Saudijska Arabija navodno daje libanskom ambasadoru 48 sati da napusti Kraljevstvo

Saudijska Arabija
1 komentar

Saudijska monarhija dala je libanskom ambasadoru u Rijadu rok od 48 sati da napusti kraljevstvo, što je najnoviji incident u rastućem sporu između dvije arapske države nakon što je libanski ministar informisanja George Kordahi javno kritikovao sedmogodišnji rat saudijske koalicije u Jemenu.

Saudijski državni mediji objavili su to u petak, napominjući da je i njen ambasador u Bejrutu takođe pozvan na konsultacije. Kraljevina je takođe zabranila sav uvoz iz Libana i navodno razmatra potpuni prekid diplomatskih odnosa.

Savjet za saradnju u Zalivu, tijelo koje se sastoji od svih zemalja Persijskog zaliva, sastat će se ujutru da razgovara o protjerivanju svih libanskih ambasadora iz svojih država. Nekoliko zalivskih država je veoma blisko Saudijskom kraljevstvu, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Kuvajt, dok je Katar popravio svoje odnose sa saudijskim blokom tokom prošle godine, ali ostaje u pažljivom balansiranju i sa Iranom.

Neposredno prije ponoći u petak, Ministarstvo spoljnih poslova Bahreina saopštilo je da takođe zahtjeva da libanski ambasador napusti ostrvsku državu u roku od 48 sati „u pozadini serije neprihvatljivih i uvredljivih izjava libanskih zvaničnika u posljednje vrijeme“. Međutim, oni su pojasnili da su ostali libanski državljani koji tamo žive i dalje dobrodošli i da se od njih ne traži da odu.

Libanski premijer Najib Mikati rekao je u izjavi u petak kasno uveče da žali zbog odluke saudijske kraljevine i da će nastaviti da naporno radi na ublažavanju zabrinutosti Rijada. On je takođe apelovao na druge arapske lidere da pomognu Libanu da prevaziđe krizu sa Saudijskom Arabijom.

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib rekao je kasno u petak da će predsjedavati hitnim ministarskim sastankom u subotu „kako bi se tražile mogućnosti za prevazilaženje nesrećnih razlika“.

„Pošto smo sigurni da je ovo što se dešava problem, a ne kriza sa našom braćom u Saudijskoj Arabiji i zemljama Zaliva, i to se može prevazići dijalogom“, rekao je Habib.

Libanska televizija je takođe javila da je Habib tražio od Kordahija da “uradi pravu stvar” i podnese ostavku.

Kritika rata u Jemenu produbljuje jaz

Odnosi između dvije države su krenuli nizbrdo nakon što je Kordahi kritikovao ponašanje koalicije predvođene Saudijskom Arabijom u ratu u Jemenu, gdje se koalicija sunitskih država i lokalnih milicija bori protiv pobune Zaidi šiitskog pokreta Huti, koji kontroliše glavni grad i većinu sjevernog Jemena.

U intervjuu koji je emitovan u ponedeljak, Kordahi je rekao da su se Huti “branili… od spoljne agresije” i da koalicija bombarduje njihove “domove, sela, sahrane i vjenčanja”. On je takođe nazvao sedmogodišnji ratni napor Saudijaca “uzaludnim” i rekao da je “vrijeme da se završi”.

Mitaki je u petak rekao da Kordahijeva izjava ne predstavlja mišljenje vlade i ponovo je potvrdio oštrinu odnosa Libana i Zaliva.

Njegovi komentari uslijedili su nakon dvonedeljnog vazdušnog napada saudijskih kraljevskih vazduhoplovnih snaga protiv ofanzive Huti u provincijama Mar’ib i Šabva, posljednjeg uporišta u sjevernom Jemenu za međunarodno priznatu vladu zemlje koju predvodi predsjednik Abdrabuh Mansur Hadi, sa kojim su Saudijci saveznici. Rat je odnio skoro četvrt miliona života, od kojih su mnogi umrli zbog indirektnih uzroka kao što su glad i bolesti, uključujući koleru i COVID-19.

Saudijsko saopštenje u petak opisuje Kordahijeve komentare kao “klevetne” i “žalosne i neprihvatljive”.

„Ovo dolazi i pored neuspjeha Libana da preduzme mjere koje je tražila Kraljevina da zaustavi izvoz pošasti droge iz Libana preko libanskog izvoza u Kraljevinu, posebno u svjetlu kontrole terorističkog Hezbolaha nad svim lukama, kao i propust da se kazne oni koji su umiješani u te zločine koji ciljaju narod Libana“, dodaje se u saopštenju.

Generalni direktorat Saudijske Arabije za kontrolu narkotika zabranio je nekoliko velikih pošiljki droge u protekloj godini za koje kaže da su došle iz Libana. Saudijska carina je u aprilu zaplijenila 2,4 miliona Captagon tableta amfetamina skrivenih u naru dopremljenom iz Libana, za šta je rekla da je djelo Hezbolaha. Zatim suu junu vlasti u luci Jeddah navodno pronašle pošiljku od 14 miliona tableta Captagon unutar pošiljke gvozdenih ploča, izvijestila je tada Al Arabija, pozivajući se na Saudijsku novinsku agenciju.

Saudijski medijski gigant MBC Group, najveći privatni medijski konglomerat u arapskom svijetu, najavio je ranije u petak da će zatvoriti sve svoje operacije u Libanu. Kordahi je jednom bio domaćin arapske verzije popularne igre “Ko želi da bude milioner?” koji se emitovao na MBC od 2000. do 2010. MBC takođe upravlja Al-Arabijom.

Saudijska Arabija je u srijedu klasifikovala libansku grupu Al-Kard Al-Hasan kao terorističku organizaciju, tvrdeći da ona „radi na upravljanju sredstvima za terorističku organizaciju Hezbolah i njeno finansiranje, uključujući podršku u vojne svrhe“ i zabranjujući sve transakcije grupa. Rijad se dugo klonio libanske vlade, čiji je Hezbolah član, zbog navoda da je Hezbolah pomagao Hutima i zato što Washington Hezbolah smatra terorističkom organizacijom.

Kordahi je blizak Maronitskom katoličkom pokretu Marada, koji su bliski saveznici Hezbolaha.

U novembru 2017, tadašnji premijer Libana, Saad Hariri, bio je praktično kidnapovan na dvije nedjelje tokom odmora u Saudijskoj Arabiji i primoran da dostavi unaprijed napisanu poruku o ostavci. Iako je to učinio, poništio je deklaraciju čim se vratio u Liban i nastavio da vodi libansku vladu do januara 2020.

Rijad je tada pokušao da tvrdi da je Liban objavio rat Saudijskoj Arabiji zbog navodnih akcija Hezbolaha.

JemenLibansaudijska arabijaSaudijska koalicija
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Hutiji će ih razbiti pa neka tjeraju koga god hoće

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI