Šef SZO Tedros Ghebreyesus optužen za pomaganje genocida u Etiopiji, žalba predata Međunarodnom krivičnom sudu

Tedros Ghebreyesus
13 komentara

Kandidat za Nobelovu nagradu za mir optužio je generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije da navodno pomaže genocid u Etiopiji.

Američki ekonomista David Steinman optužio je šefa SZO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa da je bio ”ključni donosilac odluka” koji je vodio akcije etiopijskih snaga bezbjednosti od 2013. do 2015. godine.

Optužio je Tedrosa da je bio jedan od trojice zvaničnika koji su u tom periodu bili zaduženi za bezbjednosne službe, kada se dogodilo “ubijanje” i “mučenje” Etiopljana.

Tedros je bio ministar spoljnih poslova te zemlje do 2016. godine kada je na vlasti bila njegova stranka Narodnooslobodilačkog fronta Tigray.
Odgajan u Tigrayu, takođe je radio kao ministar zdravlja Etiopije od 2005. do 2012. godine, prije nego što je 2017. izabran za generalnog direktora SZO, prvog Afrikanca koji je preuzeo tu funkciju.

Gospodin Steinman, koji je nominovan za Nobelovu nagradu za mir 2019. godine, podnio je žalbu pozivajući da Tedros bude procesuiran za genocid pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Tvrdio je da je Tedros bio ključni donosilac odluka u vezi sa akcijama službe bezbjednosti koje su uključivale ubijanje, samovoljno zadržavanje i mučenje Etiopljana.

Gospodin Steinman je takođe tvrdio da je šef SZO nadgledao „ubijanje i nanošenje teških tjelesnih i mentalnih povreda članovima plemena Amhara, Konso, Oromo i Somali sa namjerom da ta plemena budu uništena u cjelini ili djelimično“.

Tvrdi da je, dok je Tedros četiri godine ko-vodio “vladu Etiopije”, taj režim bio obilježen raširenim ili sistematskim zločinima protiv čovječnosti od strane podređenih.

Gospodin Steinman je bio strani savjetnik etiopijskog demokratskog pokreta 27 godina do pobjede u 2018. godini.

Veliki i neviđeni protesti zahvatili su najveću etiopijsku regiju Oromia počev od novembra 2015. godine, a u regiji Amhara od jula 2016. godine.

Etiopijske snage bezbjednosti vršile su akcije na ovim uglavnom mirnim demonstracijama, ubivši više od 500 ljudi, prema izvještaju Human Rights Watch.

Žalba dolazi nakon što je šef etiopijske vojske Berhanu Jula tvrdio da Tedros podržava disidentske snage u svom ratom razorenom matičnom regionu Tigray.

Optužio je Tedrosa za obezbjeđivanje političke i vojne podrške Narodnooslobodilačkom frontu Tigray (TPLF) dok se bori protiv oružane ofanzive vlade Etiopije.

„Radio je u susjednim zemljama na osudi rata. Radio je za njih da bi nabavio oružje”, rekao je Berhanu na konferenciji za novinare, tvrdeći da Tedros “nije ostavio kamen na kamenu” kako bi pomogao TPLF.

U podnesenoj žalbi, gospodin Steinman se pozvao na izvještaj američke vlade o ljudskim pravima u Etiopiji iz 2016. godine u kojem je utvrđeno da „civilne vlasti s vremena na vrijeme nisu održavale kontrolu nad snagama bezbjednosti, a lokalna policija u ruralnim oblastima i lokalne milicije ponekad su djelovale nezavisno“.

Gospodin Steinman, bivši stručnjak za savjete američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost, optužio je Tedrosa da je umiješan u „zastrašivanje opozicionih kandidata i pristalica“, što je podrazumijevalo „samovoljno hapšenje i dugotrajni istražni pritvor“.

Žalba se može proslijediti haškom sudu samo ako je tužioci usvoje. Bilo bi to prvo krivično gonjenje višeg predstavnika UN ako se to desi.

Tedros je negirao navode i bilo kakva nedjela.

“Postoje izvještaji koji sugerišu da zauzimam stranu u ovoj situaciji,” rekao je prošlog mjeseca u izjavi o trenutnoj situaciji u Tigrayu. ”To nije istina i želim da kažem da sam samo na jednoj strani, a to je strana mira.”

EtiopijagenocidSZOTedros Ghebreyesus
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neko ime
3 godine prije

Teško se pod optužbama fokusirati na projekt covida…možda Kill Bill ima novog kandidata?

Slučajni gost
3 godine prije

Ovakav “čovek”, moralna gromada, vodi SZO, čiji je najveći privatni donator Bil Gejts, “filantrop”, kako sebe voli da predstavlja u javnosti. Interesantno, svi satanisti sebe predstavljaju kao filantrope.

Satanistima trebaju ovakve “moralne gromade” kao što je ovaj Tedros, da bi mogli da manipulišu njime zarad svojih “filantropskih” interesa.

Sve je izvrnuto: moral – nemoral, umetnost – šund, đubre (Marina Avramović i njena predstava “Čistač!)…, a na kraju, pre Hrista, najpre će doći Antihrist, koga ovi “filantropi” toliko željno isčekuju.

Toliko nesreća su satanisti doneli svetu i tek slede najveće od svih nesreća, a na kraju – vladavina Antihrista će trajati samo 3.5 godine.

3 godine prije zadnji put uredio Slučajni gost
Oki
3 godine prije

ovog sotonu treba ga objesiti za muda

Joe
3 godine prije

Nigerska lopina.

medo
3 godine prije

Zamjerio se Washingtonu.
Ova prica slici na onog Kurt Waldheim

nekoime
3 godine prije

Genocid u Etiopiji je bio samo trening za ovaj globalni genocid.

Mölltaler
3 godine prije

Genocid je vjerojatno uvjet za to radno mjesto.
Ako nemaš barem jedan ne uzimaju te uopće u razmatranje.

Max
3 godine prije

Eto tko vodi SZO a nije ni doktor.

Tango
3 godine prije

Faca bezbjednjak i još zločinac na čelu SZO a zapadnjačka demokracija ala pljačkokracija

Mladen
3 godine prije

Eto počelo je samo kaj narod to ne zna, mediji to ne objavljuju, zna se zašto. Hapse se po cijelom svijetu prvo oni sitniji pa sve do vrha. Evo jedan primjer u njemačkoj helikopter pod izgovorim da su to vježbe samo se spuštaju i odlaze, kad se zna da je zatvoreno preko 90 posto banaka. PA kad se zbroji dva i dva dolazimo do nekih nepobitni činjenica, da je Njemačka glavna u Evropi, S druge strane Tramp priprema vojsku (dokaz o tome kaj je vratlil generala natrag u službu), a isto tako priprema se rest cijeh čovječanstva tj. onih koji su zaradili silno bogatstvo u ovom cirkusu

AlanisM
3 godine prije

Narodnooslobodilačkoa fronta Tigray (TPLF) – ekstremno ljevičarska maryistička organizacija.

Kad je ovo smeće postalo kandidat za predsjenika/derektora WHOa, narod Etiopije je danima protestirao.
Protest Against The Candidacy of Dr. Tedros Adhanom for WHO DG Switzerland, Geneva (UN).

To podmuklo genocidno smeće skupa sa svojim šugar dedijima, koji mu na nahtkaslu ostavljaju po 25 marki, cijelom svijetu kroji pravila, i što je najgore od svega, 60% imbecila ga štuje i slijedi ga ko sveto slovo – neglede na sve očite muljaže zbog koijh su bili već 100x prozvani i od znanstvene zajednice i znantvenih publikacija, da bi ti koji ga bezuvjetno slušaju, onima koji su protiv ovakvih mjera, očitavali bukvicu o egoizmu i kako nas nije briga za živote starih i onemoćalih – a onaj kom ljube gujcu, optužen za genocid.

Kognitivna disonanca – level ULTIMATE PRO!

3 godine prije zadnji put uredio AlanisM
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI