Sankcionisani ruski milijarderi reinvestiraju kod kuće

Rusija - oporavak rublje
11 komentara

Najbogatije poslovne ličnosti Rusije nastavljaju da ubiru ogromne profite od svog poslovanja, ali zbog zapadnih sankcija reinvestiraju u svoju zemlju, objavio je Bloomberg u petak.

Pet tajkuna u industriji nafte, nikla i đubriva od početka 2022. godine primilo je po oko 10 milijardi dolara dividende, navodi agencija, pozivajući se na Bloomberg Billionaire’s Index.

Za milijardere u energetskom sektoru kao što su osnivač Lukoila Vagit Alekperov, šef Novateka Leonid Mikhelson i vlasnik energetske investicione kompanije Volga Group, Genady Timchenko, velike isplate proizašle su iz skoka cijena energije nakon što je Zapad uveo ograničenja na isporuke iz Rusije.

Novatek, najveći proizvođač tečnog prirodnog gasa u zemlji, isplatio je najveće dividende u svojoj istoriji, a sledi Lukoil, njegov drugi najveći proizvođač nafte.

Milijarder koji se bavi gnojivom Andrey Guryev prošle je godine uživao u svom najvećem profitu ikad, nakon što su zapadne sankcije poremetile logistiku uzrokujući nestašice proizvoda i podižući tržišne cijene.

Pojedinačne sankcije s kojima su se suočili ruski milijarderi primorale su ih da preorijentišu svoje neočekivane profite na domaće tržište, podstačući ulaganja u lokalna preduzeća i signalizirajući da se prilagođavaju sankcijama, navodi agencija.

Među milijarderima koji su svoj investicioni fokus prebacili na ruske kompanije, Bloomberg spominje osnivača Lukoila Vagita Alekperova. U maju je taj list objavio da Alekperov traži 51% udjela u Yandexu, najvećoj ruskoj internet kompaniji, za između 7 i 7,5 milijardi dolara. Sporazum bi označio prvu veliku investiciju tajkuna izvan naftne industrije.

Još jedan primjer koji navodi novinska kuća bila je kupovina 35% udjela u Tinkoff banci od strane najbogatijeg ruskog čovjeka i najvećeg dioničara rudarskog giganta Norilsk Nickel, Vladimira Potanina. Pored udela u najvećoj fintech kompaniji u zemlji, Potanin je kupio Rosbanku od Sosijete ženeral i takođe učestvuje u nadmetanju za Yandex sa Alekperovim i drugima.

Alekperova i Novatekovog Mikhelsona sankcionirala je Velika Britanija 2022. Potanin i Guryev su takođe prošle godine bili na crnoj listi Britanije i SAD, dok je Timčenko pod sankcijama EU, SAD i UK.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je domaća ulaganja u novu tehnologiju, proizvodne pogone i preduzeća kako bi se prevazišlo ono što je nazvao pokušajima Zapada da uništi nacionalnu ekonomiju. Prema Putinovim riječima, pravovremene odluke o investiranju danas će se sutra stostruko isplatiti.

DividendeMilijarderiNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
borjana
10 mjeseci prije

Ne vezano uz temu Mislim da se polagano ulazi u završnicu protokola cijepljenja svjetske populacije i povijesnog testa demokracije, da li su zaista i u kolikoj mjeri demokratske vlasti neovisne jedne od druge. I nakon prekomjerne smrtnosti od nevjerojatnih 400% od početka kampanje cijepljenja, japansko ministarstvo zdravstva odbija bilo kakvu uzročnu vezu smrtnosti sa cjepivom. Uklanjanjem stope smrtnosti sa zvanične web stranice ministarstva zdravstva u Japanu, opet je sve ok i u apsolutnom redu, a kampanja cijepljenja ide svojim normalnim tijekom dalje. Podnesena je kaznena prijava protiv japanske vlade. Znači dolazi do pravnog sukoba gdje će se točno vidjeti da li je zaista na snazi razdioba vlasti. Zbog težine optužnice, ukoliko je sud zaista neovisan koliko se to tvrdi, prva mjera koja mora biti naložena trebala bi biti obustava svakog daljnjeg cijepljenja dok se ne donese konačni sudski pravorijek. Bit će jako zanimljivo pratiti daljnji tijek događanja, a rezultat svega… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

” Malo voljem – malo koljem 😁 ” …. E tak i ovi ! Reinvestiraj u narod iz kojeg si i pokupio primarni kapital ili se suoči sa … Nacionalizacijom ( za početak 😎 ) . — REINVESTIRAM 😇 ! Mogli bi današnji Amerikanci , puno naučit od Rusa — KAKO TREBA 😎 , krajnje – elegantno … No … Američka država je preuzeta od strane Mafia i njima nema spasa ….

Max
10 mjeseci prije

U svoju državu i treba investirati.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Hm…stavit ću i ja ovo ovdje. Što je Tupko govorio nekidan;

“Prvi civilni proces protiv farmaceutske kompanije BioNTech zbog navodnih zdravstvenih posljedica cjepiva protiv koronavirusa u ponedjeljak je odgođen do daljnjega zbog sumnje odvjetnika tužiteljice u nepristranost predsjednika sudskog vijeća.

Odvjetnički tim tužiteljice je naveo da je diljem Njemačke sudovima podneseno više od 180 tužbi zbog navodnih zdravstvenih problema uzrokovanih cjepivom BioNTech. (Hina, kamenjar)

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Evo kako truju; znala sam da mira biti nešto u hrani, jer se cjepe samo djeca. A neke bolesti i poremećaji su u cijeloj populaciji: “…časopis Environmental Health skupina znanstvenika tvrdi da veliki proizvođači pesticida SKRIVAJU stvarnu toksičnost pojedinih molekula koje proizvode. Točnije, skrivaju “nepovoljne” REZULTATE ISPITIVANJA od europskih vlasti nadležnih za odobrenje pesticida i propise o doziranju.  Skriveni “štetni učinci” spomenuti u istraživanju mogli bi se povezati s poremećajima u neurološkom razvoju ljudi,  uključujući “autizam, hiperaktivnost s nedostatkom pažnje i druge intelektualne poteškoće”. Studiju je najširoj javnosti prenio francuski dnevnik Le Monde, povezujući njene tvrdnje sa statistikama o porastu broja tih poremećaja u mnogim zemljama i u Francuskoj.   Dvoje je znanstvenika uspoređivalo stranicu za stranicom regulatornih baza podataka, procjenjujući podatke koje su proizvođači dostavili američkim vlastima, a zatim podatke koje su dostavili europskim vlastima. Tako su identificirali “devet pesticida za koje je nekoliko proizvođača, uključujući Bayer i Syngentu,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI