fbpx

Sirija: ISIL je poražen – Mogu li inozemni akteri postići dogovor ili slijedi konačni obračun?

Sirija: ISIL je poražen – Mogu li inozemni akteri postići dogovor ili slijedi konačni obračun? 1

U Siriji se ne vode ofenzive velikih razmjera, poput one u Aleppu ili deblokade Deir Ez-Zora, zbog čega je primjetan pad interesa za zbivanja u ovoj zemlji, koji još uvijek nije gotov i brojni inozemni akteri još uvijek pokušavaju ostvariti svoje ciljeve.

Glasnogovornik Pentagona Eric Pahon je opet optužio rusko zrakoplovstvo da je prekršilo “dogovorenu zonu leta” i ušlo u “američki zračni prostor” nad Sirijom na istočnoj obali Eufrata. Incident se, navodno, dogodio 13. prosinca, kada su dva ruska zrakoplova Su-25 prešli obalu Eufrata, nakon čega su im se približila dva američka lovca F-22 i tijekom praćenja ispalili toplinske raketne mamce. Prema američkim medijima, “nakon upozorenja su ruski Su-25 napustili kontrolno područje američkog ratnog zrakoplovstva i vratili se na zapadnu obalu rijeke”.

Ministarstvo obrane Rusije je opovrgnulo izjavu američkog vojnog zapovjedništva.

“Na istočnoj strani rijeke Eufrat je jedan američki borbeni zrakoplov F-22 prišao našim Su-25 i ometao ih je toplinskim mamcima”, priopćili su u ruskom Ministarstvo obrane i dodali da je tada poslan ruski Su-35S, zbog čega su američki zrakoplovi bili prisiljeni “napustiti područje”.

U međuvremenu, sirijske snage na kopnu vode borbe protiv terorista u području Al-Bukamala, na jugu u terorističkoj enklavi Bet Jinn, koja bi uskoro trebala biti presječena na dva dijela, a posebno važe borbe se vode sjeverno od Hame i zapadno od Khanassera, zbog čega su teroristi u Idlibu formirali operativno zapovjedništvo s ciljem obrane zrakoplovne baze Abu Duhur. Islamističke skupine su proglasile opću mobilizaciju, jer predviđaju veliku ofenzivu sirijske iz smjera Hame i Khanassera, koje bi, ako se spoje u Abu Duhuru, istočno od Idliba, zatvorile u takozvani “kotao” veliki broj različitih islamističkih skupina.

Diplomatski sukob

Asad, Putin, Sojgu izvor Минобороны России
FOTO: Asad, Putin, Sojgu sa pilotima Izvor: Минобороны России

Trenutno se intenzivnije “borbe” vode na razini diplomacije i nakon niza optužbi je inicijativu preuzela ruska strana

Na području Sirije još uvijek postoje razasute skupine terorista “Islamske države”, ali nema sumnje da će teroristi biti ubijeni, izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov .

“Vidimo terorističku prijetnju ne samo u Afganistanu, već i u drugim dijelovima regije. ISIL je poražen u Siriji u smislu likvidacije žarišta, koja su tamo nastala i iz kojih je ISIL slao svoje naredbe. No, ostale su, naravno, male raspršene skupine i one će bez sumnje biti likvidirane”, rekao je ministar Lavrov tijekom govora u Vijeću Federacije.

Lavrov je istaknuo da je većina radikalnih islamista pobjegla iz Sirije, uključujući i Irak, iako je Moskva zatražila je od Washingtona da to ne dopusti. Ipak, SAD su odbile uništiti militante, navodeći da su ratni zarobljenici zaštićeni “Ženevskom konvencijom”.

Stalni predstavnik Rusije u ogranku Ujedinjenih naroda u Ženevi, Aleksej Borodavkin, rekao je “kako je potencijal sirijske vojske, stvoren uz potporu Rusije, dovoljan je za provođenje vojnih operacija protiv terorista”.

Borodavkin je istaknuo kako je vojska Damaska ​​postala kompletna vojna struktura koja trenutno može samostalno trenirati i uvježbavati nove borce.

Zbog toga vojna nazočnost međunarodne koalicije, a posebno američke vojske, Damasku nije potrebna, obzirom da je ISIL u Siriji poražen.

“Smatramo da nakon pobjede nad Islamskom državom nema potrebe da koalicija koju vodi SAD ostane u Siriji, pogotovo ako uzmemo u obzir da ih tamo nitko nije pozvao. Zato molimo Amerikance da spakiraju svoje vojne svoje naprtnjače i napuste Siriju”, rekao je Aleksej Borodavkin,.

Dodao je kako osmi krug unutarsirijskih pregovora u Ženevi nije dao nikakve rezultate, jer takozvana oporba i dalje insistira na tome “kako Assad mora otići”, što onemogućava predstavnike Damaska da sudjeluju u konstruktivnoj raspravi.

Rusko povlačenje iz Sirije?

Asad, Putin, Sojgu izvor Минобороны России
FOTO: Asad, Putin, Sojgu Izvor Минобороны России

Aleksej Borodavkin je naglasio kako unatoč povlačenju glavnine ruskih snaga iz Sirije, ruska vojska i dalje djeluje iz Hmeymima i Tartusa, a Moskva je spremna pomoći Damasku u slučaju nove terorističke prijetnje.

Sama najava povlačenja ruskog kontingenta iz Sirije nije promijenila situaciju i ravnotežu snaga na terenu. Napadi ruskog zrakoplovstva na položaje terorista se nastavljaju. Putin je zatražio od Državne Dume odobrenje za proširenje vojne luke u Tartusu, ostaje i ruska zrakoplovna baza u Hmeymimu. Isto tako se ne povlače sustavi S-400 i Pancir, a ruska Sredozemna flota nije povukla nijedno plovilo.

Rusija nije ponovila afganistansku grešku u Siriji

“Domovina vas čeka, prijatelji. Sretan vam put! Hvala vam na službi”, ovim riječima se Vladimir Putin obratio pilotima koji su se borili u Siriji i 11. prosinca, tijekom nenajavljene posjete Siriji, naredio ruskoj skupini da se povuče. Rusija je stvarno uspjela postići impresivnu vojnu pobjedu u Siriji i ostaje da se sumiraju rezultati što se dogodilo od rujna 2015. do danas.

rusi sirija izvor Минобороны России
FOTO: Grafit “Hvala Rusija” na ruskoj ambasadi Izvor: Минобороны России

“Vi se s pobjedom vraćate u rodna mjesta, rodbini, roditeljima, suprugama, djeci, prijateljima. Domovina vas čeka, prijatelji. Sretan vam put! Hvala vam na službi”, rekao je predsjednik Putin u posjeti Siriji koja ima puno veće značenje od rutinskog usputnog susreta sa sirijskim kolegom Basharom Al-Assadom, generalima i vojnicima.

Odluka o djelomičnom povlačenju je donesena zbog činjenice da su teroristi “Islamske države” gotovo potpuno poraženi.

“Prijetnja terorizma u cjelini je i dalje vrlo visoka, ali u Siriji je poražena jedna od glavnih skupina, “Islamska država”, rekao je Vladimir Putin, a Bashar Al-Assad se ruskoj vojsci i predsjedniku zahvalio u ime cijelog sirijskog naroda.

“Dobio sam zadaću i počeo povlačiti trupe. To su 23 zrakoplova raznih modifikacija i dva helikoptera K-52, kao i kontingent vojne policije, specijalne jedinice, vojna poljska bolnica i Centar za razminiranje”, rekao je zapovjednik ruskih snaga u Siriji, general Sergej Surovikin.

Prema Putinovoj zapovijedi će u Siriji ostati zrakoplovna baza Hmeymim i logistički centar mornarice u Tartusu.

“Naše zrakoplovstvo će ostati u Hmeymimu. Tamo će biti bombarderi, borbeni i zrakoplovi za napade na terenu, kao i osoblje obrane vojnog zrakoplovstva”, rekao je bivši zapovjednik zrakoplovstva, sada čelnik voditelj Odbora za obranu Vijeća Federacije, general Viktor Bondarev.

su25
FOTO: SU-25

“Rusi sudjeluju u razminiranju teritorija zemlje. Mislim da će se ostale zemlje Ujedinjenih naroda sada uključiti u ovaj posao”, objasnio je Bondarev.

Usput, od rujna 2015. je Bondarev zapovijedao ruskim zrakoplovstvom u Siriji i tijekom tog vremena je rusko zrakoplovstvo pokazalo rezultate koji su, prema riječima stručnjaka, zaista fantastični.

Vojni stručnjak i urednik časopisa Arsenal domovine, pukovnik Viktor Murahovski, kaže kako ruska vojska u Siriji koristi taktičke metode koje nisu nove i one su odavno poznate.

“Na primjer, napad na neprijatelja zrakoplovom je uobičajeni način, kao korištenja helikoptera koji u zraku leže na stražnjoj strani. Dakle, slijedi istovremeni napad sa stražnje i prednje strane, koji mora završiti porazom jedinica ISIL-a. Tu je i korištenje operativnih manevarskih skupina koje prodiru duboko, koje udaraju bokove i pozadinu neprijatelja i napadaju ona područjima gdje se to ne očekuje”,  rekao je Murahovski.

Anton Mardasov, voditelj odjela za bliskoistočne sukobe na Institutu za inovativni razvoj, izjavio je: “Mnoge ruske vojne operacije se ostale neprimijećene. Na primjer, neke napadačke i helikopterske operacije, a taj je rad bio iznimno važan. Stoga možemo sa sigurnošću reći da je Rusija pokazala metode rata u kojima se rezultat se postiže minimalnim sredstvima.”

U dvije godine je Rusija pobijedila u Siriji. Dakle, nije se ostvarilo predviđanje da će se Sirija za Moskvu pretvoriti u “drugi Afganistan”, kako su tvrdili na Zapadu u jesen 2015. godine.

“Nismo tamo gradili socijalizam”

Su 24
FOTO: Su-24

“Moramo shvatiti da se u Afganistanu počeo graditi socijalizam po sovjetskim tradicijama. Za to je trebalo mnogo veće sudjelovanje doslovno na cijelom teritoriju Afganistana i ozbiljnu uključenost vojnih snaga. Svi su bili tamo, kopnene i zračne snage, čak i graničari”, podsjetio je Murahovski.

“Mi u Siriji ne namjeravamo nametnuti politički sustav, nego riješiti problem s potpunom porazim ISIL-a. Politički je zadatak bio samo jedan – spriječiti raspad Sirije”, dodao je stručnjak.

Kao što je poznato, predsjednik Bashar Al-Assad je u rujnu 2015. godine kontrolirao manje od 15 posto sirijskog teritorija, oko 19 000 četvornih kilometara. Zatim je Damask pozvao u pomoć Moskvu, pozivajući se na Sporazum o prijateljstvu i suradnji sklopljen između SSSR-a i Sirije još 1980. godine. Vijeće Federacije je 30. rujna 2015. godine dalo predsjedniku Putinu suglasnost za uporabu oružanih snaga u Siriji.

U početku se ruska skupina sastojala od 50 zrakoplova i helikoptera. U studenom iste godine je bilo 69 zrakoplova i tada su prvi put korišteni zrakoplovi velikog dometa, koji su prvi put ispalili rakete na terorističke ciljeve u Siriji. Istovremeno su brodovi Kaspijske flote po prvi put lansirali krstareće projektile na uporišta, skladišta i zapovjedne centre ISIL-a.

Oslobođena je prvo Latakija, gdje se nalazi baza Hmeymim, potom Aleppo i Palmira, a Deir Ez-Zor je deblokiran nakon duge i teške opsade.

Islamisti su ostali u pokrajinama  Raqqa i  Idlib. U studenom ove godine su se vodile borbe protiv posljednjeg velikog uporišta “Islamske države”, Al-Bukamala u blizini sirijske iračke granice.

Od rujna 2015. je rusko zrakoplovstvo provelo više od 28 000 napada i ispalilo više od 99 000 projektila na teroriste.

Gubitak od ruskog ratnog zrakoplovstva u Siriji su do danas tri zrakoplova. Jedan Su-24 je oborio turski F-16, a Su-33 i MiG-29K su izgubljeni zbog tehničke pogreške na nosaču zrakoplova “Admiral Kuznjecov”. Izgubljeno je i pet helikoptera.

“Samo u posljednjih sedam mjeseci je oslobođeno više od 67 000 četvornih kilometara Sirije, više od tisuću naselja, 78 naftnih i plinskih polja”, izvijestio je general Sergej Surovikin. Tijekom tog razdoblja provedeno je sedam tisuća zrakoplovnih i helikopterskih napada, uništena je glavnina snaga ISIL-a, prema ruskim procjenama oko 30 000 boraca, te 394 tenkova i više od 12 000 komada teškog oružja i opreme.

Admiral Kuznjecov
FOTO: TAVKR Admiral Kuznjecov

Dio Sirije kojeg kontrolira Damask se povećao za 78 000 četvornih kilometara. Ali glavna stvar, kažu stručnjaci, je da se promijenila kvaliteta sirijske vojske.

Tri faze operacije

U prvoj fazi, koja je predviđena da traje šest do sedam mjeseci, zrakoplova su uglavnom uništavali strateške rezerve neprijatelja, pozadinsku infrastrukturu i sustave upravljanja na operativnoj i strateškoj razini. U tom poslu nije bilo neke veće interakcije sa sirijskim oružanim snagama, a ni zapovjedna struktura sirijske vojske općenito nije bila spremna za takav posao.

U drugoj fazi, koja je počela u proljeće 2016. i trajala do sredine ove jeseni, rusko zrakoplovstvo se uglavnom usmjerilo na potporu akcijama sirijske vojske, kao i uništenju pozadinskih komunikacija neprijatelja.

Osim toga, potpuno je obnovljena i prilagođena zapovjedna struktura unutar sirijske vojske, kao i interakcija sirijskog s ruskim zrakoplovstvom. To je bilo moguće zbog dolaska ruskih savjetnika, čiji je doprinos, uz iranske u borbama na kopnu, bio odlučujući.

Međutim, sirijska vojska u svom borbenom potencijalu još uvijek nije toliko jaka da može rješavati značajne operativne probleme, tvrde vojni stručnjaci.

U trećoj i završnoj fazi, ruske snage su se ponovo prebacile na akcije na pozadinske ciljeve, uglavnom na skupine militanata u pokretu.

Ipak, stvorena je vrijedna jezgra sirijske vojske s osposobljenim zapovjednim osobljem. Zahvaljujući dobro koordiniranom radu topništva i interakciji s drugim granama oružanih snaga, potreba za izravnom potporom iz zraka se smanjila, a vojni obavještajni sustav funkcionira besprijekorno. Ni, iako se ova potreba “smanjila”, ona nije prestala.

Sirijska vojska je oživjela

Sirija: ISIL je poražen – Mogu li inozemni akteri postići dogovor ili slijedi konačni obračun? 2
FOTO: SAA

“U početku razina borbene gotovosti većine vladinih snaga nije bila dovoljna  da sirijski časnici shvate ruske generale i napredne taktičke metode”, objašnjava Viktor Murahovski.

“Uloženo je puno truda u pripremi sirijskih vojnika, a te su moderne tehnike korištene u završnoj fazi borbe”, dodao je.

Ako usporedimo djelovanje Pentagona, Amerikanci su imali ogromne snage za Siriju i Irak. Rusija se razlikuje u tome što je s malu borbenu skupinu koristila intenzivno.

“Broj letova zrakoplova ili helikoptera, broj udara tijekom jednog leta su znatno nadmašili Amerikance i njihove saveznike u koaliciji. Osim toga, mi smo u određenom trenutku, otprilike od početka operacije oko Deir Ez-Zora, postali aktivna i blisku zračna potpora kopnenim trupama. Su-25 i helikopteri su djelovali na ekstremno niskim visinama. Amerikanci se nisu bavili takvim stvarima i nisu davali takvu potporu”, pojašnjava vojni stručnjak.

Ali sada je završena samo aktivna faza operacije. Sada počinje najzanimljiviji dio, jer će vojna policija, zrakoplovna skupine, te vojno osiguranje jamčiti sigurnost zračnih luka. U vojnom zrakoplovstvu su helikopteri ti koji obavljaju pomoćne poslove, poput izviđanja, komunikacije, navođenja topništva, prijevoza robe i drugo.

Skupine terorista “Islamske države” su još na istoku Sirije, kao i Iraku, gdje su se raspršile među lokalnim stanovništvom. Tamo je neophodno provesti operativno pretraživanje, možda kuću po kuću. Ostaje pitanje što će biti sa zonama za de-eskalaciju sukoba. Svi ovi čimbenici se i dalje moraju uzimati u obzir, čak i nakon povlačenja dijela ruske borbene skupine.

Destrukcija Sirije
FOTO: Destrukcija Sirije

Sirija nije uništila “međunarodni terorizam”, jer će on i dalje postojati, sve dok postoje njegovi sponzori. Možda negdje drugdje, pod novim ili bivšim vodstvom, ali problem u tom smislu nije riješen. No, Sirija je svakako dobila priliku i ona se vidi u sveobuhvatnoj podršci koja ima vojnu, humanitarnu i političku komponentu, što je prava poruka Putinove posjete Hmeymimu 11. prosinca.

Ipak, oružane organizacije takozvane “oporbe” imaju pokrovitelje, među kojima i utjecajni predstavnici Saudijske Arabije, Katara i Turske. Potom su tu i SAD,  Francuska, Njemačka i Velika Britanija. Svi ovi akteri su ujedinjeni u projektu uništavanja “Assadovog režima” i uništenju Sirije kao suverene države.

Kako će Rusija dalje utjecati na cjelokupnu situaciju? Opći je zaključak da Rusija smanjuje vojnu aktivnost u Siriji, ali zadržava svoje vojne sposobnosti i održivost sirijske vlade će ovisiti o stvarnoj podršci.

U početku, od proljeća 2011. godine, sirijska vlada je izgubila kontrolu nad brojnim područjima i pokušala se stvoriti “druga, demokratska Sirija”. Plan nije uspio i na bono polje je pušten ISIL, koji se koristio samo kao laka pješadija. Dakle, iako je ISIL poražen, politička bitka se nastavlja. Sirija je sačuvana. Koliko dugo? To ovisi o stvarnoj daljnjoj podršci Rusija i Irana, ne zaboravimo ni Hezbollah, ili netko još uvijek vjeruje u dogovor?

 

VIDEO – Assad i general Surovikin dočekuju Putina u bazi Hmeymim

VIDEO – Razgovor Assada i Putina s vojnicima u bazi Hmeymim

VIDEO – Smotra u bazi Hmeymim

Video – Zapovjednik Glavnog stožera general Valerij Gerasimov i sirijski general Suheil Al-Hassan

 

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
24 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ana
Gost
Ana
3 godine prije

Trebalo bi jednom zauvijek gmizavcu satrti glavu!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  Ana

Jako dobra analiza,ali jedno ALI!Na prvoj fotografiji mi se ne svidja crna sjena ispod Asadovog nosa.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Djeluje kao hitlerski brčići ali to odavno nije u modi. Samo igra svjetlosti i sjene. Na onoj fotki s pilotima do izražaja dolazi Assadova visina. Veći od svih skoro za glavu. Pravi košarkaški tip.

krivA
Gost
krivA
3 godine prije
Reply to  Umpah Pah

…ma to ti je zbog kuta sunca. Mozda je tribalo ogledalon malo reflektirat svitlost oliti odozdo “poduprit” sa halogenkon ili baterijicon. A da niste ipak mozda iskomentirali zatamljenje na vlasistu gosp. Vladimira Vladimirovica?! ..IQ..

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  krivA

@krivA:Zatamnjenje sluzi da se Vlasi ne dosjete(a Vlasi smo mi).Svaka cast i Asadu i Putinu ali oni samo izvrsavaju naloge iz nama nevidljivih i nepoznatih centara moci,koji su
profitirali i na prvom i na drugom svijetskom ratu i na organizaciji ostalih.Njih se ne smije niti imenovati niti procesuirati.

Joza
Gost
Joza
3 godine prije

Morat ce doci do konacnog obracuna. Bojim se da ce borbe jos potrajati. Sputnik danas javlja da ovi americki gadovi od ostataka ISIL-boraca osnivaju nove Postrojbe pod nazivom “Nova Sirijska Armija.” Nece se zapadni gadovi samo tako pomirit sa porazom. Tek kada bude takozvana “Internacionalna Koalicija” izbacena iz Sirije i… Pročitaj više »

palermo
Gost
palermo
3 godine prije

Nisam baš siguran da je rat još gotov. Ostaci ISIL-a su sada, za promjenu, u sjevernoj Hami i južnom Idlibu korisni idiot za SAA; u Hasaki se opet pripremaju neke nove jedinice za borbu protiv SAA, jer prema cio-vehabijama SDF nije dovoljno agresivan prema vladinim snagama, a od baze u… Pročitaj više »

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije

Jel mi može netko reći zašto su ti ruski piloti tako debeli?

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Zato sto nisu gledali film top gun…

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

jede se, ima se..)

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

@Slagerpjevac:Nisu svi.Oni debeli jesu,a oni mrsavi nisu!

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Dobar. 🙂 Nadao sam se da ima neko logično objašnjenje tipa “bolje izdržavaju g opterećenja zbog sala”, ovako smanjuju borbeni radius. 🙂

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Izgleda da je najgore prošlo ali nema sigurnog mira dok se zapadna koalicija prevođena Amerima ne pokupi iz Sirije. Nisu ni pozvani da “pomognu”. Ove sitne razbijene grupice može riješiti i SAA. Bit će tu još političkih igara i zavrzlama ali u svakom slučaju Siriju čeka dug oporavak. Koliko je… Pročitaj više »

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije
Reply to  Perun

Sjor Perun,cini mi se da ce (zasluzeni)racun svojim tvorcima,saveznicima(EU,NATO)njihove bolesne bradate nakaze naplatit sa terorom u njihovim “demokratskim zapadnim vridnostima”,jer su to iste bradate spopade koje su i EU i NATO i USrA proglasili “borcima za demokraciju”,Valja malo pocekat da vidimo reakciju Eu,oce li tad bit “borci za demokraciju” ili… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Jos nisu spremni (koalicija) za konacni obracun… Nesto ce iscenirati i raguliti iz sirije… Al ne sumnajm da ce se htjeti vratiti…

rodoljub
Gost
rodoljub
3 godine prije

Sve dok su Amerikanci prisutni u Siriji, iskra i izvor terorizma nece biti unisteni. To znaci – treba isterati Amerikance iz Sirije . Kako – to Rusi znaju i mogu, ako hoce .

antun comb
Gost
antun comb
3 godine prije

ahahaaa, a pazi ruskih pilota, ko da su izasli iz neke karikature,

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  antun comb

Kakvi god da su posao obavljaju briljantno.Trebaš džihatlije pitati ,oni bi više voljeli da su ovi atletski građeni a da su malo aljkaviji u obavljanju svojih misija.Ove “” debele karikature “” su noćna mora bradatih demokrata.

Borac2
Gost
Borac2
3 godine prije
Reply to  antun comb

Jebiga, karikature koji pilotiraju avione, ti neznas ni svoje dupe obrisat.

Nena
Gost
Nena
3 godine prije
Reply to  antun comb

Gledali smo i gledamo previše američkih filmova, nazalost

sony
Gost
sony
3 godine prije

u članku piše “Sirija je sačuvana, koliko dugo” pogrešno jer je pravo pitanje Assad je sačuvan, koliko dugo? cijela članak je lijepa priča za narodne mase, na ruševinama ISILa profitirali su i Rusi i Amerikanci, Rusi su poklopili Assadov teritorij a Amerikanci su poklopili Assadov teritorij i kakva je to… Pročitaj više »

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Opet, u ovim političkim prepucavanjima (prvi dio članka), nekako više vjerujem Rusima nego Amerikancima.
Ostalo, što se tiče Sirijske budućnosti, će se riješiti na ovaj ili onaj način.
Još jedanput, hvala SAA, RuAf, Hezbollahu i provladinim milicijama što oslobađaju i u konačnici će osloboditi Siriju.

Borac2
Gost
Borac2
3 godine prije

2011 Assad pada za 14 dana…. 2017….Assad je cvrsto u sedlu i 80% tadasnje lazno izigrane opozicije place za danom kad su pristali na lazi o nekom arapskom proljecu.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije

“ISIL je poražen” – Veći dio njihovih snaga, no ta izjava postaje točna tek kada cjelokupni teritorij Sirije bude oslobođen. “ili slijedi konačni obračun?” – Ovakva retorika korištena u više navrata podsjeća na “konačno rješenje”, zar je to autoru stvarno potrebno? “Rusija je stvarno uspjela postići impresivnu vojnu pobjedu u… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik