SAD sankcionišu pojedince u Mađarskoj

Budimpesta Madjarska
19 komentara

SAD su stavile na crnu listu investicionu banku povezanu sa Rusijom i tri njena rukovodioca u Budimpešti. Sankcije dolaze nakon što je mađarski premijer Viktor Orban više puta tvrdio da SAD i njeni saveznici pokušavaju izvršiti pritisak na njegovu zemlju da naoruža Ukrajinu.

Američko ministarstvo finansija objavilo je u srijedu sankcije za 80 pojedinaca i entiteta povezanih s Rusijom. Na listi je bila Međunarodna investiciona banka sa sjedištem u Budimpešti i tri njena sadašnja ili bivša direktora, od kojih su dva Rusa i jedan Mađar.

Međunarodnu investicionu banku formiralo je 1970. godine nekoliko članica bivšeg Varšavskog pakta, a danas njome upravljaju zvaničnici Kube, Mađarske, Mongolije, Rusije i Vijetnama. Bugarska, Češka Republika, Rumunija i Slovačka povukle su se iz banke prošle godine nakon što su sankcije EU zamrzle većinu njenih sredstava.

U saopćenju, Ministarstvo finansija je banku opisalo kao ispostavu ruskog “obavještajnog prisustva u Evropi” i optužilo je da služi “kao mehanizam za korupciju i nezakonito finansiranje, uključujući kršenje sankcija”.

“Za razliku od drugih saveznika iz NATO-a koji su ranije bili angažovani s ovim ruskim entitetom,” rekao je američki ambasador David Pressman novinarima u srijedu u Budimpešti, “Mađarska je odbacila zabrinutost vlade Sjedinjenih Država u vezi sa rizicima koje njeno kontinuirano prisustvo predstavlja za alijansu.”

Vrijeme uvođenja sankcija je vrijedno pažnje, dan nakon što je Mađarska sklopila novi gasni sporazum s Rusijom. Mađarski i ruski zvaničnici također su razgovarali o ubrzanju tekućeg proširenja mađarske nuklearne elektrane Paks od strane Rosatoma, ruske državne agencije za atomsku energiju.

Orban je tvrdio da je njegova zemlja podvrgnuta “stalnom pritisku” svojih saveznika iz NATO-a da prekine svoje energetske veze s Rusijom i uđe u ukrajinski sukob na strani Kijeva.

Iako je članica NATO-a, Mađarska je odbila da isporuči Kijev oružjem ili dozvoli da oružje uđe u Ukrajinu preko njene teritorije. Orban je u međuvremenu odbio podržati bilo kakve sankcije EU koje bi joj isključile ruski plin, naftu ili nuklearno gorivo.

“Žele da nas uvuku u rat svim mogućim sredstvima”, rekao je Orban prošlog mjeseca za švicarski magazin Weltwoche. “Do sada smo uspjeli da se odupremo.”

mađarskaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dona
11 mjeseci prije

gamad američka sotonistička

tihobl
11 mjeseci prije

Uveli su sankcije i po Kipru i Grckoj. Krenuli su uvoditi sankcije svuda po svijetu.

alexosijek
11 mjeseci prije

Kako se gleda na to kada jedna članica NATO-a nametne sankcije drugoj članici NATO-a? Da li Mađarska može aktivirati famozni članak 5/4 (ne znam više koji)? Bilo je jasno kako će se ovo dogoditi, jer je još u siječnju NGO/deep state teška artiljerija pristigla u Budimpeštu – pretpostavljam kako ovo nije i zadnje što će Ameri u Mađi napraviti..no nadam se kako Mađari imaju odgovor na ovo…lp

Sparkling
11 mjeseci prije

Nešto nisu zadovoljni s Texasom, jer hoće vlastitu digitalnu valutu s potporom u zlatu.
Mislim da su sljedeći kojima će uvesti sankcije.
Šalu na stranu, Mađari imaju dobru diplomaciju i ne prodaju svoju državu kao AP.
Neće biti Mađari uskoro jedini. Nekima prije a nekima malo s zakašnjenjem dolazi pamet u glavu i vide od kuda im prijeti najveća opasnost.
Ova zima je nekako prošla bez velikih turbulencija jer se ne iznosi pravo stanje stvari, što ekonomski, što energije. Slijedeća će biti ili ne biti. A EU pudlice to dobro znaju, samo pumpaju MS medije da pišu suprotno stvarnom stanju. Budite uvijereni da je kriza 2008 bila mala beba prema onome što slijedi. Ali neće krenuti iz EU, nego iz zemlje preko bare.
Lp

Max
11 mjeseci prije

Uzaludno.

Sarajevo
11 mjeseci prije

Ovaj americki department koji je zaduzen za sankcije gubi razum.
Sankcije ne pogadjaju samo Ruse nego i Turke, Arapske Emirate…sirom svijeta.
To pogadja kompanije i osobe koje nemaju nista s Rusijom.
Jednostavno se otrglo pocetnoj ideji.
Bit ce toga jos vise.
Te sankcije ce radi nekog stotog razloga pogoditi sutra i Svicarsku, Hrvatsku…

dona
11 mjeseci prije

ovo je čisto američko reketarenje samostalnih EU država, sotonska tvorevina amerika mora shvatiti da EU nije 51 američka država i da se ne mogu prema EU državama odnositi kao da su oni njeni vlasnici , NATO treba van iz EU i to podhitno

Dux
11 mjeseci prije

Možda je ovo početak kraja NATO okupatora.

Ivan
11 mjeseci prije

Pas im mater usranu, kada ce konacno Europa shvatiti da treba radkrstiti za uvijek s tim americkim svinjama?

Kardinale
11 mjeseci prije

Kabalisticka kamatarska gamad mogu lizat jajca Orbanu. Slava Madjarskoj suverenistickoj politici.

DEDA
11 mjeseci prije

KAKAV JE TO ONDA SAVEZNIK?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI