Saudijska Arabija navela uvjete za sporazum s Izraelom

Princ Mohammed Bin Salman
8 komentara

Kraljevstvo želi neovisnu palestinsku državu i završetak “agresije” na Gazu

Saudijska Arabija neće uspostaviti službene veze s Izraelom dok ne prizna neovisnu palestinsku državu i ne prekine svoju “agresiju” na Gazu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Rijadu. U izjavi od srijede, Ministarstvo je otkrilo da je obavijestilo SAD ”da neće biti diplomatskih odnosa s Izraelom osim ako se ne prizna neovisnu palestinsku državu na granicama iz 1967. s istočnim Jeruzalemom kao njezinim glavnim gradom, nakon prestanka izraelske agresije na Gazu i nakon povlačenja izraelskih okupacijskih snaga iz Pojasa Gaze”.

“Kraljevstvo ponavlja svoj poziv stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a neka ubrzaju priznavanje palestinske države”, nastavilo je Ministarstvo, izjavljujući da će to pomoći da se osigura “da se postigne sveobuhvatan i pravedan mir za sve”.

U priopćenju se ne precizira mora li Izrael također priznati palestinsku državu kako bi se sklopio sporazum sa Saudijskom Arabijom. Dok SAD navodno razmatra hoće li priznati palestinsku državnost, izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio je prihvatiti tu ideju. Umjesto toga, inzistirao je na “punoj izraelskoj sigurnosnoj kontroli nad cijelim područjem zapadno od Jordana”, opis koji uključuje zemlju koja se smatra palestinskom pod granicama iz 1967. godine.

Izraz “granice iz 1967.” odnosi se na granice Izraela kakve su bile prije Šestodnevnog rata. Povratak na ove linije doveo bi do širenja Gaze, dok bi se Izrael odrekao svojih zahtjeva za Zapadnom obalom, Golanskom visoravni i istočnim Jeruzalemom, te bi povukao svoje sigurnosne snage i doseljenike iz tih područja. Saudijska izjava došla je dan nakon što je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao novinarima da su razgovori o sporazumu o normalizaciji između Saudijske Arabije i Izraela “u tijeku” i da su SAD dobile “pozitivne povratne informacije s obje strane”. Saudijska Arabija nije se pridružila svojim susjedima, Bahreinu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u priznavanju Izraela prema Abrahamovom sporazumu, u kojem je posredovao bivši američki predsjednik Donald Trump 2020. godine.

Rijad i Zapadni Jeruzalem bili su na korak od dogovora prije nego što je u listopadu izbio rat Izraela i Hamasa, pri čemu je Washington Saudijcima nudio obrambeni pakt sa SAD-om u zamjenu za priznanje židovske države. Međutim, saudijski dužnosnici obustavili su pregovore kao odgovor na izraelsko bombardiranje Gaze, a tadašnja izvješća sugerirala su da će kraljevstvo inzistirati da svaki budući dogovor uključuje značajne ustupke Palestincima s izraelske strane. Američki državni tajnik Antony Blinken sastao se u utorak sa saudijskim prestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom u Rijadu. Očitavanje sastanka iz američkog State Departmenta nije spominjalo neovisnu palestinsku državu. Umjesto toga, navodi se da su njih dvoje razgovarali o potrebi za “trajnim okončanjem krize u Gazi koja osigurava trajni mir i sigurnost za Izraelce i Palestince”.

gazaIZRAELsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
2 mjeseci prije

Ne završetak invazije nego međunarodnu kaznu fašističkom Izraelu i ratne reparacije za obnovu Palestine. A sve smrdljive židove istjerati na neki goli pusti otok.

Gad
2 mjeseci prije

Ajde, ajde, slizani ste vi s njima, ovo ovako malo za javnost. Sram vas bilo.

Max
2 mjeseci prije

Prilično razuman zahtjev.

Željko
2 mjeseci prije

Gledam azijsko prvenstvo u nogometu i gledam Arape i sjetim se Štulića i one kultne njegove ” Kurvini sinovi”…Gade mi se Arapi, sa iznimkom Asadove Sirije i Huta!

xyz
2 mjeseci prije

Ovo je izjava za naivne. A svi dobro znamo da SA i Izrael žele da podjele međusobno cjeli bliski istok i Perziju (Iran). Boli njih ona stvar za dva milijona Palestinaca.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

“opis koji uključuje zemlju koja se smatra palestinskom pod granicama iz 1967. godine.”

A da pričamo malo o ’48.? Onda je netko nešto priznao u Ujedinjenim narodima.
Ovdje se svi pozivaju na to glede Ukrajine.

A da pričamo o Transjordaniji?

A da pričamo kako ste se vi uvalili u Saudijsku Arabiju, a Hašemiti su naravno, morali nešto dobiti?

Da ne bi možda i upravljanje svetim mjestima u Jeruzalemu? To danas drže Hašemiti,…ali oni su ipak repa sa korijenom.
Podpitanje: jeste već priznali Palestinsku državu?

U EU su je priznali Island i Švedska (čini mi se).
Što dosad nitko ovdje nije postavio to pitanje?

Nemaju pojma, samo derača.

Mučki Provokator
2 mjeseci prije

Jadni ne-Gojimi, pa svi su protiv njih kao u doba Hice. Povijest se opet ponavlja….😮😐😒😎

Darko
2 mjeseci prije

Nema sporazuma sa židovskim fašističkim svinjama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI