestvarno, vazdušasto ili zračno, neubjedljivo! U vremenu Pax Romane latinski bješe zakon; sada u vremenu Pax Americane to je latinizirani engleski (s kojim mi u SAD nemamo ama baš nikakvih problema).
Vaš, Bill od Arkanzasa

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije

Zbog Anglocionističkog pritiska i IZVJESNE intervencije protiv OSOVINE OTPORA (ja non stop pišem da je ovo sve što se događa na Bliskom istoku sukob Irana koji će osloboditi PALESTINU bez obzira na moguće žrtve) Rusja je dovedena u situaciju da se POTPUNO stavi na stranu OSOVINE OTPORA ili da se pokupi s bliskog istoka i vrati doma .. RUSI TU NEMAJU DRUGI IZBOR JER JE POTPUNO JASNO DA ĆE ANGLOCIONISTI NAPASTI OSOVINU OTPORA …

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije
Reply to  Lindita

Nemá tu nikakvog napadá, to su informacije za málu djecu.

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

Majko Isusova pa gdje ti živiš?!? Pitanje je samo KAD će Anglocionistička ološ napasti

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije
Reply to  Lindita

Najvjerojatnije nakon petog mjeseca kad će Anglocionistička osovina prekinuti nuklearni sporazum sa Iranom i kad Iran odmah nakon toga u kratkom roku obogati uran na tu razinu da ima nuklearno oružje

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije

Ja ne razumijem ogromnu većinu ovih koji komentariju ove teme oko bliskog istoka … pa na istoku bliskom se vodi već 40 godina posrednički rat između cionističkog entiteta koji je OKUPIRAO PALESTINU i Irana koji je ODLUČIO bez obzira na žrtve da oslobodi Palestinu a dvije najveće sile SAD i Rusija su tu usputni igrači .. Ameri da obrane cionistički entitet a Rusi su kao guske u magli (tako se danas ponašanju) pozvani u ljeto 2015. g od strane Irana da dodju u u Siriju jer su im Iranci rekli da im vojna baza u Tartusu više nije sigurna zbog nadmoći koju je stvorila Anglocionističkovehabijska koalicija i zatražili su od Rusa da dodju u Siriju (napravljena avio pista) i zrakoplovtvom tuku vehabijsku ološ na terenu a Iran će pješadijom protjerati ološ i osigurati za početak opstanak Assada na vlasti a potom će Iran dalje svojim putem … odmah da napišem Rusofilima koji ovdje svršavaju na moćnu Rusiju da ako sutra-danas IRAN ODLUČI (a nema nikakve potrebe za tim) da Assad mora otići isti ne bi bio više na tom mjestu … UGLAVNOM KAKO JE IZVESNO da se u Americi slaže ratna vlada protiv Irana i OSOVINE OTPORA i Rusi više… Pročitaj više »

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije
Reply to  Lindita

Nije tocno nista sto si napisao, neljutis se Ali to věze nemá trenutnim situacijom na bliskom istoku a nití sa svim oním sto ce se dogoditi.Npr.raspad Turske, kurdi preuzimaju Tursku itd..

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

I što si ti sad napisao da demantiraš moje tvrdnje … zadnji Ruski pokušaj da bi OPSTALI na tom prostoru je bio DOZVOLA Turcima da zaposjednu Sirijsku zemlju MIMO VOLJE SIRIJE I IRAN to jest osovine otpora (koja je nastala u pokušaju da smanje tenzije i da opstanu Rusi tamo) ali to je bila teška katastrofa ..

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije
Reply to  Lindita

Veliké su to igre dá bi obicna Raja to razumjela, Puno laznih informacija, puno toga sto obicna raja nerazumi.Na bliskom istoku rijesava se pitanje amerike, rijesava se pitanje Pax Americana i rusenje americké drzavne elite.O nápadů na Rusiju, to zaboravi, to su informacije dá se skrene paznja navnima, dá se imaju čím baviti na internetu.

Svaka mu čast
Gost
Svaka mu čast
2 godine prije

Nek’ svi odu svojim kućama

Mak
Gost
Mak
2 godine prije
Reply to  Svaka mu čast

Naravno, osim Rusa i Irana, oni su pozvani od strane većine Sirijaca!

VladoGrozny
Gost
VladoGrozny
2 godine prije

Hitno zaustaviti !
E to je Past Tense 🙂
Game Over

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Sve ide u picku materinu

POVEZANE VIJESTI

Izbornik