SAD vrši pritisak na partnere da uvedu sankcije protiv Rusije

SAD i EU sankcije Rusiji
9 komentara

Najviši zvaničnik Ministarstva finansija SAD za sankcije posjetit će Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate sljedeće sedmice kako bi upozorio tamošnje zvaničnike i kompanije da će ih Washington kazniti ako izbjegnu svoje sankcije Rusiji, javio je Reuters u subotu.

Brian Nelson, podsekretar odjela za terorizam i finansijsku obavještajnu službu, otputovat će u Oman, UAE i Tursku između nedjelje i petka. Na sastanku s vladinim zvaničnicima, preduzećima i finansijskim institucijama, Nelson će ih upozoriti da bi mogli izgubiti pristup američkim tržištima “zbog poslovanja sa subjektima pod sankcijama”, rekao je glasnogovornik Trezora novinskoj agenciji.

Američki zvaničnici su više puta isticali Tursku kao potencijalno središte izbjegavanja sankcija, a neimenovani zapadni zvaničnici su u augustu rekli za Financial Times da su “duboko zabrinuti” zbog navoda o trgovini između turskih firmi i sankcionisanih ruskih subjekata.

Ankara je odgovorila da “neće dozvoliti kršenje sankcija od strane bilo koje institucije ili osobe”, nakon telefonskog poziva u kojem je zamjenik američkog ministra finansija Wally Adeyemo naizgled zaprijetio “uspjehu turske ekonomije” i “integritetu njenog bankarskog sektora”. ”

Ujedinjeni Arapski Emirati su također dobili upozorenja iz Washingtona, a Adeyemo je prošlog ljeta pozvao finansijske institucije Emirata da budu “izuzetno oprezne” u poslovanju s drugim institucijama povezanim s “ruskim finansijskim sistemom”. Portparol Ministarstva finansija rekao je Reutersu da će Nelson osuditi “loše poštovanje sankcija” UAE tokom njegove posjete.

U posljednjih mjesec dana, SAD su sankcionirale istaknutog turskog biznismena zbog navodnog pranja novca za iransku Islamsku revolucionarnu gardu i aviokompaniju sa sjedištem u UAE zbog navodne prodaje ruskoj privatnoj vojnoj korporaciji Wagner. Više kompanija iz Emirata također je kažnjeno zbog izbjegavanja američkih sankcija Iranu.

I Turska i UAE glasali su prošle godine na Generalnoj skupštini UN-a za osudu ruske vojne operacije u Ukrajini, ali ni jedan ni drugi nisu uveli svoje sankcije Moskvi. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan održava bliske kontakte sa svojim kolegama u Kijevu i Moskvi i od početka je rekao da će njegovo diplomatsko rješavanje sukoba biti “uravnoteženo”.

S obzirom na to da su Turska i SAD također u zavadi oko odbijanja Ankare da potpiše kandidature Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdili su prošle sedmice svoju namjeru da „razviju sveobuhvatnu saradnju“, uključujući povećanje isporuke ruskog gasa za Tursku.

rusijaSADturskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

udri putko po ekonomiji djubradi , e onda ce uz bidena i hiber proplakati

tihobl
1 godina prije

Dzaba ide.

Solc je isao po gas pas su mu obecali jedan tanker do 2026 da ne ode praznih ruku. Sad je otisao u J. Ameriku po municiju pa su mu rekli da nece dobiti ni metka.
Eno SAD i EU spremaju se za veliku turneju po Africi da nadju saveznike protiv Rusije, a ni od toga nece biti nista. Samo par arickih drzava nije polalo oficire na skolovanje u Rusiju, mogu se prebrojati na prste jedne ruke. Tolika je navala da ce rusi morati otvoriti jos jednu vojnu akademiju specijalno za afrikance.

Max
1 godina prije

Oni stalno pritišću.

gigi pinna
1 godina prije

Jesu li prije mjesec-dva i Afrikance pritiskali da uvedu sankcije Rusiji, a kad ono Francuze najurili iz Burkine Faso.
A što će Zio-naziji kao protumjeru uvesti UAE-u i Turskoj? Sankcije? Moš’ si misliti!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI