Šef NATO-a upozorava saveznike na ‘istorijsku grešku’

Jens Stoltenberg
79 komentara

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je članice bloka da ne počine “istorijsku grešku” dozvoljavajući Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu da obezbede pobedu u ukrajinskom sukobu.

Govoreći na konferenciji u Briselu u četvrtak, Stoltenberg je insistirao na tome da je Ukrajina dokazala da je sposobna da porazi Rusiju na bojnom polju i da je do sada opstala zahvaljujući “neviđenoj” podršci zemalja NATO-a.

Sada, međutim, Kijevu “ponestaje municije”, upozorio je šef NATO-a i pozvao članice bloka da mobilišu svoje rezerve i “pokažu političku volju” da Ukrajini obezbede sve što joj je potrebno za nastavak borbe.

“Svi saveznici moraju da kopaju duboko i brzo daju rezultate”, insistirao je Stoltenberg, dodajući da svaki dan odlaganja ima “stvarne posledice” na bojnom polju za Ukrajinu.

“Ovo je kritičan trenutak. I bila bi teška, istorijska greška dozvoliti Putinu da pobedi”, rekao je on, dodajući da bi takav ishod bio “opasan za sve nas”.

Stoltenberg je dodao da je uprkos pokušajima Rusije da „zalupi vrata NATO-a“, blok nastavio da raste, dodajući Finsku i Švedsku u svoje redove, dok je „Ukrajina bliža NATO-u nego ikada ranije“.

Moskva je više puta navodila kontinuirano širenje NATO-a prema svojoj granici i mogućnost da Ukrajina postane članica – koju je nazvala „instrumentom za konfrontaciju“ usmjerenom na Rusiju – kao među glavnim razlozima za pokretanje svoje vojne operacije u februaru 2022.

Putin je prošlog mjeseca rekao da je sukob za Moskvu “egzistencijalni” i da je “pitanje života i smrti”, dok je za Zapad samo pitanje “poboljšanja svojih taktičkih pozicija”.

Šef ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov takođe je prošle godine naglasio da su akcije Vašingtona protiv Rusije i pokušaji da „spasi svetski poredak orijentisan na Zapad“ zapravo učinili Evropu manje sigurnom u celini i pretvorili je u „arenu za konfrontaciju ” sa Rusijom.

NATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
79 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 mjesec prije

Glupčo ne razumije da je Ukrajina izgubila rat čim je prvi put zapucala na Donjeck.

1 mjesec prije

“NATO se neće mešati” ali “članice ne smeju da pošine istorijsku grešku”… tako što se neće umešati?!?

Ovde se postavlja samo jedno pitanje: da li oni misle da vladaju ovcama ili zaista vladaju ovcama.

tihobl
1 mjesec prije

Наш извор у ОП-у је рекао да је Буданов известио Зеленског о издаји у штабу, у којем су објављени планови ГУР-а за нападе на руску територију пре председничких избора. Сви правци кретања РДК су били познати руским специјалним службама, због чега смо претрпели велике губитке у опреми и људству.
резидент_уа

Budalov plan ti je isti kao desant u Krinki. Nije cudo sto je rezultat isti.
Kad pomenu Krinki – tamo su ostala dva ukropa ziva. Budalov im ne dozvoljava da se povuku, a rusi nece da ih pobiju. Ako pokusaju pobjeci pobice ih Budalov. Ako pousaju da se predaju pobice ih dronovima. Sad cekaju da pomru od gladi.

Budalov zasluzuje orden od Putina za denacifikaciju.

tihobl
1 mjesec prije

Procitajte ovo:

Наш извор у ОП-у рекао је да је Нуландова оставка повезана са предстојећом истрагом ФБИ и Канцеларије за специјалне операције. Истрагу већ води Министарство правде САД, у низу области које се тичу Нуландове као кустоса украјинске режије. Сада америчка инспекција наставља да ради у Кијеву, резултати рада и извештаји су строго поверљиви, али случајеви су покренути од 2013. године. Они су одмах пребачени државном секретару под надзором ФБИ.

Током свог мандата, Нуланд је потрошила 10,5 милијарди долара на протесте 2014. (јавност је обавештена о 5 милијарди долара), а више од 20 милијарди долара потрошено је на отворене позиције и скоро исто толико на поверљиве позиције из буџета ЦИА и Пентагона до 2018. године. . Зато је Стејт департмент одлучио да сада смени Нуландову, не чекајући председничке изборе и евентуално цурење у медије истрага о трошењу на украјинском колосеку.
резидент_уа

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Ovaj NATO glasnogovornik Jens Stoltenberg je zapravo NATO trgovački putnik.

Govori europskim zemljama da isprazne svoja vojna skladišta šaljući oruzje Ukrajini, te zatim naručuju NATO oruzje od izuzetnih, dok u to isto vrijeme izuzetni koji su glavni u NATO-u Ukrajini ne šalju ništa.

tihobl
1 mjesec prije

#раскладка

Веома лош сигнал за украјинске пољопривреднике и предузећа.
У ствари, наши западни партнери нас варају.
Ако ЕУ укине све „слободе“ за наше производе, онда ћемо за годину дана имати 80% банкрота. За западне корпорације постоји једна предност – све ће купити од Украјинаца који се боре за паре.

Данас постоји тенденција да се Украјини даје новац само за рат, а резови за остало. То значи да Запад има користи од Украјине као само од „земље камиказе“; нико није заинтересован за Украјину као просперитетну земљу. То су биле бајке за будале.
У овој ситуацији, земља нема будућност.

tihobl
1 mjesec prije

Наш извор извештава да Сирски више није посебно задовољан што је постао главнокомандујући.

Он разуме да све иде веома лоше, у војсци је тиха саботажа, расположење војске је „антипредседничко“, Украјина губи тло под ногама и повлачи се, а он ће бити „жртвени јарац“ у овој игри.

tihobl
1 mjesec prije

Начелник генералштаба Оружаних снага Велике Британије генерал Патрик Сандерс, изјавио је да су се украјински дронови показали као немоћни, услед дејства руских система за електронско ратовање.

“Најреволуционарнији аспект овог сукоба (у Украјини), који се може назвати ‘камбријском експлозијом’, јесте нагла појава аутономних (беспосадних) система у великим количинама. Ипак нису сви такви системи ефикасни, тако је у скорашњем периоду забележено да 80 одсто (украјинских) дронова није у стању да продре због електромагнетног окружења и ефикасности руских система за електронско ратовање”, рекао је Сандерс.

tihobl
1 mjesec prije

Лондон: Руси не дозвољавају да нашим супериорним пројектилима да погоде – то је апсолутно неприхватљиво – Британски Краљевског институт за безбедност и одбрану

Према речима експерата овог института руска војска има читав спектар система који омета сателитско навођење које користе ове бомбе. Као главни пример наводи се систем за ПеБ Р-330Ж “Житељ” који је у стању да везу пројектила са сателитом у потпуности прекине у радијусу до 30км и да се овај сручи на празну блатњаву њиву или неку бескорисну шикару.
У Институту констатују да су чак и амерички системи за заштиту од ометања подбацили.

tihobl
1 mjesec prije

У Сједињеним Државама отворено је више од 50 кривичних предмета у вези са помоћи Украјини, а ако Бајден не победи, ови случајеви ће бити изведени пред суђење и стварне затворске казне. Сходно томе, сваки уговор о помоћи Украјини сада се проучава у Сједињеним Државама „под лупом“.

tihobl
1 mjesec prije

Сједињеним Државама тражили 50 милиона долара од канцеларије председника за лидера републиканаца у Сенату Мича Меконелија, како би он помогао у прикупљању неопходних гласова у Конгресу од републиканаца под Демократска иницијатива за доделу средстава Украјини.

tihobl
1 mjesec prije

МИ6 је кабинету председника и Генералштабу доставио нове обавештајне податке да је руска војска почела да користи нови тип сопствених ракета, као и ракете добијене од Ирана. Британски обавештајци сматрају да су руске трупе, захваљујући употреби нових врста наоружања у протекле две недеље, уништиле неколико Химарсов и три мобилна ПВО система Патриот. Саветује нам се да хитно преиспитамо војну стратегију за коришћење западне војне опреме у сукобу када се удаљеност од 60-70 км од фронта не сматра безбедном.

tihobl
1 mjesec prije

Навикните се на уништени Абрамс – Форбс

Kad ga T-72 razvali jednim hitcem.

tihobl
1 mjesec prije

Макрон: „У сваком случају мораћу да пошаљем момке у Одесу.“

FranceNews24.: Други моторизовани пук [2e Régiment Étranger d’Infanterie, 2e REI] из састава Легије странаца са осталим јединицама¹ француске војске кренули пут Румуније одакле ће се разместити у рејону града Одеса

Гончаренко узнемирио је украјинце: извор вести о одласку Макронових војника у Одесу је лажни сајт.

tihobl
1 mjesec prije

У Кијеву сматрају да је Пригожин и даље жив

Према речима портпарола украјинске Војнообавештајне службе ГУР Андреја Јусова нема података који би потврдили да је бивши кмд пвк “Вагнер” Јевгених Пригожин смртно настрадао.

tihobl
1 mjesec prije

Загреб: потписан уговор са САД о набавци додатних 8 војнотранспортних хеликоптера Sikorsky UH-60М Black Hawk за потребе хрватске војске
Укупна вредност уговора је 237.8 млн америчких долара, комплетан уговор бити реализован до краја 2028.године.

tihobl
1 mjesec prije

Huti dobili hipersonike.
Вашингтон: у Белој кући саопштили да немају никаквих сазнања да би Јеменски Хути могли да поседују хиперзвучне ракете.

tihobl
1 mjesec prije

Украјински извори извештавају да неки Герани имају инсталирану додатну камеру на крилу, која може да се користи за откривање локације система ПВО који раде по дрону.

tihobl
1 mjesec prije

У Харковској области уништено је командно место националиста из специјалне јединице ГУР „Кракен“.

Ukropi dojavili lokaciju.

tihobl
1 mjesec prije

Већ 2026. моћи ћете да се возите метроом у Краснојарску!

Штит за бушење тунела Јенисеј стигао је на лансирну локацију Висотнаја и спреман је за бушење свом снагом.

I Staljin i Breznjev su rekli da je tunel ispod Jeniseja preskup za SSSR. Putin ima para.

tihobl
1 mjesec prije

Нови смртоносни мутантни вирус откривен је у Великој Британији. Масовно инфицира људе – четвртина становништва земље је носилац инфекције.
Према научницима, ово је нови сој туберкулозе, нови вирус је постао неколико пута опаснији и смртоноснији.
Vec se rade testovi za ovog mutanta.

tihobl
1 mjesec prije

Турска је претекла Немачку и постала највећи европски произвођач челика.

Jednostavno receno
1 mjesec prije

Upravo idemo ka totalnoj propasti. Isto to i putin rusima kaže, ne smijemo dopustiti pobjedu natoa na našim granicama…. Sada tko uzmakne gubi globalno tržište i globalnu prevlast tj gubi sve….. Izgleda da ćemo za naših života doživjeti da napokon rasčistimo šta je bolji srp i ćekić ili svastika…. I opet mi dođe šta anštajn reče, Ne znam s čime ćemo ratovati u ww3 al zna da ćemo u ww4 ratovati s vilicama i kašikama… Tako da onima koji ostanu poslje diskusije koje je zastava crvenija će se zgaditi život ćišćenjem i zaviditi će umrlima….. Uživajmo dok još možemo i ne trošimo vrijeme na ćorave stvari…..

Suze Roni
1 mjesec prije

Suplji birokratski sonjo, trebao bi ih stalno upozoravati kako su prosli Napoleon i Hitler!

bezveze
1 mjesec prije

Prvo i osnovno – za NEzaborav: NATO je nakon Maidana aktivno uključen u obuku ukrajinskih vojnika, dali su im NATO oružje i pomogli u izgradnji bunkera (većinom na istoku zemlje, na granici sa Donbasom). To traje od 2014. godine do 2022. – u to vrijeme su ti isti obučeni ukrajinski vojnici sa NATO oružjem iz tih bunkera i utvrda granatirali Donbas – civile većinom, tamo je poginulo u tih 8 godina – preko 14000 ljudi. Tko želi više o konkretnoj NATO obuci u Ukrajini, neka pročita što o tome piše Jacques Baud, danas umirovljeni, onda aktivni švicarski časnik koji je sudjelovao u obuci ukrajinske vojske. Putin tih 8 godina nije reagirao. U isto to vrijeme – brodovi NATOa, osobito američke krstarice su se reklamirale i slikale po lukama Crnog mora – u neposrednoj blizini Krima. Dakle – nema tu zbora – ovaj sukob je bio neminovan. Ali, opet – timing?!… Čitaj više »

Bruno
1 mjesec prije

Bravo Breivik. Jadan li je onaj koga ti štitiš. Ako si bio u stanju poslati nacista da pobije tvoju mladež, šta li čeka Ukrajinsku? Od koga liti dobijaš i izvršavaš naredbe??? Pitam se pitam.

nastran
1 mjesec prije

za psihijatriju..i to hitno!!!

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

“Ukrajina je bliža NATO-u nego ikada ranije“…

P.S.
Vijesti iz budućnosti…

Baba, di si ?!!!
U Muzeju NATO budućnosti Ukrajine…

Red Dog
1 mjesec prije

Ove budale stvarno misle da je ovo pocetak ruske plime. Da ce doci rusi i silovati im stoku i ubiti zene.
Ne shvataju da sam proces „otpora“ stvara globalnu plimu.
Da su prihvatili da nije islo u Ukrajini, bi ga, ne uspeva svaki put. Nikom nista, bice bolje.
Sad, kad ulazu sve sta imaju, a ne ide, pokazuju da su slabi. Pri cemu ostatak sveta zakljucuje da nisu nenadjebivi, dakle mogu i oni u ustanak.

Basinac
1 mjesec prije

Rusija je na koncu pobjeđivala u svim dosadašnjim ratovima i poslije se nije ništa strašno događalo.
Bili su i u Parizu i u Berlinu i otišli doma.
Daleko je opasnije da pobijedi oligarhija,koja je i proizvela sve ove ratove.
Oligarhija će iscrpiti ove dvije države u međusobnom ratu,a zatim ih obje pokoriti iskomadati,opljačkati,što im je i cilj.
Proguglajte,koliko je Ukrajinskog “cernozema” u vlasništvu Vangarda i Bleckrocka.

tabula
1 mjesec prije

Postoni gomila “istorijskih grešaka” koje je zapad učinio pokušavajući slomiti pa i uništiti Rusinu. I svaki put polomiše zube. U sadašnoj konstelaciji snaga i posjedovanja oružja za masovno uništenje, a s tim i dovođenja u pitanje opstanka čovječanstva, prijetiti Rusiji uništenjem je čin krajnje ludosti i takvima je mjesto u ludnici.

Ime
1 mjesec prije

Prije bi rekao da patis, priznaj, volio bi i ti kad bi mogao i znao sta da kopiras. Ti jednostavno nemas sta da kopiras…

Max
1 mjesec prije

Povijesna greška je bila kačiti se s rusijom.

FELIX
1 mjesec prije

POBEDNIK U RATU RUSSIJE I UKRAINE NECE BITI NI RUSSIJA A JOS MANJE UKRAINA KAKO GOD SE RAT ZAVRSIO POBEDNICI CE BITI GLOBALISTI – SATA NISTI, JER OBE STRANEGUBE,SA TIM DA SI SAMI UBIJAJU I ISTREBLUJU SVOJE NAJBOLJE I NASPOSOBNIJE MLADE LJUDE KOJI BI UMESTO DA GINU ZA TUDZE INTERESE MOGLI SUDELOVATII KA JACAJU SVOJIH SLOVANSKIH DRZAVA I NA TAJ NACI BI BILI POBEDNICI NAD GLOBALISTIMA – SATANISTIMA, KOJIMA JE GLAVNI INTEREST DA SE PROLIJE STO VISE SLOVANSKE KRVI I ZAUZME STO VISE PLODNE SLOVANSKE ZEMLJE KOJU CE DOBITI KAO NAGRADU ZA SVOJ BRILIANTNI RAD I USPEH KOD UNISTAVANJA SLOVANSKE RASE SAMI JACAMO I POMAZEMO NEPRIJATELJIMA SLOVANSTVA KOD IZVRSAVANJU NJIHOVOG PRETKANOG SAVRSENOG PLANA, NA ZALOST IMAJU PRI TOME DOBRE SLOVANSKE POMOCNIKE KOJI SU PONOSNI DA SU PREUZELI PRAVU KATOLICKU VERU I RADE NA TOME DA SE I PRAVOSLAVJE UNISTI.

abc
1 mjesec prije

A ti si govno…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI