Šef ruskih nuklearnih snaga objašnjava superiornost novog oružja

Nuklearna bomba
20 komentara

Najnovija ruska interkontinentalna balistička raketa (ICBM), RS-28 Sarmat, sposobna je da probije sve postojeće ili buduće protivraketne sisteme, rekao je komandant Strateških raketnih snaga (SMF) zemlje.

„Raketni sistem Sarmat ima širok spektar mogućnosti za raspoređivanje različitih tipova borbenog tereta i baziran je na principima koji garantuju prodor bilo kog sistema protiv balističkih raketa (ABM), kako sada tako i u budućnosti“, rekao je general Sergej Karakajev u intervjuu za Krasnuju zvezdu (Crvena zvezda), zvanični list ruske vojske.

Teška ICBM na tečno gorivo imala je svoje prvo uspješno probno lansiranje u aprilu. Namjera je da zamijeni zastarjele rakete R-36M2 Voevoda kao okosnicu komponente ruskog nuklearnog odvraćanja bazirane na silosu, kojom upravlja SMF.

Sarmat je po mnogim karakteristikama superiorniji od Voevode. Njegova kratka faza pojačanja omogućava ranije odvajanje bojevih glava i znatno otežava otkrivanje lansirne rakete za naknadno presretanje”, objasnio je Karakaev.

U međuvremenu, njegove energetske mogućnosti omogućavaju primjenu šireg spektra oružja i protumjera, prema generalu. Ovaj napredak “poništava” sposobnosti sadašnjih i budućih presretača, ocijenio je on.

Vjeruje se da Sarmat može nositi do 10 teških bojevih glava s mogućnošću višestrukog ponovnog ulaska. Takođe je navodno kompatibilan sa hipersoničnom jedrilicom Avangard, vrstom bojeve glave koja se može približiti ciljevima u atmosferi velikom brzinom, zadržavajući manevarsku sposobnost da izbjegne ABM sisteme. Ruska vojska je saopštila da domet Sarmata omogućava ispaljivanje iz Rusije na ciljeve u SAD preko Južnog pola, potpuno izbjegavajući američku ABM lokaciju na Aljasci.

Ministarstvo odbrane je u avgustu potpisalo ugovor sa raketnim centrom Makeev za proizvodnju neotkrivenog broja oružanih sistema Sarmat.

rusijaSADSarmat
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Stručni izvori potvrđuju istinitost ovih riječi.

Promatrac
1 godina prije

Ništa mi nije jasno vezano uz “specijalnu operaciju”, ali slažem se s tvrdnjom da “rakete ispaljene preko južnog pola zaobilaze protuzraćnu obranu na Aljasci”.

Tone
1 godina prije

Bravo za ruske znanstvenike i inžinjere! Budžet za obranu 20 puta manji od USA, a rakete 100 puta bolje.

Zorule
1 godina prije

brkaš babe i žabe, nuklearno nauružanje oduvjek ima namjenu nuklearnog odvraćanja.
PR je glavni alat upotrebe istoga, sa namjerom da se nikada ne upotrijebi.

1 godina prije

Čovjek fino objašnjava no glupisoni se sprdaju..

I onda kad glupisoni moć sarmata osjete na vlastitoj koži hoće li biti kome žao glupisona ?
Neće naravno !

eukolonija
1 godina prije

Amerikanci i NATO su nemoćni pred ruskim suvremenim sustavima poput Posejdona, Burevestnika, Sarmata, Avangarda itd. Jedan od razloga je što ove rakete probijaju sve njihove štitove. Drugi razlog je što nemaju strategijske dubine a treći što Rusi vrlo brzo mogu redukovati njihovu populaciju za 50% i više

Ostro
1 godina prije

Reuters…Na pitanje o ograničenju od 60 dolara po barelu koje su nametnule Grupa sedam država i Europska unija za rusku pomorsku naftu

“Do sada zapravo nismo dobili niti dobivamo naftu iz Rusije.”

“Što se tiče sniženih stopa, nitko ovih dana ne daje snižene stope za naftu”,

rekao je Bhutto-Zardari novinarima u Ujedinjenim narodima. “To nije stvarnost. Istina je da aktivno tražimo načine i sredstva za rješavanje nedostataka energije i poteškoća s kojima se suočavamo u Pakistanu.”

tata mata
1 godina prije

pide u normalnom zivotu i u viritualnom ,a sta ces

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI