Šef STRATCOM-a tvrdi da je nuklearni rat s Rusijom ili Kinom „realna mogućnost“, kaže da SAD ne mogu pretpostaviti da će „strateško odvraćanje biti održivo“

Brod koji prenosi nuklearno oruzje
34 komentara

Šef američke Strateške komande upozorava da je nuklearni rat sa Rusijom ili Kinom „realna mogućnost“, ukazujući na „destabilizujuće“ ponašanje američkih rivala. Takođe tvrdi da Pentagon nije „zaglavljen u hladnom ratu“.

„Postoji realna mogućnost da bi regionalna kriza s Rusijom ili Kinom mogla brzo eskalirati do sukoba koji uključuje nuklearno oružje, ako smatraju da bi konvencionalni gubitak ugrozio režim ili državu“, napisao je šef STRATCOM-a i viceadmiral Charles Richard u februarskom izdanju mjesečnika Američkog pomorskog instituta.

STRATCOM, koji nadgleda američki nuklearni arsenal, smatra vjerovatnoću nuklearnog rata niskom. Ali dok Rusija i Kina napreduju u svojim mogućnostima i nastavljaju da se „naprežu globalno“, Richard je rekao da STRATCOM mora da razumije sa čim se suočava.

„U nedostatku promjena, ponovo smo na putu da se pripremamo za sukob koji preferiramo umjesto za onaj sa kojim ćemo se vjerovatno suočiti.“

Ako takva vrsta razgovora podsjeća na hladni rat, to je zato što vjerovatno jeste. Ali Richard tvrdi da se američka vojska već dvije decenije usredsredila na borbu protiv terorizma, ignorišući „nuklearnu dimenziju.” „Odjeljenje je prošlo hladni rat.“

Pa, šta je Pentagon radio? Prema Richardu, američke snage su potpuno uronjene u borbu protiv terorizma, do te mjere da su Rusija i Kina to iskoristile za „agresivno“ osporavanje „međunarodnih normi i globalnog mira koristeći instrumente moći i prijetnje silom na načine koji se nisu vidjeli od vrhunca hladnog rata“. Naveo je posebno navodne slučajeve „kibernetičkih napada i prijetnji u svemiru“.

Richard je čak tvrdio da suparničke sile iskorištavaju pandemiju Covid-19 da bi unaprijedile svoje ciljeve. „Moramo se aktivno takmičiti da zadržimo njihovu agresiju pod nadzorom“, rekao je, dodajući da će izostatak reakcije podstaći Rusiju i Kinu i navesti saveznike da misle da SAD nisu u stanju ili ne žele da „vode“.

Takvo zveckanje sabljama eskaliralo je posljednjih godina, posebno između Washingtona i Moskve. Rusija je 2018. doradila svoju nuklearnu doktrinu kako bi dozvolila upotrebu takvog oružja kao odgovor na nuklearni napad ili na konvencionalni napad koji ugrožava postojanje nacije. Zvaničnik Pentagona rekao je 2019. godine da će SAD zadržati pravo da izvrše prvi nuklearni udar kao odgovor na konvencionalni napad, napominjući da saveznici inače ne bi vjerovali da su zaštićeni.

Takve izjave i, što je još važnije, američki razvoj oružja, podigli su obrve u Moskvi. Američko rukovodstvo „donijelo je odluku da nuklearni sukob smatra održivom političkom opcijom i stvara potencijal neophodan za njega“, rekla je prošlog marta portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Isto tako, šef STRATCOM-a je kao zabrinutost naveo rusku modernizaciju nuklearnih snaga, za koju je procjenio da je završena oko 70 odsto. Primjećujući da je Moskva izgradila „nove i nove“ sisteme, kao što su hipersonične klizne rakete, on je tvrdio da je ignorisala „međunarodne norme“ takvim djelovanjem kao antisatelitski test prošle godine.

Ričard je dodao da Kina takođe pravi „tehnološke skokove“ i da je, poput Rusije, maltretirala američke i savezničke avione i snage koje djeluju u međunarodnom vazdušnom prostoru i vodama. Rekavši da bi se kineski nuklearni arsenal mogao udvostručiti, utrostručiti ili učetvorostručiti u narednoj deceniji, on je predložio da „SAD danas moraju preduzeti mjere kako bi se postavile za budućnost“.

„Moramo započeti priznavanjem da će naša najvažnija pretpostavka – da će strateško odvraćanje biti održano, uprkos krizi i sukobu – biti testirana na načine koji do sada nisu viđeni.“

Zaključno, Richard kaže da američka vojska mora da preusmjeri svoj stav sa pretpostavke da se nuklearni rat neće desiti na trud da izađe na kraj i odvrati stvarnu mogućnost takvog sukoba – ili u suprotnom „rizikuje da trpi sramotu – ili možda još gore – uspjeh naših protivnika“.

Obnovljeni razgovor o mogućem nuklearnom ratu dolazi nekoliko dana nakon što su se Moskva i Washington dogovorili da produže novi sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja New START, za koji je administracija Donalda Trumpa mislila da joj je istekao rok trajanja.

Ali nakon četiri godine američko-ruskih odnosa koje je omela Russiagate zavjera protiv Trumpa, čini se da je mala vjerovatnoća za uspostavljanje mirnijih odnosa pod predsjednikom Joe Bidenom. Dvije nedjelje nakon što je inaugurisan, Biden je u četvrtak rekao da su dani „okretanja“ SAD prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu završeni.

Biden, koji planira da poništi Trumpovu naredbu o povlačenju 9.500 američkih vojnika iz Njemačke, zahtijevao je da Rusija odmah pusti opozicionog političara Alekseja Navaljnog, koji je zatvoren zbog kršenja uslovne osude zbog pranja novca. „Nećemo se ustručavati da povećamo troškove za Rusiju i odbranimo svoje vitalne interese i svoj narod“, rekao je Biden.

Ratne izjave o nuklearnom ratu opasnije su nego što se čine, rekao je bivši UN-ov inspektor za oružje Scott Ritter. Ritter je tvrdio da SAD nisu izgradile svoje konvencionalne vojne snage u onoj mjeri u kojoj bi im se mogla garantovati pobjeda nad Rusijom ili Kinom, pa bi Washington vjerovatno primijenio nuklearno oružje u ratu sa bilo kojom od tih zemalja. Rusija ne bi imala drugog izbora nego da odgovori na takav napad, rekao je on.

“To je ono što admiralove izjave o pripremi za nuklearni rat čine toliko opasnim, jer ne postoji način da se to zaustavi”, rekao je Ritter.

Ako dođe do nuklearnog rata između SAD i Rusije, to će biti opšti nuklearni rat, što znači da će ne samo biti uništene obje nacije, već će i svijet kakav mi trenutno znamo biti uništen.

kinanuklearni ratrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
3 godine prije

Ajde Đenerale ostavi se čorava posla.
Svi mi dobro znamo da je ovo samo još jedno dodatno žicanje iz proračuna.
Kad jednog dana postane bivši, okrenuti će ploču.

shumadinac
3 godine prije

Kaže čovek “ako smatraju da bi konvencionalni gubitak ugrozio režim ili državu” – i ostade živ. Ko normalan još misli da neka spoljna sila može Kinu a posebno Rusiju da ugrozi konvencionalno? Možda sa nekim nepoznatim oružjem ali sa poznatim… Ovaj je vojnik i priča kako mu se naredi ali danas se vrlo čudno viđenje širi sa svih strana. Ljudi oduvek energično brane svoje mišljenje ali kada se nađu pred dokazima da nisu u pravu nemaju izbora nego da ga promene. Međutim, danas ćete lako naći “dokaze” za bilo kakvo mišljenje čime se sprečava usvajanje pravih – kada smo pred izborom između onih koji potvrđuju naše mišljenje i koji ga negiraju praktično uvek usvajamo “svoje”.   Postoje mnoge teorije zavere, meni su neke logične a druge nisu. Jedna od tih koje nisu logične je da “cionisti vladaju svetom”, da postavljaju američke vlasti, da preko njih utiču i na druge države,… Čitaj više »

Skeptik
3 godine prije

Ma daj nemoj me …. ako krene nitko neće preživjeti , nebudite glupi je…bi wmd budite frajer pa lepo konvencijonalnim oružjem pa ćemo vidjet čija majka crnu vunu pređe !!!😎😎

Novak
3 godine prije

Šef STRATCOM admiral Richard Charles, kao i cijeli americki Congres i svaki americki predsjednik… bi odavno udarili na Rusiju da se Rusija ne moze obraniti

nessy
3 godine prije

USA se ponasaju kao katastarski vlasnici cijele planete 1/1, i tko god podigne glavu, i ne plese kako oni sviraju, oni to shvacaju kao licnu uvredu. Ali, doslo je vrijeme, da ce ipak malo morati smanjiti dozivljaj, USA uglavnom stagnira, a Kina, Rusija, Indija i td., ubrzano napreduju. Da li je takav razvoj situacije dobar za ostale zemlje, ostaje da vidimo.

jablan u žitu
3 godine prije

I šta će biti ako krenu na Rusiju i Kinu? U roku od 20 minuta će svaka NATO baza u Evropi biti pretvorena u pepeo, Pentagon takođe a još će im iz zaj.. razduvati i Belu Kuću, da se turisti nemaju gde fotografisati.

JumpingJackFlash
3 godine prije

Reče “stručnjak”: …da je (Moskva) ignorisala „međunarodne norme“…

Baš je uvjerljivo je kad to kaže netko čija država i vojska priznaju “međunarodne norme” samo onda kad im to odgovara… Kad im ne odgovara, onda se ponašaju kao u slučaju nadležnosti Haaškog suda za američke vojnike…

Max
3 godine prije

Jesu li ovakvi psihopat svjesni da nijihovi postupci mogu uništiti svijet? znaju ali su psihopati pa im to pruža užitak. Naime odgovor koji bi usijedio iz Rusije i u manjoj mjeri iz Kine bio bi poslijednja vojna operacija u povijesti.

shumadinac
3 godine prije

Što me podseti na još jednu njegovu izjavu: bez obzira na raketne sisteme bar 15-20% raketa bi se provuklo – što je više nego dovoljno.

Mat
3 godine prije

Mislim, da je gore navedeni tekst nepotpun da bi zaokruzio razmisljanje. Niste nam dali ni jednu informaciju o zdrastvenom stanju … cjenjenog viceadmirala.

Stara kuka
3 godine prije

Svi mi znamo, a ovi “stručnjaci” i salonski generali pogotovo, da nikakvog nuklearnog rata neće biti. Nije ga bilo ni u daleko zategnutijim i opasnijim vremenima. Ali narod uvijek treba držati u strahu od nekakve katastrofe. Ili smrtonosna pandemija, ili nuklearni rat ili pakao globalnog zatopljenja ili asteroid koji će pobiti sve živo, nije bitno. Bitno je ljudima usaditi crv stalne psihoze i straha. Uplašenim ljudima se puno lakše manipulira.

Samo istina
3 godine prije

Sad Rusija Kina nece nikad biti rata između njih samo ce manje države napadati jer imaju istoga gazdu korona kriza je dokaz za to predstava za sirotinju

Venator
3 godine prije

Kakva nakaradna rasa, gdje ja živim, kakve to vojne izjave čitam u 2021..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI