SAD se pripremaju za ‘trajnu’ kampanju bombardovanja Jemena

Biden - Jemen
20 komentara

SAD se pripremaju za “trajnu” kampanju bombardovanja u Jemenu nakon što desetodnevni zračni napadi nisu uspjeli potkopati sposobnost boraca Huti da gađaju brodove u Crvenom moru, objavio je Washington Post, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Administracija predsjednika Joea Bidena ne očekuje dugotrajnu operaciju poput američkih kampanja u Iraku ili Afganistanu, ali u isto vrijeme ne može dati vremenski okvir kada će vojne sposobnosti Huta biti adekvatno smanjene, piše list u subotu.

Strategija Washingtona je obuzdati sposobnost šiitske militantne grupe da gađa brodove uz obalu Jemena, ili barem stvoriti sigurne uvjete za brodarske kompanije da nastave slati brodove kroz Crveno more i Adenski zaljev, dodali su izvori.

Huti su pokrenuli desetine napada bespilotnim letjelicama i projektilima na komercijalne brodove u tom području posljednjih mjeseci, izjavljujući podršku Gazi usred izraelske vojne operacije u palestinskoj enklavi.

Militanti su takođe obećali osvetu protiv SAD-a i Velike Britanije, koji izvode udare na ciljeve Huti u Jemenu više od nedelju dana.

“Jasno nam je jasno ko su Huti i njihov pogled na svijet. Tako da nismo sigurni da će odmah prestati, ali svakako pokušavamo da degradiramo i uništimo njihove sposobnosti”, rekao je jedan američki zvaničnik za Post.

Washington “ne pokušava pobijediti Hutije. Nema apetita za invaziju Jemena”, objasnio je diplomata upoznat sa situacijom. Umjesto toga, SAD žele “smanjiti svoju sposobnost da pokrenu ovakve napade u budućnosti, a to uključuje udaranje u infrastrukturu koja omogućava takve napade i ciljanje njihovih sposobnosti višeg nivoa”, dodao je.

Predsjednik Biden naredio je udare na Jemen iz ideoloških razloga, a ne iz ekonomskih, jer SAD nastoje zadržati svoj status “neophodne nacije u svijetu ”, tvrdili su zvaničnici.

Washington Post je izrazio zabrinutost da bi kampanja bombardovanja Hutija postala “korak” za Bajdenov cilj da spriječi širenje sukoba Izrael-Hamas na druge dijelove Bliskog istoka. To bi također moglo završiti “podrivanjem njegovog pokušaja da preusmjeri američku vanjsku politiku na Rusiju i Kinu”, tvrdi list.

JemenSADUdari
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zatim
3 mjeseci prije

Amerikanci su gospoda naspram nas Hrvata a tek americki crnci pravi Gentlemen placaju u Dolarima uz to imaju veci od bijelca.

Max
3 mjeseci prije

Biden ko švabo tra la la.

abc
3 mjeseci prije

Zapadne zemlje vode sve gore psihopate. Jedan gori psihopata i kreten od drugog.

nastran
3 mjeseci prije

BOLESNA MUMIJA

vanja
3 mjeseci prije

To je taj multipolarni svet.Kad nema drugog pola da kaže ne može,kud si navro,onda amerikanci mogu da rade šta god oće.

onaj najglu...Dalton
3 mjeseci prije

Iako Bidenu (demokratima) treba predizborni ”mali pobjednički rat”…

Na osnovu čega bi netko iole razuman došao do zaključka da će nakon 10 godina bombardiranja planina i pustinje u Jemenu, baš njegovo bombardiranje biti ono pravo…

P.S.
Amerikanci se sve dublje uvlače u sukobe koji prenaprežu njihove sposobnosti.
Sada su vojno angažirani, opskrbljuju ili su zaglavljeni na 5 odvojenih frontova: Ukrajina, Gaza-Izrael, Jemen, Irak, Sirija…

Friedrich Veliki je davno rekao: “Tko brani sve, taj ne brani ništa”.

A punac mi Jozo : ”Jebeš Friedricha, Zakon o rupama kaže da ako se nađeš u rupi, prestani kopati…”

mileni
3 mjeseci prije

Nek dođu svi koliko god ih ima.
Čekaju ih ponositi i gordi Hussiti.

Zvone
3 mjeseci prije

Kako prevoze Ameri robu iz Indije ili Kine na svoju istocnu obalu? Sta oni ovde tocno branu?

Darko
3 mjeseci prije

Jebo mater svoju hoće li konačno netko zatući ovu svinju Bidena?

Darko
3 mjeseci prije

Ima li još netko dilemu kakve su to svinje Amerikanci?

goran
3 mjeseci prije

možda bi jemen trebao pokušati napasti bar jedan američki grad

Karma
3 mjeseci prije

Usa septicka jama

Gad
3 mjeseci prije

Ništa od toga. Možete im staviti soli na rep.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI