Šef NATO-a otkriva veličinu ukrajinskog finansiranja

Jens Stoltenberg
36 komentara

Vojni blok predvođen SAD poslao je vladi u Kijevu više od sto milijardi dolara u protekloj godini, izjavio je u srijedu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Washingtonu.

Od prošlog februara, NATO je pružio “neviđenu podršku Ukrajini, oko 120 milijardi dolara vojne, humanitarne i finansijske pomoći”, rekao je Stoltenberg novinarima u Stejt departmentu.

Dok su SAD odigrale “neophodnu ulogu”, Kanada i evropske članice dale su “preko polovine” ukupne pomoći, “uključujući tenkove, napredne sisteme protivvazdušne odbrane” i drugo oružje, dodao je on.

Prema Blinkenu, SAD su dale vojnu pomoć u vrijednosti od “skoro 30 milijardi dolara” , dok su druge članice NATO-a dale 13 milijardi dolara, kao i “još desetine milijardi u humanitarnoj i ekonomskoj podršci”.

Blinken je također rekao da je “naginjanje bojnog polja u korist Ukrajine” ključ za konačno diplomatsko rješenje sukoba.  Nakon njihovog zajedničkog press događaja, Stoltenberg i Blinken otišli su na sastanak s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom, a na dnevnom redu je bilo još više sredstava za Ukrajinu.

U decembru je rusko Ministarstvo odbrane procijenilo da je kolektivni Zapad Ukrajini dostavio oružje, municiju i zalihe u vrijednosti od 97 milijardi dolara. Moskva je više puta upozoravala Zapad da naoružavanje Ukrajine samo produžava sukob i rizikuje direktnu konfrontaciju.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu u februaru 2022., navodeći kao razlog neuspjeh Kijeva da implementira sporazume iz Minska za mir u Donbasu i insistirajući da se njen susjed obećava da se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Ukrajinski, njemački i francuski lideri su od tada priznali da su pregovori u Minsku bili trik da se Ukrajini kupi vrijeme da se pripremi za rat s Rusijom.

Iako je više zapadnih zvaničnika javno reklo da se Ukrajina bori za svoje “vrijednosti” i svjetski poredak, a ukrajinski ministar odbrane rekao je da Kijev provodi misiju NATO-a , SAD i NATO tvrde da tehnički nisu učesnici sukoba.

jens stoltenbergNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gost
1 godina prije

A, sklapanje mirovnog sporazuma između Rusije i Ukrajine nisu dozvolili, jer žele rat.

Pravednik
1 godina prije

Sve troškove idiotskog financiranja platit će?…..najsiromašniji građani

Lucija, prva
1 godina prije

“24 sata Oružane snage Ukrajine izgubile su dva glavna izvora opskrbe bespilotnim letjelicama. Ne u potpunosti, naravno, ali vjerojatno je bilo značajnih oštećenja. Prvi dobavljač je latvijska tvrtka Edge Autonomy, koja je posljednjih mjeseci također radila za Ukrajinu, opskrbljujući je raznim civilnim bespilotnim letjelicama, koje su se zatim lokalno koristile kao osmatrači ili pretvarale u borbene platforme. Jučer je došlo do velikog požara čije posljedice uprava tvrtke još ne može procijeniti. Sudeći prema slikama požara, oni su značajni. Ali to, kako je postalo jasno jutros, nije bio glavni gubitak za AFU. Važniji događaji dogodili su se sinoć u Harkovu. Drugi dobavljač, Kharkov Aircraft Plant, koji je davno prešao na proizvodnju bespilotnih letjelica i koji je sinoć pogođen sa šest balističkih projektila, još nema točnih podataka o šteti, ali lokalne vlasti i ukrajinski kanali i grupe pomalo su tužni zbog situacija tamo. Šteta je ovdje vjerojatno značajna, ali i “još nije… Čitaj više »

Ivan
1 godina prije

Mogli ste puno dobroga učiniti za 100 milijardi dolara. Čak i ukrajincima.

Lucija, prva
1 godina prije

“In the Oskil pocket (after the river) we see very good chances of 25-52K Ukrainians getting trapped. If Russia gets to Kupyansk and Lyman before an evacuation is ordered, this will become a WW2 style battle. In the Bakhmut pocket, some Ukrainians claim only 7000 soldiers remain (but no info on how they managed to evacuate 13-33K troops along the constantly shelled 0506. What can be seen is that demoralized units walk out of Bakhmut on that road by foot and in squad size formations). According to le maps we have 20-40K Ukrainian soldiers risking encriclement (and they are in operational encirclement already) In summary. The two ongoing pockets hold a combined 45-92K Ukrainian soldiers with very limited prospects of them getting out ——- PMC Wagner presjekla je linije opskrbe Oružanih snaga Ukrajine u Bakhmutu (Artemovsk). Prema telegram kanalu “Idi I Smorti”, borci PMC “Wagner” uspjeli su presjeći većinu ruta… Čitaj više »

Mark
1 godina prije

Teroristička i zločinačka organizacija NATO će dobiti po njonji za sva vremena.

Dragačevac
1 godina prije

Koliko je te “pomoći” dato na kredit šefe?

NOVI STARI
1 godina prije

i što ako Rusija pobijedi?

eks
1 godina prije

Takozvana “pomoć” je kredit, koji se teško može vratiti, a pitanje je i ko će to vraćati, jer ono što će ostati od Ukrajine neće moći to vratiti. Drugo, od te “pomoći”, veliki deo novca vratio se u američke korporacije – proizvodjače oružja, a deo u džepove “darodavaca”. Evropski “donatori” će davati oružje kao donaciju, a Amerikanci će im to “nadoknaditi” prodajom svog oružja, što znači da će sve to platiti glupi Evropljani, jer su njihove vladarske elite sluge američkih vladara .

eks
1 godina prije

Izjava klovna Riši Sunaka : “Pojačavamo podršku Ukrajini – da UBEDLJIVO POBEDI Rusiju , do kraja 2023. godine” . Prevazišao je i klovna Borisa Džonsona .

Tupko Glupko
1 godina prije

120 milijardi dolara u prošloj, izgleda još 120 milijardi u ovoj (preko polovice tih novaca daju europske države i Kanada), ali ima budala koje sve to plaćaju, uključujući i plaće ratnih huškača na političkim funkcijama.

Što su postigli s time osim rasplamsavanja rata?
Nametnute sankcije Rusiji više pogađaju Europu nego Rusiju.

S brojkom uludo utrošenih dolara/eura proporcionalno, na žalost, raste i broj mrtvih, obogaljenih i ranjenih.

I što sad – dugogodišnje ratno iscrpljivanje Rusije i izuzetnih sa vazalima?
Dok ostatak svijeta uredno trguje sa svima, razvija se i napreduje.

Benty20
1 godina prije

Znači, počinje pomalo podastirsnje računa…

burt
1 godina prije

Zelensky niti može niti smije tražiti pregovore s Rusijom jer se ruskoj strani ne smije dozvoliti da zamrznu front i pripreme vojsku za nove napade na Ukrajinu u budućnosti, na najvišoj razini NATO-a donesene ja odluka da nema nikakvih pregovora i da ruska vojska mora biti uništena u Ukrajini i da više nemaju takvu sposobnost kakvu su imali prije 24.2., zato se Ukrajini dostavlja sve iz arsenala od artiljerije, tenkova, raketa do avijacije, znači da nema nikavih prekida vatre, rasprave o statusu teritorija Ukrajine i teritorijalnim koncesijama, sve ostale priče o raspadu Ukrajine, ulaženju Poljske u zapadni dio Ukrajine, bježanju Zelenskog u Južnu Ameriku su potpuno neutemeljene i ruska propaganda a i u Srbiji su se mnogi navukli na rusku propagandu i ispadaju neozbiljni

Max
1 godina prije

S time bi neke nacije osvojile svijet.

Oli
1 godina prije

Malo je to, malo

1 godina prije

moj komentar od prid dva misseca … “koliko je Ukro ukro? od 1990. do 2014. ukri izmuzli 200 mld. dolara od rusa. racun ugrubo a vi sami izracunajte bolje. zadnjih 10 mjeseci pijavica je prebacena u nasa njedra. evropa im daje 5-8 mld. eura za troskove drzave, place, mirovine i tako. plus povlasteni izvoz plus oruzje (jer su svoje rasprodavali zadnjih 7 godina) plus smjestaj izbjeglica plus troskovi sankcija njihovom neprijatelju plus gubitak globalne konkurentnosti. u 10 miseci kostali su eu 100 – 150 mld. eura. hrvatska je 1/100 stanovnistva eu pa je nas trosak na ukre 1 mld. eura ili 250 eura po glavi zitelja ili po glavi uposlenog 700 eura ili 5000 kuna dosad. dodaj utjecaj odliva kapitala (jer ako tvoj sugradjanin nema nece kupiti od tebe pa ce ti promet biti manji) a narocito manju turisticku potrosnju jer ce europljani prvo stedjeti na putovanjima. ameri su ukrima… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Prije 48 sati: “Ruske trupe se kreću prema Seversku Osim napredovanja u Limanskom pravcu, jučer je javljeno i o napredovanju u Severskom pravcu kod Belogorovke. Prema nekim procjenama fronta je pomjerena nekoliko kilometara. U slučaju daljnjeg uspjeha, borba će se voditi za grad Seversk, koji se sada kreće iz tri pravca: jedinice vojske s istoka (naselje Belogorovka) i jugoistoka (naselje Sporno, naselje Zolotarevka) i jedinice Wagnera s juga ( p. Razdolovka, selo Veselooj). Ruska vojska kontrolira trećinu Bakhmuta, – zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Denis Jaroslavski kaže:  „Situacija u Bakhmutu je objektivno teška. Neprijatelj (RF) je djelomično zauzeo grad: industrijsku zonu i privatni sektor uz rijeku. Zaista uspijeva probiti male dijelove fronte i približiti se našim položajima. Sada je grad stalno sustavno pod neprijateljskom minobacačkom vatrom”, rekao je za Current Time. Ruske oružane snage su pod vatrenim nadzorom preuzele dvije glavne ceste koje vode od pozadine Ukrajine do Bahmuta i pokušavaju… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Stavit ću ovo, mislim da je ostavio isto tiho na ćirilici (?)

“Sve su češći sukobi ukrajinskih i poljskih jedinica, o čemu svedoče obaveštajni podaci, uključujući i radio presretanje, kaže savetnik lidera Donjecke Narodne Republike Jan Gagin. 

Savetnik lidera Donjecke Narodne Republike (DNR) Jan Gagin,… prenosi TASS.
“Prema našim saznanjima, ukrajinske jedinice su sinoć u Ugljedaru streljale grupu stranih plaćenika, najverovatnije su to bili Poljaci. 
 …On je dodao da o ozbiljnim sukobima poljskih plaćenika i ukrajinskih vojnika govore i neki ratni zarobljenici koji su proteklih dana bili zatočeni u tom mestu”.

Lucija, prva
1 godina prije

“vijest o ruskom spaljivanju knjiga uglavnom je riječ o ukrajnskim izvorima. nezavisni izvori kažu da je to laž:

observers.france24.com/en, did-russian-soldiers-really-burn-ukrainian-history-books-not-so-fast
čak i da je bio koji takav slučaj od strane jednog ili par kretena opet ne opravdava da država miče knjige.”

Pa sad…ako netko nađe knjigu u kojoj piše da su Ukri iskopali Crno more…hm…još uvijek nije mogao iskoristiti kao ono “aha”.
Ne vjerujem. Rusi su skloni skupljanju pismenih tragova. Svega. Čak i časopisa.
Kao knjižničari.

Zlovenac
1 godina prije

I tako polako preteče Zelenski Muska na Forbsovoj listi milijardera.

Hogar
1 godina prije

Jense zlotvore. Demoni te noci budili. Duse mrtvih mladih slavenskih momaka ti mira ne dali. Crkni gade.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI