SAD uvoze rekordne količine ruske nafte uprkos rastućim političkim tenzijama

SAD uvoz nafte iz Rusije
4 komentara

Teški razgovori o energetskim pitanjima ne sprječavaju SAD da kupe rekordni udio ruske sirove nafte u 2020. godini. Američke rafinerije, kako se izvještava, dnevno su utovarivale 538.000 barela ruske sirove nafte i naftnih derivata, obarajući rekord star deceniju.

Prema podacima koje je pratila američka Uprava za energetske informacije (EIA), SAD su kupile najviše ruske sirove nafte od 2011. godine, kada je količina uvoza ruske nafte iznosila 624.000 barela dnevno (bpd).

Rusija je 2020. postala treći najveći dobavljač nafte u SAD, nadmašivši Saudijsku Arabiju, najvećeg svjetskog izvoznika, prema Bloombergovim proračunima na osnovu carina i podataka EIA. Udio Rusije u američkom uvozu nafte trenutno iznosi rekordnih sedam odsto.

U međuvremenu su Kanada i Meksiko bili vodeći izvoznici sirove nafte u SAD prošle godine. Kanada je isporučila 4,1 milion bdd, dok je Meksiko prodao oko 750 000 bpd. Prosječni uvoz nafte iz Saudijske Arabije navodno je iznosio samo 522.000 bpd u 2020. godini.

Rast izvoza nafte iz Rusije izazvan je nedostatkom pristupa venecuelanskoj sirovoj nafti, na meti američkih sankcija. Štaviše, pošiljke sirove nafte iz zemalja OPEC-a značajno su smanjene usljed pakta kartela o smanjenju proizvodnje.

Američke energetske kompanije, uključujući Exxon Mobil, Chevron i Valero Energy, bile su među ključnim kupcima nafte i naftnih derivata ruskih proizvođača.

Povećanje kupovine ruske energije od strane SAD dolazi usred dugogodišnjih tenzija između Moskve i Washingtona. Bijela kuća uporno minira ruski projekat gasovoda Sjeverni tok 2, upozoravajući evropske saveznike da ne postanu previše zavisni od ruskih zaliha energije. Bidenova administracija i dalje prijeti sankcijama evropskim partnerima na projektu.

Prošle godine je Tumpova administracija stavila na crnu listu trgovinske podružnice ruskog državnog naftnog preduzeća Rosneft, tvrdeći da je Venecueli pružila finansijski spas. Međutim, nijedno  drugo rusko preduzeće nije bilo meta, ostavljajući rupu u zakonu za američke kompanije, koje bi mogle da nastave da kupuju ruske sirove i rafinisane proizvode.

NaftarusijaSADtenzijeuvoz
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Savic goran
3 godine prije

Младен Делић:Људи,ма да ли је то могуће?😉

Sir Oliver
3 godine prije

Mislimo da nije dobro da njemačka toliko ovisi o ruskom plinu……
kupujući plin od rusije jačate neprijatelja……

tihobl
3 godine prije

Vec vidjeno. Svaki put kad uvedu sankcije povecaju trgovinu sa Rusijom , a EU smanji.

Max
3 godine prije

Posao ide po starom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI