Sirijska protivvazdušna odbrana osvjetljava nebo kao odgovor na „izraelsku agresiju“

Eksplozije nad Damaskom
10 komentara

Sirijska protivvazdušna odbrana aktivirana je protiv raketa koje je Izrael navodno lansirao iz vazdušnog prostora Libana, izvjestila je državna novinska agencija SANA. Kaže se da je napad bio usmjeren na Damask i Homs.

Napad je započeo nešto prije ponoći po lokalnom vremenu u utorak, navodi agencija.

“Jako glasna” eksplozija potresla je Damask, objavili su lokalni stanovnici na Facebooku. Bilo je nepotvrđenih izvještaja o materijalnoj šteti zbog udara, ali do sada nije bilo žrtava.

Izrael je često lansirao rakete na ono što je Tel Aviv opisao kao „iranske“ ciljeve u Siriji. Izraelske odbrambene snage (IDF) obično ne priznaju ili komentarišu operacije. Damask je napade osudio kao kršenje svog suvereniteta, ali zapadne vlade su to ignorisale.

Najnoviji udar je bio početkom maja, u provinciji Latakia – neposredno prije nego što je Izrael uvučen u rat sa Hamasom i Islamskim džihadom u Gazi. Sukob je trajao 11 dana prije nego što je prekid vatre uz posredovanje Egipta stupio na snagu.

Napad u utorak uveče dolazi u posljednjem dijelu mandata Benjamina Netanyahua kao izraelskog premijera. Poslije 12 godina na vlasti, trebalo bi da ga zamijeni nova vlada koju će voditi bivši pomoćnik Naftali Bennett i opozicioni političar Yair Lapid, uz podršku arapske vjerske stranke.

U međuvremenu je sirijski predsjednik Bashar Assad nedavno pobijedio na ponovnim izborima sa 95 odsto glasova.

damaskeksplozijasirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Davor drugi
2 godine prije

Od početka samog sukoba bio sam na strani Sirije i tada njenog legitimnog predsjednika Asada, kao sto sam i danas.
Međutim kada pročitam da je netko na demokratskim izborima dobio 95% glasova tada se samo po sebi nameće ispravnost glasovanja.
Nije u povijesti nikada postojalo toliko jednoumlje da jedan narod od vise ponuđenih opcija odabere nekoga sa 95%. Ni u najvećim diktaturama, jednopartijskim sustavima ili monarhijama kada bi se dopustilo pravedno glasovanje nikada nitko ne bi dobio 95% ni pod kojim uvjetima. Toga su svjesne i sve zapadne demokracije gdje razlika od jednog procenat igra veliku ulogu, toga je svjesna i Rusija kao ostali Sirijski saveznici.
Ako netko nastupi sa 95%- tnom pobjedom, osnovano se može posumnjati da je to bilo sve, samo ne pošteni i slobodni izbori.
Takav izborni rezultat nikada i ni od koga neće biti priznat kao legitiman.

Max
2 godine prije

Još jedan čin Bezočne agresije uspješno zaustavljen.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI