Sirija: ”Umjerena oporba” popušta – ISIL i Al-Nusra Front će biti uništeni

su27
12 komentara

CIA je od skupina Shehid Ahmad Al-Abdo i Jaysh Usud Al-Sharqiya zatražila da napuste jugoistočna pustinjska područja Sirije, što su potvrdili zapovjednici militanata i diplomatski izvori. Vijest je prenio Reuters, koji navodi kako je viši zapovjednik skupine Jaysh Usud Al-Sharqiya, Badr Al-Din Al-Salamah, rekao da skupina od nekoliko stotina boraca mora napustiti položaje i vratiti američku tešku artiljeriju, haubice D-30, kao i protutenkovske sustave TOW.

Dan ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov boravio u Džedi i uvjerio saudijskog kolegu Adela Al-Jubeira kako nema alternative političkom procesu, nakon čega su predstavnici ”naoružane oporbe”, bez preduvjeta, pristali sudjelovati u predstojećim pregovorima u Astani.

”ISIL i Al-Nusra Front čeka potpuno i sigurno uništenje”

U međuvremenu je u Moskvi vojni vrh priopćio kako će skupine Al-Nusra Front i ISIL u Siriji biti uništene, te da za njih nema drugog rješenja, ali i za sve ostale koji se ne odreknu suradnje s njima.

”Sirijska vojska je do danas već oslobodila 85% teritorija kojeg su držali teroristi. Oni još uvijek nadziru oko 27 000 kvadratnih kilometara teritorija zemlje. Vojne operacije uništenja militanata terorističkih skupina ISIL i Al-Nusra Front u Siriji će se nastaviti sve do njihovog potpunog i sigurnog uništenja”, rekao je general Aleksandar Lapin.

Danas su se zračni udari najviše provodili u području Aqayribata, nad kojim su snage takozvanog ”kalifata”, iako u punom okruženju, ponovno uspjele uspostaviti kontrolu.

Međutim, obzirom na ukupnu situaciju na terenu, sve je više terenskih zapovjednika naoružanih militanata i lokalnih vođa kojima je dosta rata. Ruski ”Centar za pomirenje” iz Hmeymima, koji posreduje u pregovorima između Damaska i ”umjerenih skupina”, preko Turske ili zaljevskih monarhija, u ovom trenutku posebice preko Dohe, priopćio je da nastavlja sa svojim naporima za normalizaciju stanja u oslobođenim područjima u Siriji.

”Rezultat ovog rada je upravo postignut dogovor s deset terenskih zapovjednika ilegalnih oružanih skupina da prijeđu na stranu vladinih snaga”, stoji na službenoj stranici centra sa sjedištem u Hmeymimu u Latakiji.

Očigledno kombinacija vojnih operacija, često tajnih pregovora s terenskim zapovjednicima i diplomacija daju rezultate, posebno ako se u obzir uzme pristanak vojnog zapovjedništva takozvanog ”Južnog fronta” da pošalje svoju delegaciju u Astanu i pridruži se pregovorima o političkom rješenju sirijske krize.

 

Al-Nusra FrontAleksandar LapinBadr Al-Din Al-SalamahCIAHmeymimISILJaysh Usud Al-SharqiyaKalifatReutersSAAShehid Ahmad Al-Abdo
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitatelj portala
6 godine prije

Dobili smo rat. Spasibo.
Slika vezana uz članak sve govori. 😉

rodoljub
6 godine prije

Konacno se oglasio operativni komandant dzihadista – CIA . Generalstab je u Vasingtonu .

milan
6 godine prije

Vidim da sve postaje kontrolirano na ruski nacin. Zasigurno je to nacin kojim se mogu rijesiti sukobi na neki od odgovarajucih nacina! Oni koji pobijedjuju ne dobijaju sve apsolutno, barem u prvoj fazi smirivanja sukoba, a oni koji gube ne gube “bas” sve, koliko toliko im se cuva obraz i pozicije! Kako ce to izgledati u nekoj od narednih faza mira, no slijedi surovi limb :(. Dali ce svi platiti za svoje “pogreske” tek treba vidjeti a na kraju ce biti da ce svoje samo – opravdanje plemenski seici a potencijalni gresnic,i morati dokazati vlastitim novcem i lojalnoscu.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Meni se učinilo da naslov glasi: “Umjerena oporba popušila…”! ?

Ana
6 godine prije

Zato ce “umjerena oporba” nazad ovamo iz Sirije, i musko i zensko, i sav okot, pa ce biti “nisam ja mislio, nisam ja mislila” tako mame mi (spika za europske hebene budale”,a u stvari ubijao sam, silovao, klao, samo sada vatra pod dupetom) pa opet nazad na kosti europskog radnog glupog naroda. A i skinuti pokojeg “kufara” u europi, zasto ne?

krkan
6 godine prije

Baš me zanima ko će prije uspjeti zauzeti ogromna naftna polja istočno od Eufrata u pokrajini Deir Ez Zor. Mislim da bi to uveliko moglo utjecati na diplomatiju u Siriji nakon pada ISIL-a. ISIL je već poražen teritorijalno, ovdje se sada samo radi o tome ko će “ugrabiti” više teritorija. Što se tiče Kurda nevjerovatno je kako im je situacija slična u Iraku i Siriji. U Iraku će čak i mogućim ratom pokusati zadržati Kirkuk, čija je regija inače veoma bogata naftom, a grad je inače izrazito multietničan. U Siriji rade sve na tome da zauzmu naftna polja u provinciji Deiz Ez Zor da bi imali ekonomsku bazu u svom mogućem entitetu u Siriji. Takođe me jako interesuje šta li će biti sa Afrinom i turskim “dijelom” Sirije! Afrin je Tal Rifat i okolno područje već predao Rusima na “čuvanje”, a moguće će da će biti predati pod kontrolu SAA… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI