SAD se suočavaju sa velikim poniženjem zbog Avganistana, kaže Trump na skupu u Alabami

Donald Trump
17 komentara

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je svojim pristalicama u Cullmanu u Alabami da su nedavni događaji u Avganistanu veliki neuspjeh spoljne politike sadašnje administracije i veliki vojni poraz koji pokazuje nesposobnost Washingtona.

Trump je na subotnjem mitingu Save America (spasimo Ameriku) u Cullmanu rekao da svijet sada gleda na Washington misleći: “Šta se dođavola tako brzo dogodilo Sjedinjenim Američkim Državama?”

Bivši predsjednik rekao je da će se situacija u Avganistanu smatrati kao “jedna od najvećih sramota” i “najveće spoljnopolitičko poniženje” u istoriji SAD.

Trump je optužio američkog predsjednika Joea Bidena za predaju vojnih baza zemlje u Afganistanu, naglasivši da američke trupe ostavljaju za sobom vojnu opremu vrijednu 83 milijarde dolara.

“Ovo će biti jedan od najvećih vojnih poraza svih vremena”, rekao je Trump, nazvavši povlačenje trupa “potpunom predajom” i “grubom nesposobnošću vođe nacije”. Trump je naglasio da se pod njegovim predsjedništvom to nikada ne bi dogodilo.

U vezi sa predsjednikom, njegov prethodnik je zagriženo primjetio da je “bio na odmoru dok je Avganistan odlazio u pakao”.

Trump je predložio da je Washington trebao analizirati iskustvo sovjetskih snaga u Avganistanu prije nego što preduzme bilo kakve drastične korake. On je nazvao povlačenje Bidenovih trupa iz Avganistana “užasnom odlukom”, rekavši da bi SAD trebalo da budu spremne da pošalju trupe nazad u Avganistan kako bi pomogle hiljadama američkih građana koji tamo ostaju.

Trump je rekao da će Bidenov pogrešan pristup Afganistanu rezultirati “zastavom talibana koja se vijori iznad naše američke ambasade” u Afganistanu 11. septembra, na 20. godišnjicu napada na New York.

Prema bivšem predsjedniku, pravi način za povlačenje iz zemlje bio je povlačenje vojnog osoblja tek nakon što su američki državljani i vrijedna oprema napustili ratom razorenu zemlju, a zatim “pakleno bombardovanje iz baza”, umjesto da se dopusti da ih koriste talibani.

Trump je naglasio da su pod njegovom administracijom SAD rekonstruisale vojsku, ali je sa žaljenjem izjavio da je sve “isparilo” i da je sada predato neprijatelju.

“Ovo nije bilo povlačenje, to je bila potpuna predaja”, zaključio je Trump.

Nasilje je u porastu u Avganistanu usljed povlačenja međunarodnih trupa iz zemlje. Sjedinjene Države su počele povlačenje svojih snaga iz Avganistana u maju s ciljem uklanjanja svih američkih trupa do 11. septembra.

15. avgusta talibani su ušli u prestonicu Avganistana Kabul. Avganistanski predsjednik Ashraf Ghani podnio je ostavku i pobjegao iz zemlje kako bi spriječio krvoproliće koje bi se desilo ako se militanti moraju boriti za grad. Većina zemalja je u međuvremenu smanjila ili evakuisala svoja diplomatska predstavništva u Kabulu.

Šef političke kancelarije talibana Abdul Ghani Baradar vjerovatno će u naredne dvije nedjelje donijeti odluku o strukturi buduće avganistanske vlade, rekao je u subotu izvor talibana za Sputnjik.

Portparol talibana Suhail Shaheen rekao je ranije ove nedjelje da Sjedinjene Države moraju povući sve trupe iz Avganistana do 11. septembra.

AvganistanDonald TrumpSADTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Trump je na subotnjem mitingu Save America (spasimo Ameriku)…

E moj blesane trebao si napraviti skup Spasimo marince. Sat otkucava. blizu je 12.9. a 5.000 marinaca je zaglavljeno na aerodromu. Bajden nije sposoban da ih izvuce u tako kratkom roku.

Herc
2 godine prije

Za malo više od godine su midterm izbori po kojima ćemo znati da li se Trump vraća još jači., a osim zdravlja i događaja koji mu za sad idu na ruku one zdrave američke snage trebalo bi da raščiste situaciju u onim državama u kojima je pokraden od strane p dercina,crncuga ,ljubitelja muških guzica,narkomančina i svakojakog ološa koje ne zna ni ko mu je ćaća ni mater,sve su to jedni te isti degenerici koji pod paravanom nekakve demokracije i globalizma uništavaju zapadni svijet i kršćanstvo

Herc
2 godine prije

Za malo više od godine su midterm izbori po kojima ćemo znati da li se Trump vraća još jači., a osim zdravlja i događaja koji mu za sad idu na ruku one zdrave američke snage trebalo bi da raščiste situaciju u onim državama u kojima je pokraden od strane p d ercina,cr ncuga ,ljubitelja muških g uzica,narkomančina i svakojakog ološa koje ne zna ni ko mu je ćaća ni mater,sve su to jedni te isti d egenerici koji pod paravanom nekakve demokracije i globalizma uništavaju zapadni svijet i kršćansto. p.s. da vidimo sad oće li proći cezuru jer je moderator namjestio for approval kako je namjestio.nećemo sad u to ulazit jer sad ima komentara kolko oćeš a nakon pokušaja registriranja o korisnika vidjelo se da s eniko ne želi registrirat osim par poreme ćenih. sa gej prajdova.zaželimo Trumpu zdravlja i što prije povratak na stare puteve slave.

Max
2 godine prije

Točno

piždro
2 godine prije

Kabala je žarila i palila skoro od kraja ’80-tih sve do sad! A sad sa kurtonom da i negovorimo..Sad najednom ovo?! Nemoš vjerovat ..!!? Počet ću vjerovat da imadu i pozitivne sile u ovom mračnom kosmosu..?!

Lucija, prva
2 godine prije

Ukrajinski avion odletio sa Afganistan ima.
Ukrajinci ostavljeni.
Najavili da će se javiti u rusku ambasadu… 🤭😊😊

Melita
2 godine prije

Tijekom ovog govora Trump je naravno ponovo evocirao svoje zasluge za ekspresno napravljeno cjepivo protiv kovida i pozvao okupljene da se cijepe. Tvrdio je da se sam cijepio i sasvim se dobro osjeća. Zaradio je jedan veliki “buuuu”, koji nije prestao niti kada je Trump relativizirao svoju izjavu, rekavši da poštuje slobodu izbora. Prvi put da su njegovi obožavatelji, a mnogi ga prate vjerno po svim nastupima, pokazali očito neslaganje sa svojim idolom. Kod Alexa Jonesa je to izazvalo buru emocija, zapravo konačno razočarenje u Trumpa, jer je i sam u zadnje vrijeme dvojio o njegovoj stvarnoj ulozi u zbivanjima koja su podijelila Ameriku. Puštao je video isječke u kojima naizmjenično Biden hvali čudesno cjepivo pa Trump hvali čudesno cjepivo. Poanta je da između njih po pitanju stava o cijepljenju nema bitne razlike, ali ova provokacija otvara i jedno dublje pitanje: Da li je to jedina sličnost ili ima toga… Čitaj više »

Zvrk
2 godine prije

Je li to ona Alabama o kojoj naš šubaru stalno piše kad nekoga napada?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI