SAD se povlače iz sporazuma iz doba hladnog rata koji je pružao globalnu sigurnost u diplomatskom sporu sa Rusijom

SAD Boeing OC-135B Open Skies
7 komentara

Administracija predsednika Donalda Trampa povukla se u nedelju iz međunarodnog sporazuma koji omogućava zemljama da izdaleka nadgledaju nagomilavanje vojnog hardvera, optužujući Moskvu – bez dokaza – da krši njene uslove.

Sjedinjene Države i Sovjetski Savez su prvi put razmatrali Ugovor o otvorenom nebu pedesetih godina prošlog veka kao mogući način za povećanje transparentnosti kretanja trupa i kontrole nuklearnog oružja. Sporazum omogućava potpisnicima da vode ograničen broj uzajamno korisnih vazdušnih izviđačkih misija u zemljama koje su potpisnice sporazuma, što uključuje SAD, Kanadu, Rusiju i veći deo Evrope.

U maju je američki državni sekretar Mike Pompeo pokazao prstom na Moskvu kada je najavio da će njegova zemlja pokušati da okonča svoje učešće u sporazumu, tvrdeći bez dokaza da ga je Rusija prekršila. Američkoj diplomati su pred vladu predsednika Vladimira Putina izneli niz novih zahteva, ali su ih odbili, nazivajući ih ultimatumima.

Kao rezultat odluke, Amerikanci sada više neće moći da vrše letove iznad ruske teritorije ili teritorija drugih zemalja potpisnica. Oni takođe, u teoriji, neće moći da imaju koristi od podataka stečenih programom. Međutim, postoji zabrinutost da će SAD zatražiti fotografije Rusije koje su napravili saveznici, zabranjujući ekvivalentne ruske letove nad američkim vojnim objektima.

U nedelju je rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo tu situaciju „neprihvatljivom“. U izjavi se dodaje da će Moskva „tražiti čvrste garancije da će države koje ostanu u ugovoru ispuniti svoje obaveze, prvo, kako bi se osiguralo da nema prepreka za posmatranje njihove teritorije, drugo, da bi se osiguralo da fotografije sa izviđačkih letova ne budu prebačene u treće zemlje koje nisu potpisale ugovor“.

Otvoreno nebo je najnoviji međunarodni sporazum iz kojeg su se Sjedinjene Države povukle zbog napetosti sa Rusijom. Prošle godine Trampova administracija je pocepala Ugovor o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz Reaganove ere koji je zabranio niz visokorazornih oružja sa dometom između 500 i 5.500 km. U to vreme Vašington je takođe optuživao Rusiju za kršenje uslova sporazuma, dok je Moskva oštro negirala navode.

Pretpostavljeni pobednik spornih američkih predsedničkih izbora, bivši potpredsednik Joe Biden, u prošlosti je kritikovao Trampov pristup ovim ugovorima iz doba hladnog rata. Poziv za izlazak iz Otvorenog neba nazvao je kratkovidim i nagovestio da će pokušati da se ponovo pridruži dogovoru. Međutim, ovo se može pokazati izazovnim, jer bi SAD mogle biti primorane da potpišu sve nove odredbe Ugovora donete u njihovom odsustvu.

Donald TrumpOtvoreno nebo
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Elle
3 godine prije

Prije nekoliko mjeseci sam pisao da će Biden pobijedit makar sa jednim glasom i da će biti rata ko u priči, ovo je samo uvertira u sukobe koji nas čekaju.
Njihova glavna maksima je:

“Što je veća patnja, to je veći mir”

Emiliano Zapata
3 godine prije

Sad bi se trebali bojati nuklearnog rata?

Max
3 godine prije

Svijet lagano napušta mehanizme koji su jamčili mir i sprema se za rat.

samo
3 godine prije

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mjera za izgradnju povjerenja u Evropi NAKON !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava državama-članicama da otvoreno prikupljaju informacije o vojnim snagama i aktivnostima. Potpisnice sporazuma su 34 države.

novinaru, malo surfanja prije pisanja nije na odmet!!

Dreamer
3 godine prije

Ovo je ok,samo Rusija ne smije biti naivna i treba izaći do kraja iz ugovora sa svima zemljama kako ne bi bilo kopiranja. Ovako će se manje nafte i resursa trošiti na obilazak planete izviđanjima te zagaditi manje zraka i prirode. Pri tome ostaju svi mogući nadzori iz satelita tako da nema brige,teško je danas išta bitnije sakriti.

fgnvriungturnvmeoiro
3 godine prije

Zato što je oni koji njome upravljaju spremaju za rat.

3 godine prije zadnji put uredio fgnvriungturnvmeoiro
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI