SAD tjeraju G7 na zapljenu ruske imovine

Rublja
13 komentara

Washington navodno želi smisliti plan na vrijeme za summit skupine u veljači

Sjedinjene Države pozvale su radne skupine iz zemalja Grupe sedam (G7) da istraže načine zaplijene stotina milijardi dolara zamrznute ruske imovine, izvijestio je Financial Times ovaj tjedan.

Sjedinjene Države, uz potporu Ujedinjenog Kraljevstva, Japana i Kanade, predložile su uspostavu pripremnih radova za eksproprijaciju preko 300 milijardi dolara u ruskim deviznim rezervama koje su zapadne zemlje blokirale nakon početka sukoba u Ukrajini. Washington želi razmotriti opcije za konfiskaciju na sastanku čelnika G7 oko 24. veljače sljedeće godine, navodi list. Ministri financija G7 i njihovi zamjenici navodno su u prosincu vodili rasprave o tome kako razviti politiku u vezi s ruskim fondovima i koji su rizici uključeni. “Tri radne skupine koje je predložio Washington ispitale bi pravna pitanja oko konfiskacije; način primjene takve politike i ublažavanja rizika; i opcije kako najbolje usmjeriti podršku Ukrajini”, napisao je FT.

Iako nisu donesene konačne odluke i o ovom pitanju ostaje velika rasprava u EU, ubrzanje rada na zapljeni moskovske imovine i njenom korištenju za pomoć Ukrajini naglašava njezinu “rastuću važnost” za Zapad, primijetio je list.

U tijeku su rasprave o detaljima i o tome hoće li zamrznuta sredstva biti poslana izravno u Ukrajinu, ozloglašenu po korupciji ili će se koristiti na neki drugi način, poput prisvajanja prihoda od blokirane imovine ili njihovog korištenja kao kolaterala za zajmove. SAD nije javno podržao preuzimanje ruske imovine. Međutim, prema FT-u, Washington je ove godine “privatno distribuirao dokument za raspravu unutar G7 u kojem se sugerira da bi zapljena zamrznute imovine Moskve bila zakonita kao ‘protumjera da se Rusija potakne da prekine svoju agresiju”. Europska unija do sada nije zaplijenila ruski novac, umjesto toga tražila je načine da iskoristi zaradu stvorenu od zamrznutih sredstava. U isto vrijeme, EU, u kojoj je većina imovine blokirana, opreznija je od izravne zapljene, strahujući od moguće odmazde Moskve ako novac bude uzet. Trenutačno se 210 milijardi eura (230 milijardi dolara) ruskih rezervi drži u financijskim institucijama bloka, sa 191 milijardom eura u Belgiji, 19 milijardi eura u Francuskoj i 7,8 milijardi eura u Švicarskoj koja nije članica. Francuska, Njemačka i Italija, koje preuzimaju predsjedanje G7 2024. i dalje su vrlo oprezne u vezi s tom idejom i izrazile su rezerve, zahtijevajući pažljivu procjenu zakonitosti oduzimanja imovine Moskve prije donošenja odluke.

G7rusijaSADzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
3 mjeseci prije

idioti..sami će sebi urušiti financijski sustav

Logicar
3 mjeseci prije

Zapad odnosno kapitalizam je imao prvi postulat i to da je vlasnistvo neotudjivo,a sada smo svjedoci da su pljunuli na to te pljene tudje da bi dali ajmo reci svojima.

Tito
3 mjeseci prije

Je.bat ce vama rusi mamu na kraju,koliko vidim da pored svega im jos uvijek pušete u šupak

Max
3 mjeseci prije

Pljačka.

Dmitar Mitar
3 mjeseci prije

Svaki dan primjecujem da ste˝vi˝ preuzeli ulogu općih medija,strasite ljude izbacujete gluposti svakodnevno.Uzeli ste lovu kao i ovi prije vas 😉

Nekoime
3 mjeseci prije

Rusi će, zauzvrat, vratiti Aljasku pod svoju upravu.

JakoZgodan
3 mjeseci prije

Crkli da Bog da

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI