SAD zabranjuju uvoz kineske tehnologije zbog “rizika” po nacionalnu sigurnost

5G toranj
14 komentara

Washington je zabranio uvoz i prodaju nove telekomunikacijske opreme najvećih kineskih proizvođača zbog “ neprihvatljivog rizika ” koji navodno predstavljaju za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Prema saopštenju američke Federalne komisije za komunikacije (FCC) u petak, zabrana je usmjerena na tehnološke proizvode kineskih telekomunikacionih giganta Huawei i ZTE, proizvođača opreme za nadzor Dahua Technology, kompanije za video nadzor Hangzhou Hikvision Digital Technology, proizvođača telekomunikacijske opreme Hytera Communications, kao i njihove podružnice i podružnice.

“ FCC je posvećen zaštiti naše nacionalne sigurnosti osiguravajući da nepouzdana komunikacijska oprema nije odobrena za upotrebu unutar naših granica, i mi nastavljamo s tim radom ovdje. Ova nova pravila važan su dio naših tekućih akcija za zaštitu američkog naroda od prijetnji nacionalnoj sigurnosti koje uključuju telekomunikacije ”, rekla je predsjednica FCC-a Jessica Rosenworcel u izjavi.

Agencija je istakla da se nova uredba odnosi na buduća odobrenja uvoza i prodaje opreme. Međutim, također je navela da bi mogla opozvati ranije izdata odobrenja.

Svih pet kineskih kompanija dodato je na FCC-ovu takozvanu „ pokrivenu listu “ u martu ove godine s ciljem ograničavanja njihovog pristupa američkom tržištu. FCC je tada rekao da bi Peking mogao koristiti firme za špijuniranje američkih građana.

Huawei je do sada odbijao komentirati zabranu, dok ZTE, Dahua, Hytera i kineska ambasada u Washingtonu nisu odmah odgovorili na zahtjeve medija za komentar. Međutim, ranije ove godine, kineska ambasada optužila je FCC za “ zloupotrebu državne moći ” i “ zlonamjeran napad ” kineske telekom kompanije.

kinaSADtehnologija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Realno gledano sva oprema može da se testira, svi programi da se pregledaju tako da je gotovo nemoguće da se potkrade špijunski softver bilo koje vrste. Jedini preoblem je “zaobilaženje provere”… jer to košta.
Zato je ovo pre svega politička odluka i samo je početak zaustavljanja privrednih odnosa sa Kinom.

p.s. Valjalo bi proveriti da li su istu odluku doneli i u vezi opreme iz Izraela: iako kod kineske opreme ni jednom nisu našli špijunski softver kod izraelske već jesu.

Sir Oliver
1 godina prije

Pa normalno znaju oni kako špijuniraju cijeli svijet,skotovi.

Tupko Glupko
1 godina prije

Bit će prije da je ugroza američkog profita u pitanju – iPhone-ovi nekoliko puta skuplji, a u rangu najboljih kineskih mobitela.

Jbg, slobodno tržište vrijedi samo ako je njima u korist 😃

Nego, ove demonstracije u Kini – zanimljivo da baš u Foxconnu koji proizvodi iPhone za svjetsko tržište 20.000 radnika ovih dana napustilo tvornicu, a i prije su ih zatvarali zbog Covid mjera. A božićne kupovine pred vratima 😉
Sad Foxconn nudi plaće od 1.400 USD ovima da rade.
To je 10.000 kuna.
Da netko ne pomisli da Kinezi i dalje rade za šaku riže.

Jednostavno receno
1 godina prije

Samo obrnuti scenario onog što se desilo kod nas poslje rata. Kod nas poslje rata naša preduzeća nisu znala raditi pa su ih političari zamjenili s stranim preduzećima. Ovdje se radi obrnuto počinju domaća da rade i onda ih političari zamjenjuju na štetu stranih. Jasno ko dan samo što i dalje vjeruju da će ih unipolarni kao i bipolarni svijet spasiti. Nitko te neće spasiti ako ti sam ne prihvatiš spas.

Max
1 godina prije

A smiju je proizvoditi.

nessy
1 godina prije

Ah, ta demokracija, ljudska prava, slobodna trgovina… Uvijek me oduseve njeni dometi, pogotovo prvaka u primjeni, USA. Da ovo napravi Kina ili Rusija, psi bi lajali 24/7.

M. I.
1 godina prije

Iz americkih konspiracijsko-teoreticarskih labratorija su izasle konstrukcije o 5G mrezama, koje su prenosili mainstream mediji, a sve da bi prekrili zapadnjacku tehnolosku zaostalost u spomenutoj tehnologiji te tako usporili sirenje napredijih i jeftinijih transmiterskih rijesenja koje su razvili ZTE I Huawei.

Kada nisu uspjeli u potpunosti usporiti implementaciju 5G mreze, kao ni tehnoloski dostici spomenute kompanije onda su presli na izravne optuzbe i sankcioniranje spomenutih kompanija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI