SAD: “Rusiju hitno treba zaustaviti na Bliskom istoku”

Zastave Rusije i Sirije
51 komentar

“Rusija nakon intervencije u sirijskom sukobu dobiva sve više i više povjerenja tradicionalnih saveznika Sjedinjenih Država, koji vjeruju da je Washington u političkoj krizi i padu”, piše Foreign Policy. Kako  bi se spriječilo daljnje jačanje Moskve i zaustavilo njezino jačanje utjecaja u Siriji i široj regiji Zapad mora odustati od ublažavanja politike i treba se opredijeliti za potporu svojih prijatelja na Bliskom istoku, riječju i djelima, ali i ojačati informacijski rat protiv Kremlja, piše američki časopis.

“Nakon svog “tour de force” u Siriji, Rusija se pokazala kao vjerodostojna alternativa među tradicionalnim američkim saveznicima”, za Foreign Policy piše viši istraživač u Vijeću za inozemne poslove Steven Cook.

“Uz pomoć trgovine oružjem, gospodarskih sporazuma i diplomatskim manevrima Rusija je na svoju stranu privukla Tursku i Egipat. Kralj Saudijske Arabije napravio je prvi posjet Moskvi, gdje je u Kremlju raspravljao o cijenama nafte, a čak je i Izrael ojačao veze s Rusijom, nadajući se da će Vladimir Putin pokazati brigu za izraelske interese u Siriji”, piše autor članka.

“Za manje od deset godina će Bliski istok prestati biti regija američke dominacije i postat će regija rivalstva između Washingtona i Moskve. Rusija je u Siriji pokazala političku volju i izdržljivost. Prije nego što se učini sve što treba učiniti, američki političari moraju shvatiti da Rusi neće odustati. Oni slijede strategiju slabljenja Zapada, a ona počinje na Bliskom istoku”, naglašava Cook.

“Turci, Egipćani, Izraelci, Saudijci i Arapi općenito gledaju američku politiku i shvaćaju kako sustavna politička kriza Washingtona može utjecati na bilateralne odnose. To ih vodi prema ideji da su SAD u opadanju, stoga traže još jednu opciju – Rusiju. Washington bi se trebao obvezati da će čuvati sigurnost svojih prijatelja i saveznika i pomoći im riječju i djelom. To ne znači samo prodavati im savršena oružja, kao što je navedeno od strane Trumpa tijekom posjete Saudijskoj Arabiji 2017. godine, nego treba donijeti takve teške odluke kao što je podrška turskom stavu prema Kurdistanskoj radničkoj stranci, te raspoređivanje dodatnih vojnika u Siriju koji će se boriti protiv ISIL-a”, piše Steven Cook, zaboravljajući pri tom da je ISIL u Siriji i Iraku poraženi i da su ostale aktivne manje skupine od nekoliko stotina do 1000 boraca raspršenih po sirijskoj i iračkoj pustinji.

“To također znači vojnu potporu Egiptu, unatoč okrutnost režima Abdela Fattaha Al-Sisija, kao i podršku izraelskim akcijama da se brani od Irana i Hezbollaha u Siriji i Libanonu. Rusija je postala jača nego što je bila u posljednjih nekoliko desetljeća, međutim, to ne znači da bi bila jaka u borbi između ruskih plaćenika i američkih vojnika, koja bi završila uništenjem većine ruskih vojnika, jer se Rusija, bez obzira na njezinu snagu, ne može usporediti s nama. Amerika ne smije dopustiti Rusiji da od nje pravi budalu”, piše autor ovog materijala.

Bliski istok
FOTO: Bliski istok

“Postoji i rizik od pogoršanja u ovom pristupu, ali postoje još veći nedostaci u pokazivanju slabosti na ruske provokacije. Na kraju, SAD će biti uspješne ako dobro iskoriste informacijski rat, naglas koliko je Sirijaca ubijeno, koliko su Rusi pod Vladimirom Putinom ubili muslimana u Čečeniji i koliko je ekstremista Moskva stvorila u tom procesu” , kaže Cook.

“Vladimira Putin se mora riješiti iluzije da je Bliski istok najprikladnije mjesto za početak slabljenja Zapada i Sjedinjenih Država”, sažima Foreign Policy.

U kontekstu ovog pamfleta lijepih želja bi se mogao promatrati posjet saudijskog krunskog princa i prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana Washingtonu, gdje će središnja tema u razgovoru s Donaldom Trumpom biti potraga za načinom da se Rusiju prisili da plati za svoje aktivnosti na Bliskom istoku.

Prema riječima dužnosnika Bijele kuće, Donald Trump namjerava skrenuti pozornost na činjenicu da Moskva podupire sirijsku vladu i sprečava kažnjavanje Irana, kojeg su sumnjiči za naoružavanje jemenskih boraca.

Na sastanku sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom Donald Trump planira postaviti pitanje kako točno prisiliti Rusiju da plati za svoje akcije na Bliskom istoku, izjavilo je više dužnosnika Bijele kuće za The Hill.

Prije svega, središnja tema rasprave bit će potraga za zajedničkim načinima da se Rusiju prisili da plati za svoje aktivnosti u Siriji i njenu podršku proliferaciji iranskih projektila u Jemenu. Sve to prijeti pogoršanju postojeće krize i nastanka velike regionalne katastrofe”, izjavio je glasnogovornik Trumpove administracije.

Prema njegovim riječima, američki predsjednik će obratiti pozornost na rusku potporu vladi Bashara Al-Assada u Siriji, a podsjetio je i na odluku Moskve u veljači kada je uložila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja je bila dizajnirana da se izvrši pritisak na Iran zbog navodnog kršenja embarga na izvor oružja u Jemen i isporuka zabranjenog oružja Huti borcima koji pružaju otpor saudijskoj agresiji.

Muhammad bin Salman
FOTO: Muhammad bin Salman

Mohammed bin Salman i Donald Trump će dio razgovora posvetiti činjenici kako Rusija pokušava iskoristiti ove situacije  u svoju korist.

Činjenica je da se Rusija oštro usprotivila rezoluciji Vijeća sigurnosti o situaciji u Jemenu u kojoj su zapadne zemlje pokušale progurati dio osude Irana i optužbu da Teheran krši ranije usvojen embargo na izvoz oružja u ovu ratom devastiranu zemlju, protiv koje saudijski režim zapadnim oružjem vodi genocidnu kampanju od ožujka 2015.

Unatoč činjenici da su Rusija i Saudijska Arabija na različitim stranama sirijskog sukoba, čini se da se odnosi između dviju zemalja poboljšavaju, što izaziva veliku zabrinutost za američku stranu.

Nije poznato hoće li Trump javno komentirati sadržaj svog razgovora sa saudijskim krunskim princem, jer na drugoj strani, iako njegova uprava uvodi nove sankcije i daje teške izjave protiv Moskve, sam američki predsjednik se ponaša prilično suzdržano.

U međuvremenu, narednih dana američki Senat mora donijeti i odluku o okončanju potpore genocidnoj vojnoj kampanji koju Saudijska Arabija provodi protiv  Jemena. No, ova je inicijativa naišla na otpor Trumpove administracije, koja računa na povećanu prodaju oružja saudijskom režimu.

Rusija je u međuvremenu ponudila besplatnu vojnu pomoć Libanonu, što se tiče Sirije tu su stvari više nego jasne i rješava se problem po problem, a trenutno je prioritet očistiti terorističke enklave oko Damaska. U Iraku će se u svibnju održati opći izbori i postoji velika šansa da saziv parlamenta bude takav da se zauvijek protjeraju američke trupe s iračkog teritorija. Nakon neuspjelog referenduma o neovisnosti i kratkog sukoba Bagdada s Erbilom, središnje vlasti su ponovno Kurdima dozvolile slobodu zračnog prometa i otvorile granice, što je posebno važno za ekonomsko preživljavanje regije i čini se da se situacija u tom dijeli regije smiruje.

iran americke baze
FOTO: Američke vojne baze u blizini Irana

Ruski veleposlanik u Teheranu Levan Jagarian je izjavio kako se Moskva neće pridružiti nikakvim novim sankcijama protiv Irana od strane europskih zemalja i Sjedinjenih Država, ako budu uvedene zbog raketnog programa Teherana, što je samo potvrda jačanja odnosa dvije zemlje koje trenutni na Bliskom istoku vjerojatno imaju najveći utjecaj na političke procese.

Ruski veleposlanik je ovu izjavu dao nakon što su Velika Britanija, Francuska i Njemačka, tri partnera u nuklearnom sporazumu, izrazili želju da se Iranu nametnu sankcije zbog njegovog raketnog programa, što je manevar kako bi se pokušalo potaknuti predsjednika Donalda Trumpa da ipak ostane unutar nuklearnog sporazuma.

“Mi još jednom naglašavamo da Rusija neće sudjelovati u pregovorima između triju europskih zemalja i Sjedinjenih Država i nećemo pristati na ugovore s tim zemljama o mogućim sankcijama”, rekao je Levan Jagarian u intervjuu za iransku agenciju Tesnim News, te dodao “kako nitko neće imati koristi od novih sankcija protiv Irana”.

Govoreći o samom sporazumu, ruski veleposlanik je rekao kako od njega koristi imaju sve strane, čak i da europske zemlje imaju isti stav kao Rusija, ali nemaju izbora.

Jagarian je dodao kako su novi uvjeti Teheranu, koji nisu dio sporazuma iz 2015. godine, otvoreno uplitanje u unutarnje poslove Irana i Moskva osuđuje takvo miješanje.

Za SAD su velika nepoznanica Turska, barem u ovom trenutku kada predsjednik Erdogan ne namjerava popustiti u Siriji, a najavljuje i ograničenu vojnu kampanju protiv kurdskih militanata koji imaju baze s iračke strane granice. Nema sumnje da će SAD pokušati manevrirati u  ovoj situaciji i barem očuvati status quo u regiji, ali je sve manje prostora i sve manje saveznika koji će podržati američke inicijative. U ovom trenutku SAD bezuvjetno mogu računati samo na Izrael. Upitna je podrška čak i Saudijske Arabije i zaljevskih patuljaka poput Bahreina i UAE, a Egipat će se na čelu s predsjednikom Abdelom Fattahom Al- Sisijem teško vratiti u vremena Mubaraka i čvrstog savezništva s Washingtonom.

Zapravo bi se moglo reći da je intervencijom u Siriji Rusija pokrenula nepovratan proces preoblikovanja regije kojeg viši istraživač u američkom Vijeću za inozemne poslove Steven Cook nije ni svjestan.

bliski istokForeign PolicyISILIslamska državaKalifatKremljNATOSankcijeUNVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čokolino
5 godine prije

Kasno Marko na Kosovo stiže………..domine su počele padati, i čisto sumnjam da jih SADisti mogu zaustaviti.
Problem je kaj će budale rađe izazvati svijetski rat nego priznati da je the end njihove hegemonije.

čokolino
5 godine prije

FOTO: Američke vojne baze u blizini Irana

Gledam sliku i tek sad shvatam koliko su ti Iranci bezobrazni i agresivni. Kako su se samu usudili svoju zemlju postaviti tako blizu američkih vojnih baza!!!!!!!! Mislim da su stvarno prešli sve granice i da su postavljanjem svoje države Irana tako blizu američkim vojnim bazama postali izravna prijetnja demokratično postavljenim vojnim bazama.
Iranci treba da odmah sklone Iran što dalje od američkih vojnih baza ili če amerika sa svojim partnerima morati odgovoriti.

Son of Alerik
5 godine prije

Steven Cook nije glasnogovornik Bijele Kuće, nešto je piskarao po novinama kao što to i ja sad u komentaru činim. Naslov teksta sugerira da je Cookovo pisanje službeni stav i službena izjava SAD-a.
Kao da recimo neki novinar Sputnjika napiše Ameriku treba istjerati s Bliskog Istoka, ali se naslov stavi ovako: Rusija: SAD treba poraziti na Bliskom Istoku.
Vjerojatno su službeni stavovi SAD-a još i gori od ovih spomenutih u naslovu, nije potrebno frizirati i manipulirati s bilo kakvim naslovima.

Riddick
5 godine prije
Kajzer Soze
5 godine prije

“Prvi znak ljudske gluposti je potpuno odsustvo stida“, rekao je Frojd a SAD su klasičan primejr te teze,poslije svih nedaća i zla koje su donijeli tom regionu da imaju i malo stida amerikanci bi trebali da zavuku glave u pijesak kao nojevi i ne otvaraju svoja usta narednih 200 godina !

Milkec
5 godine prije

Nisu problem rusi nego američka politika prema muslimanima..Zašto su ubili Gadafija, zašto Sadama i ostavili na milost i nemilost gladna usta milione žrtava.

mars
5 godine prije

Na konstataciju iz samog naslova i bez obzira na sve napisano u članku, ipak Amerikancima nedostaje odgovor, sadržan u ključnoj riječi – KAKO?

MajorJS1
5 godine prije

Ali jos je dalek put.. pogledajte samo koliko baza imaju

PDVNK bre
5 godine prije

Amerika ne smije dopustiti Rusiji da od nje pravi budalu. — Izvinite, vi i jeste prave budale i siledzije koje hocete da svoje ideje celome svetu. A to i jeste definicaja budale.

Arkaj
5 godine prije

@Son of Alerik je posve u pravu, naslov je senzacionalistički i ne odgovara činjenicama. Foreign Policy je časopis s temama iz vanjske politike a Steven Cook nije u mogućnosti da odlučuje o američkoj politici niti je dio vlade. Iako on sigurno govori onako kako razmišlja dio američkog establišmenta ne može se natpis u jednom časopisu s razmišljanjima i preporukama čovjeka bez javnih ovlasti tumačit u naslovu kao stav USA. Mislim da ovom portalu, pogotovo što djeluje na nekomercijalnom principu, nisu potrebni ovako bombastični naslovi iznad teksta koji je korektan ali ne odgovara onom što naslov sugerira….

Ive
5 godine prije

SAD hitno treba zaustaviti u Washingtonu i Pentagonu.

Ivo Lola
5 godine prije

Nikada nećete čuti ili pročitati izvještaj ili intervju sa ruske strane u kojem se prijeti informacijskim ratom ili ratom uopće, a zapadni mediji, zapadni političari, administracija i generali NATO pakta, to rade svakodnevno, prijete! Nego, Logično, hajde napišite nešto o ukrajinskom pilotu Vološinu koji je nađen mrtav u svom stanu, a na temelju insajderskih informacija prebjega iz ukrajinske vojske, Rusija upravo njega sumnjiči za rušenje malezijskog aviona MH17. Da li se spremao progovoriti istinu? Da li je inscenirani neuspjeli “napad” na Škripala i kćer ustvari poslužio kao medijsko pokriće likvidacije puno važnijeg čovjeka od njega? Da li su zato čelnici država NATO pakta jednoglasno i istovremeno nastupili sa neozbiljnim optužbama protiv Rusije? Da halabukom zapadne propagandne mašinerije (čitaj: mainstream) ušutkaju ubojstvo čovjeka koji se vjerovatno slomio, pokajao, i bio spreman priznati po čijem je naređenju tog dana uzletio i gađao putnički avion te ubio 300 nedužnih ljudi. Da li bi… Čitaj više »

fenix
5 godine prije

Mislim da ce Amerikanci nesto uciniti pri tome mislim na raketne napade na Saa. Nisam ni ja proamericki orjentiran ali ne treba otpisivati SAD i misliti da su oni trecerazredna sila oni (nazalost) veoma mocni cak isuvise mocni istina da njihova snaga pada uglavnom zbog budala na vlasti (hvala Bogu) koji rasipaju resurske i nekoriste ih kako treba. Ali nesmijem niti zamisliti sto bi bilo da na vlast dodje ekipa koja zna znanje i iskoristi resurse i ogromne privredne potencijale SAD-a da bi ojacala Ameriku tesko bi se itko sa njima nosio cak i Rusija i Kina zajedno.

Mmmmmm
5 godine prije

Ameri sad im više morete v rit puvati

Bill Clinton
5 godine prije

Poštovani autoru članka,
“Vijeće za inozemne poslove” nekako previše fino zvuči za think-tank (samoizabran i samoproglašen) ili masonsko-jezuitsko bratstvo Council on Foreign Relations. Nijedan slavenski jezik ne može dočarati ubjedljivu tvrdoću našeg američkog… uppps pardon, engleskog jezika! Kad prevedete na vaš bosansko-crnogorsko-hrvatsko-srpski jezik (učim ga vikednom, sa Monicom) sve nekako postane nestvarno, vazdušasto ili zračno, neubjedljivo! U vremenu Pax Romane latinski bješe zakon; sada u vremenu Pax Americane to je latinizirani engleski (s kojim mi u SAD nemamo ama baš nikakvih problema).
Vaš, Bill od Arkanzasa

Lindita
5 godine prije

Zbog Anglocionističkog pritiska i IZVJESNE intervencije protiv OSOVINE OTPORA (ja non stop pišem da je ovo sve što se događa na Bliskom istoku sukob Irana koji će osloboditi PALESTINU bez obzira na moguće žrtve) Rusja je dovedena u situaciju da se POTPUNO stavi na stranu OSOVINE OTPORA ili da se pokupi s bliskog istoka i vrati doma .. RUSI TU NEMAJU DRUGI IZBOR JER JE POTPUNO JASNO DA ĆE ANGLOCIONISTI NAPASTI OSOVINU OTPORA …

Lindita
5 godine prije

Ja ne razumijem ogromnu većinu ovih koji komentariju ove teme oko bliskog istoka … pa na istoku bliskom se vodi već 40 godina posrednički rat između cionističkog entiteta koji je OKUPIRAO PALESTINU i Irana koji je ODLUČIO bez obzira na žrtve da oslobodi Palestinu a dvije najveće sile SAD i Rusija su tu usputni igrači .. Ameri da obrane cionistički entitet a Rusi su kao guske u magli (tako se danas ponašanju) pozvani u ljeto 2015. g od strane Irana da dodju u u Siriju jer su im Iranci rekli da im vojna baza u Tartusu više nije sigurna zbog nadmoći koju je stvorila Anglocionističkovehabijska koalicija i zatražili su od Rusa da dodju u Siriju (napravljena avio pista) i zrakoplovtvom tuku vehabijsku ološ na terenu a Iran će pješadijom protjerati ološ i osigurati za početak opstanak Assada na vlasti a potom će Iran dalje svojim putem … odmah da napišem… Čitaj više »

Svaka mu čast
5 godine prije

Nek’ svi odu svojim kućama

VladoGrozny
5 godine prije

Hitno zaustaviti !
E to je Past Tense 🙂
Game Over

Ivan
5 godine prije

Sve ide u picku materinu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI