Sirija popravlja gasovod i obnavlja struju nakon što je teroristički napad ISISa zavio Damask u tamu

Sirija-Popravljanje gasovoda u Damasku
13 komentara

Ključni gasovod, oštećen u napadu za koji je odgovornost preuzela teroristička grupa Islamska država, popravljen je, a napajanje strujom u Damasku potpuno obnovljeno, nakon kratkog, ali široko rasprostranjenog nestanka struje, javljaju sirijski državni mediji.

Popravke su završene, a snabdijevanje plinom do elektrane Deir Ali potpuno obnovljeno, saopštilo je Ministarstvo za naftu i mineralne sirovine u saopštenju od subote uveče, manje od dan nakon čina sabotaže.

Nekoliko fotografija koje kruže internetom pokazuju veliki krater i ekipe za popravke koje rade na popravci oštećene cijevi.

Ranije su se nalozi na društvenim mrežama povezani sa IS (Islamska država, bivša teroristička grupa ISIS/ISIL) hvalili džihadistima koji su postavili zamke na cijevi i dvije kule za napajanje, i nanijeli ”ogromnu” štetu u okviru svog ”ekonomskog” rata protiv sirijske države.

Napad je u početku zaista izazvao ozbiljne poremećaje, jer je ciljao ključni gasovod koji napaja prirodnim gasom najsavremeniju termoelektranu u zemlji.

Nestanak struje je zahvatio Damask i okolni region, kao i neka druga područja oko Sirije. Nekoliko drugih elektrana uskoro je nadoknadilo zatvaranje Deir Alia, ali su vlasti bile prisiljene zadržati “strogo” rangirano snabdjevanje električnom energijom do subote, dok popravke nisu završene.

Damask je godinama prijavljivao brojne pokušaje sabotaže i terorističke napade na njegovu kritičnu infrastrukturu, uključujući sličan incident na gasovodu u predgrađu glavnog grada u avgustu 2020. godine, koji je takođe izazvao velike prekide struje. Dotični gasovod je bio napadnut najmanje pet puta ranije.

Sirija većinu svoje električne energije dobija iz prirodnog gasa i termoelektrana na naftu, ali većina nalazišta ostaje van kontrole vlade. Procjenjuje se da se u Siriji trenutno nalazi 900 ili više američkih vojnika – kako u južnoj enklavi At Tanf tako i na sjeveroistoku, gdje oni “obezbjeđuju” naftne bušotine i pomažu SDF u kojem Kurdi dominiraju da de facto vodi nezavisnu vladu. Njihovo prisustvo krši međunarodno pravo i vlada u Damasku se tome protivi, ali Washington insistira da su tu da se bore protiv terorista IS.

damaskgasovodsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
2 godine prije

Dara darava je čini mi se pod potpunom kontrolom SAA, čini mi se da su se predali i poslednji entiteti.

Realno
2 godine prije

Postao si portalski neprijatelj no. 1.

tuf
2 godine prije

Meni nije jasno kako uopće plinovodi funkcioniraju u tako opasnim područjima, kada niti policija niti vojska mogu non-stop nadzirati svaki kilometar cijevi. Teroristi bi mogli tako svaki dan dizati u zrak neku dionicu plinovoda, naftovoda…

gigi pinna
2 godine prije

ISIS? Israeli State Intelligence Service

Max
2 godine prije

Sirija ide naprijed

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI