Sirija: Žestoke borbe u Hami, istočnom Homsu, Aleppu u Dara’i

Pogoršanje situacije u Hami - 04. 2017.
51 komentar

Nakon američkih napada se sirijsko pitanje najvećim dijelom preselilo u sferu diplomacije, što ne znači da su vojne aktivnosti sirijskih snaga prestale. Prije napada pentagona na bazu sirijske vojske u Homsu je teroristička koalicija Hayat Tahrir Al-Sham, predvođena Al-Nusra Frontom, uspjela pokrenuti uspješan napad na sjeverno od Hame i probili linije sirijskih snaga na tom dijelu fronta, da bi nakon protunapada vladinih snaga bili potisnuti dalje od administrativnog sjedišta pokrajine. Izgubili su desetke sela i dva veća naselja, a sada otpor pružaju još samo u gradu Suran i Taybat Al-Imam.

Specijalne postrojbe “Tigrova” i drugi dijelovi sirijske uspješno provode ofenzivu u tom u sjevernom dijelu pokrajine Hama. Izvješća o ozbiljnim gubicima, posebno među zapovjedništvom Al-Nusra Fronta, potvrđuje i takozvana “oporba”. Sirijski mediji i vojni dopisnik s terena, Ahmad Mazouq, potvrđuju da je zapovijed Glavnog stožera sirijske vojske osloboditi teritoriju sve do grada Khan Shaykhun u južnom dijelu pokrajine Idlib, gdje se dogodio navodni napad kemijskim oružjem koji je poslužio kao izgovor za američku agresiju.

Sirija - 11. 04. 2017.
Sirija – 11. 04. 2017.

Nedavno su počele operacije sirijske vojke u kojima se želi očistiti prostor doline Andan i osloboditi gradovi Hraytan i Kafr Hamru, te okolna naselja sjeverozapadno od grada Aleppa.

Sirija - Aleppo - 11. 04. 2017.
Sirija – Aleppo – 11. 04. 2017.

Iz južnog pravca su sirijske snage u Hezbollah zauzeli stratešku uzvisinu s koje naziru cijelu ravnicu, a sa sjevera se prema gradu Andan kreću iz pravca gradova Nubl i Zahra’a. Napreduje se sporo, ali treba računati i da su u tom području raspoređene islamističke terorističke skupine s najvećom borbenom spremom i najboljim oružjem, te da se za svaku farmu ili zaseok znaju voditi borbe satima, sa žrtvama na obje strane. U borbe ama na sjeverozapadu zapadu Aleppa se uključila i palestinska militantna organizacija Liwa Al-Quds, za koju su mnogi pretpostavljali da nakon oslobođenja palestinske četvrti Handarat u sjeveroistočnom dijelu Aleppa, više neće sudjelovati na drugim bojištima.

Najpovoljnija situacija za sirijsku vojsku je u području Palmire, gdje se na istoku došlo nadomak sela Arak, pustinjske oaze od nekoliko desetaka kuća, ali važnog uporišta na putu prema Deir Ez-Zoru. Međutim, tu je sirijska vojska zaustavila napredovanje i preusmjerila napade u jugozapadnom pravcu i napreduje duž ceste koja vodi prema Qaraytanu i dalje prema Homsu i Damasku.

Najteža situacija je gradu Dara’ai, na jugu zemlje, gdje si islamističke skupne i takozvana “umjerena oporba” pokrenuli združenu ofenzivu koja se pojačala gotovo istovremeno s američkim napadima na Siriju i uspjeli su zauzeti veći dio južnog gradskog distrikta Al-Manshiyah.

Sirija - Daraa - 11. 04. 2017.
Sirija – Daraa – 11. 04. 2017.

Sirijska vojska je u prvom napadu pretrpjela gubitke u ljudstvu i tehnici, morala se povući s prvih linija obrane dublje u grad, ali su artiljerijska podrška i zračni udari u koje su se uključili i ruski Su-35 oslabili i na kraju zaustavili daljnje napredovanje militanata.

Podaci o gubicima su nepoznati, ali siloviti topnički i zračni udari, kao i fanatični napadi boraca Al-Nusra Fronta sugeriraju da žrtve na obje strane nisu zanemarive.

Prema obavještajnim podacima Damaska, na ovim prostorima se nalaze znatni vojni resursi sirijskog ogranka Al-Qaede i svi će uskoro biti prebačeni na front u Dara’ai.

U kampanji u kojoj ne štede živote, islamističke skupine su od početka godine, koliko traje ofenziva, uspjeli zauzeti južne gradske periferije i dijelove Dar Al-Balada i Al-Manshiyah.

Sirija - Hama - 11. 04. 2017.
Sirija – Hama – 11. 04. 2017.
DaraaHamaHezbollahsukobi
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Sirija gori odavno, uapalit će uskoro S. Koreju, Donbas tinja na zapadu Rusije, nekome se žuri u apokalipsu.

fenix
7 godine prije

Dogadjaju se jako bitni momenti u Sirijskom ratu svi su se skoncentrisali na Americke izjave a zapravo treba pogledati realno stanje na terenu. A ono je takvo da Saa jako dobro napreduje na terenu (cak sam i ja iznenadjen) nema vise bjezanije sada se osvoji teritorija i obezbjedi zatim se ide dalje ovo su sada vec znacajni pomaci. Takodje mozda najbitnije je da Ruska avijacija izvodi takve napade kakve nisu izvodili od pocetka intervencije bukvalno Ruski avioni su na svakom pedlju Sirije i tuku veoma zestoko sto je ujedno i odgovor USA.

vutra
7 godine prije

Potpuni raspad sirijske vojske, rusije te irana. Opozicija je u zadnjih par tjedana počela ubrzano dobivati novo ljudstvo i tehniku. Assadu se brutalno drma stolica. Rusija polako napušta assada jer nema novca za višegodišnju avanturu. Iran je uvijek bio preslab. Hezbollah iscrpljen. Izvori kažu da rusi pritišću assada da odstupi i spasi svoj život i život svog naroda. Assad preklinjemo te nemoj žrtvovati svoj narod! Pad je neizbježan!

Avignon
7 godine prije

NATO-vci su doveli svježe trupe protiv Rusije i sirijske vladine vojske.

ten
7 godine prije

“Zapadne” novine postavljaju pitanje
– Why Assad used chemical weapons ( vidi Reuters ).

Zasto je Assad koristio kemijsko oruzje.
Buduci da ne mogu dokazati onda manipuliraju s citaocima.

Oni bi trebali pitati
– Tko je koristio kemijsko oruzje
Ali mozak ovih predatora-demokrata tako ne radi.

Svi su oni upregnuti da US-rani pojedu Rusiju.

subaru
7 godine prije

Kad je Putin prvi put uzmakao rekao sam da dolje može doći do pomaka jedino uz strateško bombanje jenkiđihadworirorsa i jedno 50.000 rusa dolje. Tama več planira psolati 150.000 cioworirorsa dolje, rusi što čekate više, čekate da vam dođu u Moskvu?

ten
7 godine prije

@ vutra

Tako i vutra aka Travis tvrdi
…. Izvori kažu da rusi pritišću assada………..ali Vutra nam ne kaze da su to izvori koje kontroliraju Zhidovi.

LOL

dalmata
7 godine prije

Koliko kod bolesni imbecili(zajednicko ime za bradonje,US(r)A,EU i NATO),kao iza ove cirkusante koji trabunjaju nebuloze na ovim stranicam)nece da priznaju kraj se nazire.Kraj za navedene,pocetak za Siriju.MOLIM VAS ne trosite ovaj prostor da odgovarate na kompleksei prodane duse,koje do podne mrzu sebe a od podne mrzu i sebe i cili svit.Budimo dostojanstveni,podrzimo Siriju,a za ove tragicare drzite se poslovice”pasi laju karavan prolazi”.Opet,dozvolite,se vracam na istu misao;sve navedene bjelosvjetske ubojice vazi pravilo da su jaki u coporu i protiv golorukih ljudi.Rusija mora upotrebit vecu silu i ubojitije oruzje,radi odvracanja.Za S.Koreju se ne bojim jer ce i J.Koreja i Japan,ako daju da Amerikenjci koristu njihovu teritoriju za napad,ucinit ono sta su Rusi morali odavno uradit,govna oprat atomskim ili neutronskim udarom,obavit ce posa za sebe,Ruse,Kineze i osigurat mir na planeti,prosto zato sta oni koji bi gospodarili svitom ce shvatit da ce se njihovo otrovno sime ugasit,a takva izvitoperena sorta se jako boji za… Čitaj više »

hervis
7 godine prije

Travis(prva smjena) piše puno konkretnije od Travisa(druga smjena) koji više radi u rukavicama.

Brainstorm
7 godine prije

mislim da slijedi atentat na asada. oni tomahavci punjeni protupjesadijskim eksplozivom su jasan znak. ici ce se na prvog “pjesadinca”, asada.

Miki
7 godine prije

Iz aviona se vidi da je travis/hiber plaćeni trol/službenik, Oni su plaćeni po učinku, odnosno broju upecanih komentatora i njihovih komentara. Ljudi mu se trude objasniti da nije u pravu, i ne razumiju da on to sve vrlo dobro zna, ali je plaćen da trola i provocira, i smije se kad vidi da mu repliciraju i objašnjavaju stvari koje on dobro zna. Valjda je svima jasno da ne postoji osoba koja bi non-stop komentirala skoro svaki članak, uvijek kontrirala i skupljala minuse, i nikad se emotivno ne unosila u komentare (to im je zabranjeno zbog mogućih tužbi, ukoliko bi se povela istraga). Zbog toga od travisa/hibera nikad nećete čuti psovke, Inače, lik koji piše pod ta dva nicka je relativno inteligentan i načitan, i ima textbook po kojem radi, izvlači dogovorene povijesne teme i slično. S nim su ispravna samo dva načina za komunikaciju- ignorirati ga ili ga kratko sterati… Čitaj više »

Ulica V.V.P.
7 godine prije

Jedni tvrdu da je Travis [ ukljucujuci njegove druge nickove ] idi-ot, drugi tvrdu da je placeni troll. Ja cu vam reci da on nije ni jedno ni drugo. Usprkos osude drustva, usprkos tako mnogo minusa i kritika takav posao moze raditi samo Cionista. Ja sam se uvjerio da su Zhidovi po svim forumima voljni dezurat satima, godinam, takoreci oni su voljni otkinuti svoju ruku da bi promicali zhidovske-cionisticke-izraelske interese [ to je sve jedno te isto ]. Kod njih vlada fanatizam za svoj narod za njihovu ideologiju i nitko im nije ravan u toj zadrtosti. E sad, usprkos kordialnim odnosima izmedu ruske i izraelske vlade, ovi Cionisti znaju da je to na povrsini i iz prakticnih razloga. Oni znaju da su interesi Rusa i Izraela u suprotnosti. Oni pamtu izraelsko-egipatski rat kad su Rusi letili u avionima iznad borbene linije i borili se za Egipat. Oni dobro znaju da… Čitaj više »

eu-Raj
7 godine prije

Jos uvijek nema vijesti od susreta Lavrov Tillerson.
Putin je pokazao da ne popusta pod natovskim ucjenama i pritiscima.
Mislim da ce Rex Tillerson dobiti po prstima u Moskvi i da ce se vratiti u Washington kao pametniji covjek.

Denging
7 godine prije

Trump kaze
– Najveci tirani u povjesti nisu koristi kemijsko oruzje, implicirajuci da je Asaad bacio otrov na civile.heheheee

A zaboravio je kad su Amerikanci koristili Agent Orange i napalm po Vijetnamu i A-bome na svog prijatelja Japanca.

O ovome RT, RIA Novosti, Tass, Interfax i ostale ruske novine sutu ili se boju to napisati ili nisu kreativni.

Nabijem ove ruske novine na moj k*** kad su tako mutave i ne znaju se braniti.

apolo
7 godine prije

Rusi su u svim bazama SAA rasporedili svoje ljudstvo- izvor GPC

čitatelj portala
7 godine prije

Izdržite, Sirijci, ratujete za sve nas.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI