Šef CIA-e posjetio Ukrajinu

William Burns
16 komentara

Direktor CIA-e William Burns nenajavljeno se zaustavio u Ukrajini kako bi proslijedio obavještajne podatke vojsci zemlje i održao razgovore s predsjednikom Vladimirom Zelenskim, gdje je ponovio opredijeljenost Washingtona da će podržati Kijev na duge staze, navodi CNN.

Šef agencije posjetio je ratom razorenu naciju ranije ovog mjeseca, izvijestila je agencija u srijedu, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

“Dok je bio tamo, on je učvrstio američku posvećenost pružanju podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske agresije, uključujući nastavak razmjene obavještajnih podataka”, rekao je zvaničnik, ne nudeći druge detalje o putovanju.

Burns je posljednji put posjetio Ukrajinu početkom godine, prije nego što je Rusija napala svog susjeda krajem februara, sastao se sa zvaničnicima u Kijevu kako bi razgovarali o tadašnjoj vojnoj akciji.

Ta putovanja naglašavaju tekući odnos razmjene informacija između Sjedinjenih Država i Ukrajine, a senator iz Virdžinije Mark Warner – koji je na čelu obavještajnog odbora Senata – tvrdi prošlog mjeseca da je takva saradnja pomogla kijevskim trupama da ostvare „velike dobitke“ na bojnom polju. Dodao je da i američki i britanski obavještajci “rade sa Ukrajincima”, a zatim je pozdravio “snagu naše kombinovane vojne obavještajne službe”.

Izvještaj o Burnsovom novom putovanju u Kijev dolazi usred rastućih spekulacija zapadnih zvaničnika da bi Moskva mogla postaviti taktičko nuklearno oružje niskog prinosa u Ukrajini. Burns je, međutim, bacio vodu na ta predviđanja, rekavši za CBS početkom oktobra da, iako on rizik od nuklearnog sukoba shvaća “veoma ozbiljno” , “neposredna prijetnja upotrebe taktičkog nuklearnog oružja” ostaje niska.

Iako ruski predsjednik Vladimir Putin nije otvoreno prijetio upotrebom bombe, u nedavnom govoru je izjavio da će njegova zemlja upotrijebiti sva potrebna sredstva da odbrani svoj narod i teritoriju, što je izazvalo mnogo nagađanja među zapadnim zvaničnicima i medijskim stručnjacima.

U međuvremenu, ruski zvaničnici, uključujući ministra odbrane Sergeja Šojgua, optužuju Kijev da je pripremio napad pod lažnom zastavom uz upotrebu ”prljave bombe”, uređaja koji kombinuje konvencionalni eksploziv sa radioaktivnim materijalom. Ukrajina je kategorički negirala tvrdnje Moskve.

CIArusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Je li zelensky trazio da mu USA isporuci nosac aviona i dodatnu uplatu 97 milijardi dolara do kraja mjeseca?!..

eks
1 godina prije

Ameri kažu da oni nisu umešani u ukrajinski konflikt. Oni samo “pomažu” : malo specijalci, malo instruktori, malo sateliti, malo avaksi, malo više oružje, malo…. malo ovo, malo više ono, mnogo puta “malo” ispadne mnogo . Eto zašto se kaže “nije šija, nego vrat” . Još malo i uskoro će Ukri biti umešani u rat Amerikanaca .

Nekoime
1 godina prije

Donio čovjek Zelenskome dnevnice.

dona
1 godina prije

Eto prilika Putinu koliko je njegovih protivnika po svijetu imalo misteriozno nesreće,a ne može se ovih ovakvih dokopati nasamoj granici sa Rusijom i poslati poruku amerima

držnedaj
1 godina prije

. .. “Kad šakali i kojoti budu tik pred vratima stajali, veliki će medvjed ustati na borbu.”

tihobl
1 godina prije

Ako je on dosao to znaci nove teroristicke akcije.
Ljetos sam pisao da su ameri poslali 14.000 micibusi terenskih vozila ukrima (tojote su istrosili na isliovce). Na njih su montirani teski mitraljezi, minobacaci, nacaci raketa ili nose jednu cijev VBR. Na Krupanjsku su koristili istu taktiku kao isilovci kod zauzimanja Palmire. A zadnih dana imamo pojavu dzihadomobila punih eksploziva. U Melipolju su napali lokalnu TV stanci autobombom. Ukrodzihadista se raznio ali nije neku stetu na zgradi napravio. Sad preostaje oblacenje dihad prsluka na ukronaciste, ali i to ce brzo da se desi.

Vrata
1 godina prije

“Samo vi nastavite,dobro vam ide,jos malo pa ste pobijedili,a to sto ginete u velikom broju je normalno.Nista ne brinite,mi stojimo uz vas”.

Max
1 godina prije

CIA i upravlja Ukrajinom.

Perun
1 godina prije

Protiv koga Russija vodi specijalnu operaciju u Ukrajini ….pa vidi se iz prilozenog , to je CIA.. .centralna obavjestajna agencija …svi je zovu ,,firma” ….oteli su se kontroli Americkog Kongresa i vec par decenija seru po planeti …neke stvari koje odradjuju nisu u interesu niti USA niti Americke nacije ….parazitiraju i ponasaju se kao gluvi ,nijemi i slijepi za probleme vlastite nacije na cijoj grbaci i proracunu vec dugo seru li seru …britanci jos uvijek mijenjaju pelene americkoj naciji i cini mi se da USA nikada nije stekla nezavisnost i neovisnost od britanske krune za cije interese americki ,,gradjani” (citaj robovi) ostavljaju kosti i leseve po svijetu ….USA je kao i njihov sadasnji predsjednik Biden ,groblje buducih mrtvaca ….najvjerojatnije nisam jedini koji koji primjecuje promjene koje dolaze u buducnosti….,,amerikance u lance ” to je novi moto buducih svjetskih slobodnih nacija

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Zašto mu niko nije snajperom dodijelio orden 12,7mm nasred nacističkih grudi.

Jon
1 godina prije

Čuj to da če podržat kilev na duge staze .Samo piči.

ogo
1 godina prije

Dosao da dogovori nuklearni incident u cetri oka prije izbora u SAD

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI