Sirijska vojska izbila na jezero Al-Assad – Ide li odmah na Raqqu i Deir Ez-Zor?

18 komentara

Tijekom posljednjih dana su sirijske vladine snage potpomognute ruskim zrakoplovstvom i specijalnim snagama oslobodile veliki prostor na istoku provincije Aleppo i prvi put nakon 2012. godine izbile na obale jezera Al-Assad.

Prvo su položaje i uporišta terorista “Islamske države” razorili raketnim topničkim i zračnim udarila, a zatim, uz potporu tenkova, samohodne artiljerije i strojnica krenuli u napad.

Tijekom 7. ožujka su savezničke snage teroriste protjerali iz 30 naselja. U večernjim satima, oko 17:00 sati po lokalnom vremenu, oslobođen je grad Khafsa, a zatim nekoliko sela na obalama jezera Al-Assad. Sirijska vojska je uzela dvije boce pitke vode i odnijela ih u ruskom komandu u zračnoj bazi Kweires. Uskoro će ovaj simboličan poklon stići u Moskvu.

Sada sirijska vojska kontrolira mali potez obale jezera do 5 kilometara. Jug je i dalje pod kontrolom terorista, ali u tom smjeru je u večernjim satima 7. ožujka došlo do napredovanja vladinih snaga. Uskoro se namjerava pokrenuti kampanja oslobađanja područje duž rijeke Eufrat, je sada lakše planirati daljnje operacije protiv terorista “Islamske Države”, a Deir Hafer bi se mogao ostaviti u okruženju.

Osim ove operacije, sirijske snage su protjerale teroriste Al-Nusra Fronta i njihovih saveznika iz takozvane Slobodne sirijske vojske iz područja koja su nedavno zauzeli u južnom dijelu grada Dara’a.

Ratni dopisnik iz Dara’ae javlja da su vladine snage Damask oslobodile više dijelova grada i da su se teroristi povukli na južnu periferiju grada i u okolna sela.

Kotao za ISIL – Sirijska vojska i rusko zrakoplovstvo pripremaju napad na Deir Ez-Zor i Raqqu

Reporter Federalne novinske agencije je nakon posljednjih događaja u sjevernom Aleppu o vojnoj situaciji u Siriji razgovarao sa stručnjacima.

Uz borbe u Aleppu, sirijske jedinice napreduju u pokrajinama Hama, Homs, i drugim područjima gdje se uspješno bore protiv terorista.

“Preuzimanje kontrole nad vodnom crpnom stanicom za opskrbu Aleppa je svakako vrlo važno za rješavanje humanitarnih pitanja. No, ono je i od strateške važnosti. Time se otvara put za daljnji napredak u području jezera Al-Assad, odakle se aktivno potiskuju teroristi, kojima su, navodno, prijeti zatvaranje u “kotao”, a onda će se dalje ići prema Raqqi. Imajte na umu da ti smjerovi nisu jedini. Sirijska vojska nastavlja napredovati u Palmiri, postupno lišavajući teroriste utjecaja na istoku Homsa.  Oslobađanjem Palmire i okolice, ne samo da se grad vraća pod kontrolu Damaska, nego i naftna i plinska polja, što je najvažnija faza rata. Za rat vam treba novac, a novac ćete dobiti od nafte i plina. Time se također pruža mogućnost za pripremu napada na Deir Ez-Zor i deblokadu grada, koji se nalazi u okruženju terorista”, objasnio je stručnjak i direktor Centra za geopolitičke studije Instituta za inovativni razvoj, Dmitrij Rodionov .

On je rekao da je skupina terorista u Raqqi praktično odsječena od Deir Ez-Zora. Dakle, sada govorimo o bliskom porazu ISIL-a, što počinje danas.

Sirijski vojnik na jezeru
Sirijski vojnik na jezeru

“Sada je moguće pokrenuti završne operacije za oslobođenje Raqqe i pokrajine Deir Ez-Zor, a to je važno jer je to mislila napraviti “konkurencija”. To ne bi bila samo simbolična pobjeda nad međunarodnim terorizmom, nego bi za Damask bilo izuzetno važno da ovi prostori ne padnu u ruke proameričkih snaga, jer bi se u suprotnom mogla formirati alternativna Siriju, što bi neminovno dovelo do nastavka rata i raspada zemlje. Dakle, sirijska vojska će sigurno povećati brzinu napredovanja. Ali ne zaboravite da je akcije Damaska uvelike ovise o odlukama u Moskvi, koje se nekako žele uskladiti s Ankarom i eventualno Washingtonom. Međutim, SAD se još uvijek smatraju jedinim centrom odlučivanja, jer u Americi, čak i ako predsjednik tvrdi jedno, Pentagon u praksi provodi svoje interese. U svakom slučaju, došlo je vrijeme kada su ISIL i Al-Nusra Front izbačeni iz igre, a bili su pod kontrolom Turske i SAD-a nekoliko godina. Oslobađanje ovog teritorija teritorij, koje ima ekonomsku, vojnu, političku i simboličku vrijednost, cilj je svih ostalih aktera sirijskog rata”, sažeo je Dmitrij Rodionov, što objašnjava “žurbu” sirijskih snaga da ga oslobodi prije ostalih.

Sirija - karta jezera
Sirija – karta jezera
Al-Assad
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Mašala Sirija.

London
7 godine prije

Hvala ti Rusijo pradomovino Hrvata i svih ostalih Slavena,
hvala ti Rusijo koji si svjetionik otpora SAD-istima.
Da nije tebe svi bi mi bili danas pod CIA nadzorom 24 sata.

Tadmur
7 godine prije

Kapa do poda svim pripadnicima SAA, ali Hasanovi Tigrovi su prica za sebe .Liva al Kuds, Hezbolah, gardisti iz D-Zora su junastvo pokazali nebrojeno puta .Ipak ovo sto ovi momci rade moze se opisati jednom rijci: satiranje.

Ivan
7 godine prije

Kazu iz demokratske stranke da Trump mora objaviti sve podatke o porezu jer i to je dokaz da ga je instalirao Putin.

Americki politicari mogu svojim ljudima naniti mnogo zla a koliko su tek u stanju naniti zla drugim narodima?

Borac2
7 godine prije

Samo dalje. Tu smo i oni koji su od pocetka vjerovali snagi i zelji SAA dok su bili satanizirani zbog najmanjeg poraza. Al harb kar wa far rekao je predsjednik i mi drzimo fige. Hvala i svim saveznicima na pomoci.

Glogov Kolac
7 godine prije

Sad jos iz pravca Khanasera prema Eufratu i rascjepkati ih… A ovi gore neka malo odmaraju pa se spoje sa juznom grupom kod jezera…Lijevo krilo im čuva jezero.. A nakon toga počinje zabava…

Bosanac, El
7 godine prije

Kakva Raqqa, to do sada odlično Kurdi rješavaju. Nek se SAA radije riješi enklava oko Hame i Homsa. Nek prošire slobodni teritorij oko Aleppa. Nek se pripreme za oslobađanje od Turaka okupiranog teritorija. U ovom momentu je glupo trošiti energiju i ljudstvo na Raqqu.

Lin
7 godine prije

Ljudi moji koje je ovo zadovoljstvo,gust ma neznam kojom rjecju opisati gledati.Svaki dan se probuditi i gledati koliko ce danas Tigrovi napredovati.Bojisnica kod istocnog Homsa napredovati.Hama isto ide na bolje,isocna Goutha takodjer.Daraa odlicno.DEZ se jos hrabro drzi ali mislim da vise necw ni bit nekog pokusaja zauzimanja aerodroma.Vidi se da su kozojebi oslabili i da je sve ovo u zadnjih par dana pocetak kraja

Ind-ore
7 godine prije

Vjerovali ili ne?

Godisnji proracun Amerikanaca za svemirska istrazivanja za godinu 2017 jeste 20 miljardi dolara
a ruski je godisne 2 miljarde dolara.*********************************************************8

The Russian space budget for the period of 2016 through 2025 will be cut from about $29 billion to about $20 billion. By way of comparison, NASA will enjoy a $19.3 billion budget in fiscal year 2016 alone. NASA will spend about as much on Earth Science this year as the Russian program will receive for the entirety of its activities. Roscosmos will have to delay its Moon plans, a reusable rocket, and more.

On Wednesday, the House followed the Senate’s lead by passing the NASA Transition Authorization Act of 2017, which appropriates $19.5 billion in spending for fiscal year 2017 for exploration, space operations, science, technology, education and more.

Bobi
7 godine prije

Ljepo uredjena ova zelena polja i maslinici, nema sta.
Naprijed SAA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI