Sankcije kao najbolji lijek? Trump potpisuje naredbu kojom se predviđaju vizne sankcije za zemlje koje “odgađaju ili odbijaju” povratak svojih građana

Donald Trump
10 komentara

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je naredbu kojom se predviđaju kazne za strane nacije koje nerado uzimaju svoje državljane ili stanovnike dok koronavirus pustoši SAD, navodeći „rizike po javno zdravlje“.

„Zemlje koje negiraju ili nerazumno odlažu prihvatanje svojih građana, podanika, državljana ili stanovnika iz Sjedinjenih Država tokom tekuće pandemije izazvane SARS-CoV-2 stvaraju Amerikancima neprihvatljive rizike po javno zdravlje“, navodi memorandum koji je objavila Bijela kuća kasno u petak.

Dokument nalaže vršiocu dužnosti sekretara za unutrašnju sigurnost Chad Wolf da obavijesti američkog državnog sekretara Mike Pompea ako bilo koja strana vlada odbije dobrodošlicu svojim građanima ili stanovnicima nakon što se „zatraži da prihvate te strance“ i u slučaju „takvog odbijanja ili odlaganja ometanja operacija … neophodno da se odgovori na trenutnu pandemiju. ”

Nakon predaje podataka, Pompeo će imati sedam dana da smisli plan za uvođenje “viznih sankcija” zemljama koje nisu ispunile naredbe Washingtona.

Sankcije bi mogle biti ukinute ako strana zemlja, kažnjena zbog odbijanja prihvatanja svojih državljana iz SAD, koja se pojavila kao novo globalno žarište bolesti s preko 500 000 potvrđenih slučajeva, promijeni stav i nastavi ponovo prihvatati svoje državljane ili stanovnike.

SAD su izazvale kontroverze, suočavajući se sa gnjevom zagovornika imigracije, jer su nastavile masovne deportacije stranih državljana čak i u zemlje koje se smatraju slabo opremljenim za borbu sa pandemijom.

Ranije ove nedelje deportovano je nekoliko desetina haićanskih migranata, a ministar spoljnih poslova Haitija, Claude Joseph, alarmirao je da nijedan od 61 deportiranih nije testiran na virus prije ulaska u avion.

Sve je više slučajeva da su migranti koje je SAD poslao u njihove matične zemlje kasnije pozitivno testirani na Covid-19. Najmanje troje gvatemalskih migranata potvrđeno je da su virus primili nakon deportacije, vlasti centralnoameričke države izvijestile su u utorak, dan nakon što su stavile let za deportaciju iz SAD na čekanje, strahujući od daljnjeg širenja bolesti koja je ubila preko 102.000 širom svijeta, uključujući gotovo 18.000 u SAD.

Američke sankcijeCOVID-19Donald TrumpKoronakrizaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ime
4 godine prije

Kanibale vratiti od kud su došli.

Ive
4 godine prije

Ovakvi ludjaci kao Trut se radjaju svake 100-te prijestupne godine

Kažun
4 godine prije

Jao,sretnici koji su otišli.Mogao ih je Garfield 😾 poslati
na otok Hart ⚰️.

Hart Island/Bronx

Hogar
4 godine prije

Narandžasti koristi gužvu da se oslobodi imigranata.

Alex
4 godine prije

Šaljj ih doma jer ih nemaju gdje sahraniti…vrlo rado, but jbga.

Red Dog
4 godine prije

Trump je u pravu.
To sto su vlade dubrad da ne mare za svoje gradane je njihova stvar. Ali ako to pogada USA ja stvar USA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI