Saudijski princ: “Mi nismo teroristi i ne živimo u Srednjem vijeku”

Alwaleed Bin Talal
12 komentara

Poznati saudijski princ i milijarder Al-Waleed Bin Talal se oštro okomio na američkog novinara i analitičara Fareeda Zakariju, koji je nedavno za The Washington Post napisao članak “Kako su Saudijci izigrali Donalda Trumpa”.

Fareed Zakaria je Saudijsku Arabiju nazvao “središtem širenja terorizma”, piše Middle East Monitor.

Američki analitičar je na stranicama The Washington Posta podsjetio “kako Saudijska Arabija desetljećima širi netolerantnu verziju islama u cijelom muslimanskom svijetu”, misleći na vehabijsko tumačenje islama.

U odgovoru je princ Al-Waleed Bin Talal na svom Twitter profilu na dva jezika,  arapskom i engleskom, naveo argumente koji “pobijaju” tvrdnje Zakarije.

Prema saudijskom princu, njegova zemlja “sada ne živi u srednjem vijeku, a građani Saudijske Arabije koji su sudjelovali u napadima 11. rujna 2001. ne predstavljaju sve Saudijce”.

Priznajući “neke nedostatke” u vanjskoj politici Rijada, princ je istovremeno ukazao na “aktivne napore mladih lidera najvećih arapskih monarhija da uklone te razne nedostatke”.

U tom smislu, suprotstavljajući se protivniku Zakariji, saudijski princ Al-Waleed Bin Talal je istaknuo ulogu 31-godišnjeg prestolonasljednika i ministra obrane Saudijske Arabije, Muhammada bin Salmana, sina kralja Salmana bin Abdul-Aziza Al Sauda.

Kao dokaz svojih tvrdnji je naveo izvješća vodećih američkih medija, posebice televizijskog kanal CNN, koji su popratili “povijesni posjet” američkog predsjednika Donalda Trumpa Saudijskoj Arabiji, a koji su podsjetili američku publiku da je od 19 terorista koji su izvršili napada 11. rujna 2001. godine, “samo” njih 15 bilo iz Saudijske Arabije, dok su ostali bili državljani drugih zemalja.

Podsjetimo da su saudijski državljani druga najveća skupina stranih boraca i zapovjednika na terenu u redovima terorističke “Islamske države” u ratu u Iraku i Siriji, kao i da je većina mladih radikaliziranih muslimana u islamskom svijetu i na Zapadu prošla ispiranje mozga u džamijama, medresama i islamskim centrima koje je izgradio i još uvijek financira saudijski režim.

Alwaleed Bin TalalpravdanjeTerorizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
HorukTZ
6 godine prije

Ljudi nemate pojma kakva je ovo ćalovina od princa. Da nema para ne bi mu čovjek dao hljeba da kupi.

tuf
6 godine prije

Kako to da onda ne vidimo brojne saudijske zrakoplove kako udaraju po položajima ISIL-a ? A nešto ih nisam vidio ni da javno osuđuju vehabijske ekstremiste koji su se razmilili po svijetu, niti da pozivaju na mir, suživot i toleranciju u Europi.

Borac2
6 godine prije

Njemu je majka Libanonka, miliarder je i nema veze sa saudskom realnoscu, on je u Riadu samo u svojoj kancelariji a sve ostalo je biznis i veliki kurvarluk po levantu i zapadnom svijetu.

Ivan1
6 godine prije

Sa teroristima nema pregovora.

Čađo
6 godine prije

Istina je da nisu mentalno u srednjem vijeku, oni su u kamenom dobu! Da slucajno nemaju naftu bili bi najjadnija drzava na kugli zemaljskoj! Oni u svojoj zwmlji nemaju ni dovoljno vode da se napiju a kamoli hrane ili ostalih potrepstina…

gostgost
6 godine prije

saudija je stari projekt britanskih obavjestajnih sluzbi i njeni vladari nemaju realnu moc na razini globalnog odlucivanja oni su upravljani i samo odradjuju prljavi posao za koji su adekvatno nagradjeni svjetske drzave u principu vise ne postoje i sve ovo po svjetskim medijima sad rusija kina koreja eu je obican igrokaz za sve nas svijetom vladaju privatni entiteti i njihovi interesi

davor
6 godine prije

Čuj 19 terorista 9/11? To je onih 19 kojima je ispala osobna karta na zgarište iz aviona sa stotog kata neokrznuta? Dajte se uozbiljite ljudi. Saudijci su sudjelovali u napadima 9/11 ali ta država osim love gotovo da nema nikakvog udjela u tome. Rađe istražujte ona dva aviona koja su poletjela nakon 9/11 kad je svim avionima bilo zabranjeno uzlijetanje. Jedan je preveo Bin Laden obitelj a drugi? Drugi je preveo 200 izraelskih “studenata” u Tel Aviv.

davor
6 godine prije

Vehabizam bez NATO pakta nemože osvojiti Jemen a kamoli nešto strateški ozbiljnije. Pa nije vehabizam stvorio ISIL već američki vojni savjetnici. Vehabizam je pričica iz udžbenika a ono što su Petraeus i ekipa sa ratnih instituta od njega napravili to je druga priča.

davor
6 godine prije

Možeš ti svaki dan slušati vehabije u madrasama ali ako ti nemaš vojnu obuku odnosno takvu vojnu obuku kakvu se obavlja na West Pointu i Sandhurstu i sličnim mjestima onda ti ništa ne vrijedi organizirani radikalizam

Alen
6 godine prije

Nek zive dok mogu… Kad dodje vrijeme ionako ce ih pustiti niz vodokotlic…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI