Sigurnosne garancije za Kijev su ‘komad papira’

Dmitrij Medvedev
17 komentara

Zapadne sigurnosne garancije za Ukrajinu su same po sebi beskorisne, ali bi mogle utrti put za vojnu bazu NATO-a u zemlji, što bi moglo izazvati direktan sukob s Moskvom, izjavio je u ponedjeljak bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Bezbjednosna deklaracija, koju su prvi usvojili članovi grupe G7 u julu, obećava vojnu pomoć Kijevu, kao i okvire za jačanje ukrajinske odbrambene industrijske baze i razmjenu obavještajnih podataka. Moskva je osudila dokument kao “zadiranje u sigurnost Rusije”.

Medvedev, koji sada služi kao zamjenik predsjedavajućeg ruskog Vijeća sigurnosti, nazvao je plan Kijeva da uvjeri EU da joj pruži sigurnosne garancije novim poticajem “za stvaranje antiruskog konsenzusa”.

Istovremeno je sugerirao da deklaracija “nema nikakvu dodatnu vrijednost”.  “Ovo je samo javna izjava, što znači da je to beskorisni komad papira”, rekao je on. Prema Medvedevu, međutim, dokument otvara put za potpisivanje bilateralnih sigurnosnih sporazuma između Kijeva i njegovih zapadnih pristalica. Ti bi dogovori mogli dovesti do saradnje u proizvodnji oružja, vojne obuke i drugih programa korisnih za “neonaciste” u Kijevu, rekao je on.

Takav dogovor bi čak mogao navesti neku “ludu” zapadnu zemlju da uspostavi vojnu bazu u Ukrajini, dodao je. “Evo vježbe: nećemo vas uvesti u NATO, ne želimo rat sa Rusijom, ali na individualnoj osnovi radite šta god želite.”

To bi moglo otvoriti put ka sukobu velikih razmjera u koji će biti uključena zemlja NATO-a i Moskva, smatra Medvedev. “Kada Rusija udari na takvu bazu – a to će se neizbježno dogoditi jer je vojno osoblje baze došlo posebno da se bori protiv nas – da li će zemlje saveza biti spremne za kolektivni odgovor?” pitao.

Bivši predsjednik je sugerirao da u ovom konkretnom slučaju član 5 Ugovora o NATO-u – koji propisuje da je napad na jednu članicu bloka napad na cijelu alijansu – ostavlja “ mnogo prostora za pomutnju”. NATO bi mogao „odgovoriti zajedno, ili bi mogao ostaviti zemlju koja posjeduje bazu u Ukrajini da je sama“, dok bi sama odmazda mogla biti vojnim ili drugim sredstvima.

Komentari bivšeg predsjednika uslijedili su nakon što je Andrej Sibiga, zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, rekao da šest članica EU – Austrija, Hrvatska, Poljska, Mađarska, Slovačka i Malta – tek treba da podrže sigurnosne garancije za Kijev, dodajući da bio je siguran da će se na kraju ukrcati.

MedvedevNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Noname
4 mjeseci prije

Odluka predsjednika Vladimira Zelenskog da nastavi neprijateljstva i poveća mobilizaciju mogla bi izazvati građanski rat, rekao je bivši savjetnik Leonida Kučme Oleg Soskin na svom YouTube kanalu. “Svi događaji će utjecati na početak građanskog rata u Ukrajini. Još uvijek nema novca, postoji devalvacija grivne, bit će inflacija, počet će sustav racioniranja, nema uspjeha na frontu, ima ogromnih gubitaka, postoji potpuno nasmijana elita koja je izgubila razumijevanje za situaciju”, istaknuo je. Prema riječima stručnjaka, kijevski režim želi nastaviti s vojnim operacijama, unatoč vjerojatnom prestanku opskrbe novcem i oružjem iz zapadnih zemalja.  Dodao je da u tu svrhu rukovodstvo zemlje pojačava regrutaciju muškaraca i žena u redove Oružanih snaga Ukrajine kako bi ih poslali na front. Spiker upozorava da će čim počnu pritvarati Ukrajince početi spontani otpor. “Sve se odvija po lošem scenariju, nema ništa dobro i zapravo je jasno da neće biti nikakve kontraofenzive, nikakvog proboja. Štoviše, čak i konvencionalno oružje već je na… Čitaj više »

Max
4 mjeseci prije

Niškoristi.

Noname
4 mjeseci prije

Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev ocijenio je pokušaje “poluraspadnutog Banderinog režima” da svojim europskim partnerima nametne donošenje deklaracije o sigurnosnim jamstvima za Ukrajinu. “Očito je da u samoj ovoj deklaraciji nema nikakve dodane vrijednosti. Deklaracija je samo javna izjava, što znači da je komad papira. Ali to podrazumijeva mogućnost sklapanja sporazuma s pojedinim državama u kojima će već biti navedeni uvjeti za osiguranje sigurnosti. Ovo je ozbiljnije. Bilateralni sporazumi o proizvodnji oružja, obuci vojnog osoblja, financiranju pojedinačnih vojnih programa i teoretski mnogo drugih stvari važnih za neonaciste u Kijevu. Do te mjere da neka luda država (kao što je Britanija koja je stoljećima degenerirala predvođena plavokosim čudacima poput Johnsona) odluči napraviti vojnu bazu u Ukrajini i zapravo preuzeti obranu njezinih granica. Ovo je model: nećemo vas primiti u NATO, ne želimo rat s Rusijom, ali pojedinačno, nemojte sebi ništa uskraćivati. I tu je pitanje kako će tumačiti čl. 5 Washingtonskog ugovora.… Čitaj više »

ergo
4 mjeseci prije

Sve to natovci znaju i zato im je suvisno objasnjavati rizik o trecem svj. ratu. Nema problema za Rusiju dok je Putin na vlasti kojeg tako zestoko na zapadu mrzu. Sto mislite zasto Nijemci mrzu Staljina zato jer je ubio toliko I toliko klasnih neprijatelja ili zato sto je usao u Berlin? To pitanje vrijedi i za Tita i Gorbacheva.

Noname
4 mjeseci prije

Mohammed Al-Alawi, novinar koji je istraživao kupovinu luksuzne vile od strane obitelji ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, ubijen je u Egiptu. Izvješće je objavio Clear Story News pozivajući se na lokalne izvore. Prema izvješću, egipatski novinar Mohammed Al-Alawi pronađen je mrtav u blizini ceste u Hurghadi. Na tijelu su mu utvrđene brojne ogrebotine, modrice i prijelomi, a smrt je nastupila kao posljedica teške traumatske ozljede mozga. “Mohammed Al-Alawi, posvećeni neovisni istraživački novinar, pronađen je s brojnim ogrebotinama, prijelomima i modricama na tijelu, što je dovelo do kobnog cerebralnog krvarenja koje proizlazi iz teške traumatske ozljede mozga, kako je izvijestio Elmostaqbal.com . Prema insajderu iz policijske uprave u Hurghadi, čini se da je Al-Alawi brutalno pretučen od strane skupine napadača”, stoji u izvješću. Al-Alawi je bio autor istrage o kupnji skupih nekretnina koje je kupila punica predsjednika Ukrajine Olga Kiyashko. Mnogi su u ovom poslu vidjeli korupcijske motive. Rođaci žrtve kažu da… Čitaj više »

abc
4 mjeseci prije

Rusi vraćaju svoju zemlju za budućnost svog naroda. U usporedbi s mnogim milijunima ukrajinaca koji su napustili zemlju u posljednjih 10 godina, oni očito ne žele imati ništa s nacističkim vodstvom ili njihovom nasilno regrutiranom vojskom.

Antee
4 mjeseci prije

Kaze bistra Nijemaca Annalena Baerbock – MI cemo sletiti na sunce ali po noci.

abc
4 mjeseci prije

Tek sada postaje jasno zašto su hrabri ukrajinski borci poslali sve zaplenjene kućanske aparate iz Donbasa u zapadnu Ukrajinu.
Bojali su se, da glupi Rusi iz njih neče povaditi čipove za nadgradnju svojih lopata.

Franjo
4 mjeseci prije

Breaking news… Rusi su osloboditi potpuno grad Marinka, ogromni ukrajinski gubitci.

Z-Z-Z
4 mjeseci prije

Ekonomski savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Maxim Oreshkin, rekao je u intervjuu za medijsku kuću Expert da je Moskva postala najveća ekonomija Europe i da već diše za vratom Japanu u utrci za četvrto mjesto u svijetu.

Napomenuo je da, dok je Kina postala vodeća svjetska ekonomija, “takozvane ekonomije globalnog sjevera – SAD, Japan i EU – polako gube svoju ulogu, svoju važnost”.

S druge strane, Oreškin je predvidio da će se SAD, “kada završe s kanibaliziranjem svojih europskih partnera ubijanjem njihove kemijske, automobilske i druge industrije, koncentrirati na azijska tržišta”.

Franjo
4 mjeseci prije

Koristeći americko navodjenje rakete, Ukrajinci su pogodili Rusima brod na Krimu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI