Šef Pentagona u iznenadnom posjetu Kijevu

Lloyd Austin u posjeti Kijevu
9 komentara

Lloyd Austin stigao je u ukrajinsku prijestolnicu kako bi potvrdio “postojanu potporu” usred ukrajinske zabrinutosti u vezi američke vojne pomoći

Američki ministar obrane Lloyd Austin stigao je u Kijev u nenajavljeni posjet, priopćio je u ponedjeljak Pentagon. Održao je sastanke s ukrajinskim vodstvom kako bi pokazao da i dalje postoji predanost Washingtona u pogledu pružanja vojne pomoći Ukrajini, navodi se u priopćenju. Međutim, nisu najavljeni konkretni novi paketi pomoći.

“Danas sam ovdje kako bih poslao važnu poruku: Sjedinjene Američke Države će i dalje biti uz Ukrajinu”, napisao je Austin u objavi na X (bivši Twitter) dok je dijelio svoju fotografiju na kojoj ga ukrajinski dužnosnici dočekuju na željezničkom kolodvoru u Kijevu. Kasnije je također rekao da je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i još jednom obećao “neprestanu potporu Sjedinjenih Država Ukrajini”. Dodao je da će Washington i njegovi saveznici osigurati “hitnu pomoć koja je potrebna na bojnom polju, kao i onu koja je potrebna za dugoročne obrambene potrebe” ukrajinskih snaga. Ni Austin ni Pentagon nisu spomenuli nikakve konkretne nove obveze u vezi vojne pomoći Kijevu. Američko Ministarstvo obrane samo je izjavilo da su rasprave u Kijevu bile usmjerene na to da ukrajinske snage imaju “sposobnosti na bojnom polju koje su im potrebne”, za nadolazeću zimu i kasnije.

Prije dva tjedna, Pentagon je rekao da je samo oko milijardu dolara ostalo za vojnu pomoć Ukrajini. Washington je potrošio oko 95 posto svojih prethodnih sredstava za Kijev, što je tada izjavila zamjenica glasnogovornice Ministarstva obrane Sabrina Singh. Pozvali su Kongres na usvajanje novog pravnog akta o povećavanju pomoći za Ukrajinu pomoći kako bi se opskrba mogla nastaviti, dodajući da bi u suprotnom morali omjeriti buduće isporuke. Do sada nije donesen takav zakon. Ranije ovog tjedna, glavni suradnik Zelenskog, Mikhail Podoljak, kritizirao je ono što je nazvao sporom isporukom zapadnog oružja. Isporuke pomoći traju između “90 ili 120 dana” umjesto “sedam do deset dana” koje su obećali Washington i njegovi saveznici, rekao je.

Visoki ruski zastupnik nazvao je Austinov posjet “misijom moralne podrške”. Glavni cilj šefa Pentagona u Kijevu bio je spriječiti kolaps Washingtonovog omiljenog ”proturuskog projekta”, kao i uvjeravanje ”marionetskog režima” u Ukrajini u američku potporu, napisao je Leonid Slucki, šef Odbora za vanjske poslove ruske državne Dume na Telegramu. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu također je ranije ovog mjeseca rekao da “unatoč opskrbi novih vrsta NATO oružja, režim u Kijevu gubi”. Ukrajinske postrojbe od početka lipnja provode veliku protu-ofenzivnu operaciju, koja do sada nije donijela nikakve opipljive rezultate unatoč velikoj vojnoj potpori Zapada. Gubici Ukrajine u napadu iznosili su više od 90.000 vojnika, kao i oko 600 tenkova i 2.000 oklopnih vozila, rekao je ruski ministar.

Lloyd AustinSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruno
5 mjeseci prije

SAD nikad nije bio, nije sada i nikada neće biti uz Ukrainu. Dijeli ih pola zemaljske kugle. Jedino ako EU ne smatraju američkom kolonijom.

tihobl
5 mjeseci prije

Sta je rekao Zelenskom: Nemam ja carobni stapic.
Zekanovski je trazio oruzje kojim ce pobjediti ruse.

Sparkling
5 mjeseci prije

Koliko će još nepotrebnih mladih života biti izgubljeno dok banda nacistička koja je dovela Ukrainu u pogubnu situaciju da se neće oporaviti za sljedećih 100 god?
Ali ove face što sjede za stolom boli ona stvar i bitno im je da lova i dalje curi u njihove sefove.
Ovoj spodobi od Zelenog će na kraju presuditi (ako prije ne zbriše na Floridu) Ukrainci kao Čaušeskom.
Sad je vrijeme da Rusi krenu punom snagom i počiste sve nebuloze koje ima zeleni. I da kažu izuzetnima da neće stati dok ne ostvare zacrtano s početka operacije. Jer dotični razumiju samo jedan jezik, silu koja ne odstupa pred lažnim obečanjima i lažnim zastavama.
Lp

Max
5 mjeseci prije

Drma se stolica.

tihobl
5 mjeseci prije

Украјински канал Резидент:

Наш извор у канцеларији председника је рекао да је Лојд Остин предложио Зеленском да промени своју војну стратегију и пређе са офанзивног на одбрамбени како би сачувао војну помоћ.

Сједињене Државе покушавају нежно да убеде Канцеларију председника у потребу привременог примирја, које је неопходно Бајденској администрацији током предизборне кампање.

tihobl
5 mjeseci prije

Sparkling nemoj tako, ne znas kako je Zelenskom – svaki put kad uzleti MiG-31 uzbuna je u banderstanu i Zenakovski bjezi u skloniste. A MiG-31 uzlijece svaki dan. I to nije sve, vec su poceli da ga dopunjavaju gorivom iznad Bjelorusije pa sad mora provoditi po 5-6 sati u bunkeru. Prodje mu mladost u podrumu ko nasem hiberu.

ddt
5 mjeseci prije

Ovo fest liči na ono kak tata kaziva malom Perici ; “Znaš Perica ,budeš išal na skijanje za zimske ferije, ali zapamti sneg ove zime nebu napadal dovolj res za skijanje”

Slave
5 mjeseci prije

“Danas sam ovdje kako bih poslao važnu poruku” – Ne moraš doći negdje da bi poslao poruku.
Uzmeš telefon i napišeš sms.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI