SAD smatra kako nema pokazatelja da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje

John Kirby - Rusija nuklearno oruzje
7 komentara

Komentari iz Bijele kuće došli su nakon što je New York Times tvrdio da je ruska vojska raspravljala o opcijama nuklearnog udara

SAD ne vidi nikakve naznake da se Rusija sprema upotrijebiti svoj nuklearni arsenal u sukobu u Ukrajini, rekao je novinarima u srijedu glasnogovornik Bijele kuće John Kirby. Međutim, dodao je kako Washington takvu mogućnost smatra “duboko zabrinjavajućom” i shvaća je “ozbiljno”. Ranije u srijedu, New York Times je objavio članak citirajući “više visokih američkih dužnosnika”, koji su tvrdili da su neki ruski generali raspravljali “kada bi i kako bi Moskva mogla upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini”. Ruski predsjednik Vladimir Putin nije bio uključen u te razgovore, piše list. Razgovori su vođeni u nekom trenutku sredinom listopada, dodaje se. Ovo nije prvi put da je Bijela kuća dala takvu izjavu. Prošlog mjeseca Kirby je rekao da Washington ne vidi nikakve naznake da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje.

Prijetnja nuklearnim ratom nedavno je bila vruća tema nakon što je Putin krajem rujna obećao braniti ruski teritorij i narod koristeći “sve snage i resurse koje imamo”. Zapadni stručnjaci i dužnosnici tada su njegove primjedbe naširoko protumačili kao prikriveno nuklearno upozorenje, što je potaknulo američkog predsjednika Joea Bidena da upozori na potencijalni “nuklearni Armagedon”.

Putin je kasnije pojasnio svoju izjavu rekavši da Moskva nije ni spomenula taktičko nuklearno oružje, a kamoli prijetila uporabom atomskog oružja. Njegove riječi, međutim, nisu ublažile strahove u Washingtonu, jer se Biden nastavio pitati zašto Rusija i dalje “priča” o nuklearnom oružju ako ga ne planira upotrijebiti.

U međuvremenu, najviši zapadni diplomati i ministri obrane uvelike su odbacili zabrinutost Rusije da Kijev potencijalno koristi takozvanu ”prljavu bombu” da smjesti Moskvi. Takvo streljivo koristi konvencionalne eksplozive za raspršivanje radioaktivnog materijala na širokom području.

Moskva je također pokrenula to pitanje u Vijeću sigurnosti UN-a, što je natjeralo Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da pošalje inspektore u nekoliko ukrajinskih objekata kako bi istražili tvrdnje.

John KirbyNuklearni napadNuklearno oružjerusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keks
1 godina prije

Pa ako Zaporižja još duže ostane bez napajanja…te “worst case ” scenario krene, upravo 4 regije i Rusija će dugo ostati natopljene radijaciom. Sjećamo se grafita i oblaka nad Europom (srećom poluraspad oko 2 tjedna) , ali ovo je puno veći opseg…nadam se kako do njega neće doći…

tihobl
1 godina prije

Kako je NYT dosao do senzacionalnih podataka?
CIA je prisluskivala redovnu vjezbu strateskih snaga. Cula je kako porucnici sa kapetanima dogovaraju gadjanje pojedini ciljeva sa navodjenjem imena gradova po kojima ce padati bombe. Rijec je o rutinskoj vjezbi simulacije odgovora po jednom od predvidjenih scenarija.
Novinar se docepao prevoda i sokirao se kad je vidio ime svoga grada, grada u kome se rodio i grada gdje mu zivi bivsa zena. Objavio je “senzacionalno” otkrice da se rusi spremaju da ih sprze. U pentagonu su svjesni da je rijec o rutinskom uvjezbavanju kakva i oni provode nekoliko puta godisnje pa su se oglasili.

Sinoc sam napisao kako je CIA dosla do senzacionalnih podataka da drug Kim naoruzava Putina i temi III sv. rat. Lakrdija od izvjestaja.

darijoman
1 godina prije

Nuklearna prijetnja je samo u američkom trkeljanju

Tupko Glupko
1 godina prije

Jednom kada Zapad prizna sam sebi da su taoc jednog čovjeka – Vladimira Zelenskog – i napravi nešto po pitanju toga, tek tada će se pokrenuti ukrajinsko-ruski pregovori o primirju.

Zmaj
1 godina prije

Nema časnog načina da se ubije, nema nježnog načina da se uništi. U ratu nema ništa dobro osim njegovog završetka.

Max
1 godina prije

Znamo da je sve propaganda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI