SAD – WikiLeaks službeno postaje ”nedržavna neprijateljska služba”

wikileaks
10 komentara

Američki Kongres se priprema platformu WikiLeaks službeno proglasiti ”nedržavnom neprijateljskom obavještajnom službom”. Naime, zakonodavci trebaju dati zeleno svjetlo zeleno svjetlo na zakon odobren u srpnju od strane Odbora za obavještajne službe Senata, izvijestio je Washington Times.Tijekom tog glasovanja, 14 članova Senata je podržalo zakon, dok je samo Ron Wyden, demokratski senator Oregona, glasao protiv njega.

”Wikileaks i njegove više vođe nalikuju neprijateljskoj nedržavnoj obavještajnoj službi i kao takvi trebaju biti tretirani od strane američkih službi”, stoji u dijelu zakona.

Ron Wyden, koji se protivio dokumentu,  posebno se pozvao na ovu klauzulu. Prema senatoru, ovaj ”inovativni opis se može primijeniti na WikiLeaks, ali može imati pravne, ustavne i političke implikacije, pogotovo ako istraživački novinari objave neke tajne”.

Također smatra kako je jednako zabrinjavajuće što predloženi zakon može navesti ljude da misle kako SAD imaju neku vrstu “prešutnog akcijskog plana o nedržavnim neprijateljskim obavještajnim službama”.

“Usvajanje ovog zakona je veliki izazov za našu zemlju. Kongres ne bi trebao reagirati na način koji bi za posljedicu imao negativne učinke na naša ustavnia načela, bili oni nepredviđeni ili ne”, rekao je Ron Wyden, koji je dodao ”kako je uvođenje nove kategorije nekakvih neobjašnjivih neprijatelja jedna od tih loših posljedica”.

Definicija koja se koristi u dokumentu je ista koju je koristila CIA, odnosno direktor agencije Mike Pompeo, koji je u svom govoru u travnju ocijenio ”da je vrijeme da se WikiLeaks nazove onim što doista jest, jer pruža usluge neprijateljskim službama, a iako je nedržavni entitet, često ga potiču državni akteri”.

Osnivač WikiLeaksa, Julian Assange, odgovorio je kako je Pompeo ne čelu CIA-e, agencije koja je kao ”nedržavna obavještajna agencija” stvorila Al-Qaedu, ”Islamsku državu” i Pinocheta.

WikiLeaks je od ožujka počeo objavljivati takozvanu datoteku  ”Vault 7”, najveću u povijesti, koja sadrži povjerljive dokumente CIA-e.

Kako prenosi WikiLeaks, datoteka je očito prošla kroz ruke raznih elektroničkih gusara koji su radili za američke vlade, a CIA je nedavno izgubila kontrolu nad većinom svog arsenala za hakiranje, kojeg je koristila i protiv drugih službi u zemlji, ne samo protiv ”inozemnih neprijatelja”.

Na konferenciji za novinare je Assange procijenio kako je CIA izgubila kontrolu nad velikom količinom svog kibernetičkog oružja, čime je dokazala povijesnu razinu razorne nesposobnosti.

CIAOdbora za obavještajne službe SenataWashington TimesWikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

“CIA je nedavno izgubila kontrolu nad većinom svog arsenala za hakiranje” – zasto to mislite ?

6 godine prije

Na jednoj strani nacistima je zagarantovano pravo govora na skupovima i tamo su slobodni da pozivaju na – da ne nabrajam. Sa druge strane iznošenje istinitih podataka (ni ne trude se previše da dokazuju neistinitost) koji ukazuju na protivzakonite radnje se smatraju činom izdaje?!?

davor
6 godine prije

Baš me zanima kako bi to izgledalo neprijateljstvo između CIA, MI6, Mossada i ostalih kreatora i kolaboratora Wikileaksa, nema nikake sumnje da je Wikileaks debelo zapadno obavještajno klupko a dovoljno je zapitati se koga Wikileaks nikad nije češljao ili kritizirao i lako se dođe do odgovora čiji je to projekt.

dalmata
6 godine prije

Kuka i motika,hajka,dirigirana halabuka okoWikiLeaks.Zasto, ako nikad niko nije reka da oni lazu?!Zakljucak je prost;slavni slobodni svit sa dicnom demokracijom ima svoju istinu,puvaci u supke starih prdonja su dobrodosli.Pogledajte na sto slicu te nakaze iz slobodnog,demokratskog svita,Vidite te slike iz galerije starih usalih vistica Clintonice,m.Albright,Merkel i ko bi ih sve nabrojia.A ova galerija iz tragedije zvane EU.isto ka roba s greskom.Komplekse promasenih zivota licu tako da oce nadmasit Furera.Kojoj vrsti ludaka tribaju likovi koji su ovaki?!Kaki su oni taki su in zakoni,drzave.Ali zato postoju cirkusanti “made in Balkan” koji idu po svjoje misljenje kod babe frau Merkel,koja toliko zivi u stvarnosti da joj je jedina stvarnost karusel zvan Yenki kongres,koji opet ima svoju stvarnost koja je milijune svjetlosnih godina daleko od prvog kvarta Wasingtona u kojem zivotinjaru oni koji rukama zaraduju za prizivit.I zato ovaki zakoni su dio te iskompleksirane,frustracije zvane zivoti oni koji donose to sta donose. jer opet… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI