Šef Mossada Cohen odletio je u Egipat na tajne razgovore

Yossi Cohen - Izraelski šef Mossad-a
5 komentara

Egipat je postao prva arapska zemlja koja je 1979. uspostavila odnose s Izraelom, a dvije zemlje su se uključile u sigurnosnu saradnju na Sinaju, a Kairo je povremeno pomagao u posredovanju između Izraela i Palestinaca.

Šef Mossada Yossi Cohen boravio je u tajnoj posjeti Egiptu ranije ove nedelje i sastao se sa visokim egipatskim zvaničnicima, javio je The New Arab pozivajući se na izvore bliske egipatskoj vladi.

Abbas Kamel, šef egipatske generalne obavještajne uprave, učestvovao je na sastanku, kao i ministar spoljnih poslova Sameh Shoukry.

Priča se da je Cohenovo putovanje povezano sa planovima Izraela da “primjeni suverenitet” na velikim površinama teritorija Zapadne obale od 1. jula, pri čemu je šef obavještajne službe rekao da je procijenio moguće reakcije palestinskih aktera na odluku, uključujući Hamas.

Prema izvoru lista, dvije strane su razgovarale o mogućnosti da događaji „izmaknu kontroli“ i opasnosti od nasilne reakcije Palestinaca.

Kaže se da je egipatska strana prenijela Cohenove komentare jordanskim zvaničnicima. Jordanski premijer Omar al-Razzaz zaprijetio je prošle sedmice da će preispitati odnose svoje zemlje s Izraelom u vezi s planovima oko Zapadne obale, ističući da Aman “neće prihvatiti jednostrane izraelske korake ka aneksiji palestinskih zemalja”. Kralj Abdallah II upozorio je da će taj potez dovesti do “masovnog sukoba s Jordanom”, i značiti mogući prekid jordansko-izraelskog mirovnog ugovora iz 1994. godine.

Egipatski zvaničnici još uvijek nisu komentarisali planove. Egipat i Jordan su trenutno jedine arapske države koje priznaju državu Izrael, a Liban, Sirija, Irak, Saudijska Arabija i Zaljevske zemlje, kao i Libija, to odbijaju.

Predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abbas najavio je prošle nedelje da Istočni Jerusalem više neće biti vezan sporazumima američke i izraelske vlade, “uključujući one povezane sa bezbjednošću” zbog “planova za aneksiju iz Tel Aviva”.

Ranije ove nedelje izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da nema namjeru odstupiti od projekta kojim će oko 1.200 kvadratnih kilometara, odnosno 20,5 procenata palestinske teritorije priznate od strane UN-a biti pod izraelskom kontrolom.

EgipatIZRAELPalestinaYossi Cohen
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
puki
3 godine prije

Šef Mossada Cohen odletio je u Egipat na tajne razgovore

he, he, 2 prijateljske kabaline drzave, Izrael i Egipat, braca cionisti..

Naser je bio zadnji nezavisni egipatski vladar, nakon njega su na vlasti do danas sve cionisti kabalini igraci

Max
3 godine prije

Ako Izrael prisvoji Zapadnu Obalu do oružane reakcije će sigurno doći. Ako se Egipat o tome dogovara s Izraelom onda je izdao Palestince. Ali ima država koje će im pomoći i javno su obećale to.

Bosanac
3 godine prije

A stvarno ne mogu da razumijem ni ove Izraelce…uvijek dobiju po picki (kroz istoriju), i umjesto da promijene politiku oni se Vazda nesto kurce

error
3 godine prije

Smatraću ih pametnima ako rade isto kao i Sovjeti sa nacistima, kupuju vreme pre finalne borbe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI