Sjedinjene Američke Države dopustit će transport F-16 mlažnjaka svojih saveznika Ukrajini

F16
69 komentara

Ratni zrakoplovi američke proizvodnje dugo su na popisu želja Kijeva

Američka vlada neće blokirati savezničke zemlje u slanju borbenih zrakoplova F-16 u Ukrajinu, izvijestili su u petak više novinskih kuća, pozivajući se na američke dužnosnike. Izvori koje su citirali Washington Post, CNN, NBC i drugi mediji rekli su da je Bijela kuća spremna dopustiti isporuke F-16 nakon višemjesečnih zahtjeva Ukrajine za mlažnjacima, koje koriste više od dvadeset zemalja. Visoki dužnosnik Bijele kuće rekao je za NBC da je Washington već obavijestio svoje partnere o odluci.

Obraćajući se novinarima na marginama summita G7 u Hirošimi u Japanu u subotu, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je, “u nadolazećim mjesecima ćemo raditi s našim saveznicima kako bismo odredili kada će zrakoplovi biti isporučeni, tko će ih isporučiti i u kolikom broju.“

Britanski premijer Rishi Sunak najavio je ranije da će London podržati stvaranje “međunarodne koalicije” za isporuku F-16 i drugih zrakoplova Kijevu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se sa Sunakom ovaj tjedan i lobirao za zapadne borbene zrakoplove, inzistirajući na tome da su potrebni za toliko hvaljenu protuofenzivu Kijeva.

Američka vojska trenutno obučava ukrajinske pilote za upravljanje F-16; međutim, Washington je do sada odbijao slati svoje ratne zrakoplove Kijevu.

Moskva je upozorila protiv opskrbe Kijeva oružjem, tvrdeći da će to samo produljiti borbe i učiniti malo da odvrati svoje vojne ciljeve. Kremlj je također rekao da vojna potpora Ukrajini, koja uključuje obuku postrojbi i razmjenu obavještajnih podataka, čini zapadne zemlje de facto izravnim stranama u sukobu.

F16SADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hogar Strašni
10 mjeseci prije

A tko će letjeti u njima. Svaka čast svakome ali nema šanse da Ukri nauče letjeti u borbenim operacijama za par mjeseci

throne
10 mjeseci prije

USA ne zeli prljati ruke, a Biden ce reci mi nismo slali zrakoplove mi nismo krivi sto nas nisu poslusali saveznici, ali njihove pudlice u NATO-u, ce poslat F-16 u ukrajnu, kao i nuklearno gorivo za prljavu atomsku bombu (to je vec siguro i gotova je stvar).Sve je vidljivo, kad ukrajinska vojska bude porazena, u rat s rusijom biti ce gurnute istocne drzave Nato-a. A poslje i cijeli profesioalni vojni kadar nato-a, kada bude se sukob digao na vecu razinu, onda nas civile prisilno mobilizirane salju u rat. Ako to ne bude dovoljno pocinje nuklearni rat. E to je kako se ljepo sarkasticno kaze ko prezivi, dobro dosao u svjet Armagedonaaaaa i njegovih lijepih post apokalipticnih pejzaza.

Dux
10 mjeseci prije

Ovo će ići sve dalje i dalje, dok stvarno Rusija ne bude toliko isprovocirana da će odgovoriti onako kako Ameri ne očekuju, mislim na velika razaranja u unutrašnjosti Ukraine, a možda i taktičko nuklearno (premda sumnjam), mislim da sve vodi tome da će NATO pod nekakvim izgovorom poslati i svoje vojnike u Ukrainu jer vide da ukrainci bez obzira na opremu i naoružanje koje im zapad šalje ne mogu vojno naštetiti Rusiji, a sankcije baš ne donose željene rezultate. Obzirom na stanje u SAD-u, ništa im ne preostaje nego rat da se izvuku iz govana u koja su upali.

tihobl
10 mjeseci prije

A sta ce za aerodrome?

Aerodrome po banderstanu ne mogu koristiti. Ako budu polijetali iz Rumunije i Poljske postaju meta kindzala. Shvatate li zasto englezi guraju isporuke F-16?

tihobl
10 mjeseci prije

U Bahmutu traje izvlacenje civila iz podruma. Bili su taoci kijevskog rezima. A onda naredna tri mjeseca ide deminiranje. Inzenjerci ce imati pune ruke posla.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Mislim da je Tiho spomenuo u jednom od nedavnih komentara da su vojni aerodromi uništeni u Ukrajini. Gdje će slijetati, gdje će polijetati F-16?
Izgleda iz Ukrajini susjedne Poljske, Slovačke i Rumunjske, Mađarska sigurno neće dozvoliti.
A to već znači označavanje poljskih, slovačkih i rumunjskih aerodroma odakle polijeću/slijeću F-16 kao legitimnih ruskih meta, tj. otvoreni rat NATO Europe i Rusije.

Ne brinimo, jer nas vode političke veličine poput UvdL, Borella, Michela, Scholza, Macrona i sličnih koji se maksimalno zalažu da se rat u Europi na ukrajinskom tlu zaustavi.

Uostalom, o tome govori i Europski fond za mir (EPF) osnovan godinu dana prije početka rata u Ukrajini iz kojeg se šalju Ukrajini milijarde i milijarde eura pomoći za naoružavanje Ukrajine.
Kako to samo gordo zvuči – EPF je “izvanproračunski je instrument usmjeren na jačanje sposobnosti EU-a da spriječi sukobe, izgradi mir i ojača međunarodnu sigurnost.”

Antee
10 mjeseci prije

Ni 50 eskadrila f16 ne bi promjenilo, nego bi samo odgodilo neminovno.
Ovo je čačkanje mečke…i ništa drugo.

borjana
10 mjeseci prije

Zaista ne znam do kada će ovaj rat dalje ići?!? Da li će ići do posljednjeg Ukrajinca ili do praznih nato skladišta??? Kakav god odgovor bio krajnji ishod je uvjek isti: ameri će imati i više nego dovoljno u njihovoj ponudi za popunu praznih skladišta, pa tako i f35 koji se baš i ne prodaje kako su planirali. A Ukrajinci? Samo potrošna roba, a neki će nadobudni usa dužnosnik u jednoj rečenici poput olbrajtove preko pola milijuna stradale iračke djeci reći, kako se na kraju ipak isplatilo. Mediji će to prenijeti kako je isplativost bila žrtva za “naše vrijednosti”, dočim će dužnosnik isključivo misliti na stotine tisuća mrtvih u prilogu rasterećenja od tolike nepotrebne populacije, a pritom još i koju šoldu zaradili. A do tada…nek nepotrebni među sobom i dalje međusobno eliminiraju. Da li je Putinu ostala bilo kakva druga mogućnost od iscrpljujućeg i dugotrajnog ratovanja koje iziskuje bezbrojne žrtve,… Čitaj više »

Dragačevac
10 mjeseci prije

Proćiće i F – 16 isto kao i svaki vunderwaffen koji su do sada poslali.
Ps što im ne pošalju F-35 da očisti vazdušni prostor od suški i migova, miljova i kamova.

mileni
10 mjeseci prije

– Za 15 mjeseci rata su Rusi zauzeli 10% Ukrajine, a izgubili još više.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Neće ni Rusija gadjati SAD nuklearkama, Severna Koreja će.

Treba samo podržati njihovu slobodu.”

Kiko
10 mjeseci prije

F 16 neče donijeti prevagu u ratu ali će HIMARS, Patriot, F 16, M 777, Bradley, Leopard…, donijeti prevagu u ratu. Stvara se jedna vrlo moderna i jaka ukrajinska vojska.

tihobl
10 mjeseci prije

Nece rusi sprecavati da dodju na ukropske aerodome. Cak navijaju da ih posalju u sto vecim kolicinama. Geranji se serijski stancaju, kolicina vise nije problem.

pinčunela
10 mjeseci prije

Dvorska luda APa, uvaženi (flesh)Gordon Radman od Grlića, trebao bi uputiti protesnu notu USrancima jer su zabranili da Izrael proda avione F-16 (doduše izletave sa velikim ratnim iskustvom) Hrvatskoj, a sada US potstiče EU natovtiće da poklone svoje F-16,17,18 Ukraini.
USranci su napravili neoprostivu grešku, jer da su nam dozvolili da kupimo izraelske F-16, sada bi ih na ponos hrvatskih građana dobrovoljno poklonili Ukraincima uz zahvalnost svih NATO članica.

Ringo10
10 mjeseci prije

Sa ukrajinskih aerodroma polijetati neće jer u ili uništene piste ili će biti uništene
A polijetati iz Poljske ili Rumunije … ne znam … to znači ulazak tih zemalja u rat

Max
10 mjeseci prije

F16 su uvijek bili odlični avioni ali su prestari da bi promijenili situaciju na bojištu protiv novih i boljih aviona SU35 MIG 31 35 . Neću sad ulaziti u tehničke karakteristike aviona. Ali je jasno da će Ukrajina dobiti stare i istrošene avione predrođene za otpis kakve je htjela kupiti i moja Hrvatska prije nego se očalinko dogovorio s Francuzima.

hiber
10 mjeseci prije

Rat ide svojim putem. Ukraina je došla i prešla ukupnu vojnu potrošnju od 10 mld dolara mjesečno čime se izjednačila sa Rusijom koja je u financijskom opadanju. Putinu jedino ostaje da se nada Trumpu. U međuvremenu, zbog “financijskih grešaka” USA treba isporučiti Ukraini daleko vise opreme i oružja. F-16 su bitne kao noseće platforme za dalekometno oružje. U međuvremenu je navodno osposobljen Krimski most, sa zabranom kretanja teških vozila koja idu trajektima. U međuvremenu su Putinu prikrpali odgovornost za smrt 70.000 europljana (150.000 prekomjernih smrti – 90.000 (covid i sl.)= 70.000). Tako da je tek pocelo.

FATIH
10 mjeseci prije

DOBRO DOSLI NA RADARSKI POTPIS S 400.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Meni je…nekako žao tih F-ova. 😢
To je zadnji lijep avion koji su Ameri proizveli.
Super sposobnosti… Ali za svoju generaciju.

Eto, npr taj Raptor.
Rusi malo (više od uobičajenog) podbadaju Amere na Aljasci (u Siriji isto 😁)…
I, što se događa? Raptori moraju poletjeti zajedno sa…avionom koji ih tankira !!!

Za tu udaljenost i rutinsku stvar !!

Kralj
10 mjeseci prije

Favorit i Trijumf to rešavaju.

10 mjeseci prije

Nekako podsjeća na onaj film 300 , ovi samo šalju i šalju , rusi uništavaju sve redom 😁… Zaključali su ih na kontrolirano ratište i uništavaju..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI