SAD upozorile Kijev da prestanu da napadaju ruske rafinerije

Zelenski
7 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potvrdio je medijske izvještaje da ga je Bijela kuća pozvala da zaustavi napade na rusku infrastrukturu, ali je rekao da će se udari nastaviti osim ako mu SAD ne isporuče više i bolje oružje.

Zelenski je dao intervju kolumnisti Washington Posta Davidu Ignatijusu, koji je objavljen u petak kao članak u kojem se poziva američki Kongres da odobri paket pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara. Potvrdio je medijske izvještaje  da je Washington od njega tražio da spriječi svoje snage da  gađaju ruske rafinerije nafte dronovima.

“Reakcija SAD nije bila pozitivna na ovo”, rekao je Zelenski Ignatijusu, dodajući, međutim, da je Washington nemoćan da to zaustavi.

“Koristili smo naše dronove. Niko nam ne može reći da ne možete”, rekao je. SAD već dugo tvrde da imaju pravo veta na to kako se koristi oružje koje isporučuje Kijevu, ali taj veto se ne odnosi na kijevske dronove.

Ukrajina je pokrenula napade dronovima na nekoliko ruskih naftnih objekata ranije ovog mjeseca, tvrdeći da oni “zadaju simboličan udarac približavanjem rata Moskvi” i ometaju dotok goriva vojsci na prvim linijama fronta.

Nakon što je Rusija odgovorila gađanjem elektrana širom Ukrajine, Zelenski je ipak promijenio melodiju. Rekao je Ignatijusu da su napadi unutar Rusije oblik odvraćanja, jer Kijevu ponestaje projektila za protivvazdušnu odbranu koju je obezbijedio Zapad.

„Ako nema vazdušne odbrane koja bi zaštitila naš energetski sistem, a Rusi ga napadaju, moje pitanje je: Zašto im ne možemo odgovoriti? Njihovo društvo mora da nauči da živi bez benzina, bez dizela, bez struje… To je fer”, rekao je ukrajinski lider.

Prema Ignatijusu, Zelenski „osjeća da nema izbora nego da uzvrati preko granice“. Ipak, u istom intervjuu, ukrajinski lider je ponovio svoj zahtjev da SAD pošalju rakete dugog dometa ATACMS, kako bi mogao doći još dublje u rusku teritoriju.

„ATACM-300, to je odgovor“, rekao je Zelenski.

Više puta tražeći od Kongresa da odobri dodatna sredstva, ukrajinski lider je tvrdio da će njegove trupe morati da se povuku i zaborave na pokretanje nove ofanzive.

“To znači da ćemo se vraćati, povlačiti, korak po korak, malim koracima”, dodao je. “Pokušavamo pronaći način da se ne povučemo.”

Ukrajina je postala potpuno ovisna o isporuci oružja, municije i opreme iz SAD-a i njihovih saveznika, koji insistiraju na tome da ih snabdijevanje Kijevom ne čini stranama u sukobu.

rusijaSADukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
1 mjesec prije

šmokljan balavi fantazira? !? misli da nešto predstavlja!

Max
1 mjesec prije

Treba im nafta.

David
1 mjesec prije

Napadi na ruske rafinerije će prestati, a razlika zaustavi li ih on ili ih zaustave Rusi je u tisućama mrtvih ukrajinskih vojnika kojih je sve manje. Tako da bi ipak bilo bolje da posluša američkog gazdu i ne šepuri se ko očerupani pjetlić po posranom dvorištu…

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Kratak mu je lanac.
Ovaj javno traži da mu izuzetni pošalju ATACMS da raketira duboko unutar Rusije.
Uncle Sam će ga uskoro (s)maknuti, odradio je svoju dionicu.

tihobl
1 mjesec prije

Zelenski je u pravu – ako ste nas okupirali onda nas i branite od oslobodilaca.

nastran
1 mjesec prije

jad i bijeda sve bi on da mu netko drugi da “svog” da može po susjedovom plotu udarati, odvratan je

Nesko
30 dana prije

Malo nacisticko govno je na sve težim drogama. Baš halucinira za sve pare.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI