Sjeverna Koreja obećava da će stvoriti najmoćniju nuklearnu silu

Oruzje Sjeverna Koreja
9 komentara

Sjeverna Koreja nastoji imati najmoćnije nuklearne kapacitete na svijetu, izjavio je u nedjelju lider nacije Kim Jong-un. Također je naredio unapređenje vojnih zvaničnika i naučnika uključenih u nedavno uspješno testiranje nove interkontinentalne balističke rakete (ICBM), za koju se smatra da bi mogla doći do kopna SAD-a.

U svojoj naredbi, koju je citirala državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA), Kim je rekao da je “krajnji cilj Sjeverne Koreje posjedovanje najmoćnije svjetske strateške sile, apsolutne sile bez presedana u vijeku”.

Takođe je opisao ICBM Hwasong-17 kao „najjače strateško oružje na svetu“, tvrdeći da su severnokorejski zvaničnici i naučnici koji stoje iza lansiranja „napravili divan iskorak u razvoju tehnologije postavljanja nuklearnih bojevih glava na balističke rakete“ – pokazujući odlučnost Pjongjanga da izgradi “najjaču vojsku na svijetu”.

Prema KCNA, projektil je “jasno dokazao” da je Sjeverna Koreja “punopravna nuklearna sila sposobna da se suprotstavi nuklearnoj nadmoći američkih imperijalista”.

Kim je takođe učestvovao u fotografisanju sa onima koji su bili uključeni u lansiranje ICBM, dok je bio u pratnji svoje “voljene” ćerke, čije postojanje nikada nije javno potvrđeno sve dok mu se nije pridružila tokom lansiranja ICBM prošle nedjelje.

Sjeverna Koreja je 18. novembra ispalila Hwasong-17 kako bi ojačala Pjongjangovo “nuklearno odvraćanje”, usred “vojne prijetnje SAD-a” i njenih saveznika u regiji, prema Kimovim riječima.

U to vrijeme, sjevernokorejski zvaničnici rekli su da je ICBM prešao skoro 1.000 km (620 milja) i dostigao visinu od 6.040 km (3.750 milja) prije nego što je “precizno sletio u planirane vode Istočnog mora Koreje”.

Test su osudili članovi Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući SAD, UK, Francusku i Indiju, koji su ga nazvali “ozbiljnom eskalacijom” koja “predstavlja nedvosmislenu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti”. Vijeće sigurnosti, međutim, nije izdalo zvaničnu rezoluciju zbog protivljenja stalnih članica Kine i Rusije.

Kim Jong UnNuklearno oružjeSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šele
1 godina prije

Ja još nisam naišao na portal,mms,neki članak o S Koreji a da je neko nazvao stvar pravim imenom,tj,S Koreja= Kina,stvar je odmah jasnija,usporedbe radi USA je=Tajvan,J Koreja ,Japan, tako da se ove kolonije ništa ne pita

1 godina prije

Famozno natjecanje CIJI JE VECI?🤕

Pravednik
1 godina prije

To je kompleks malih, tj. niskih ljudi te onda na neki način moraju kompezirati, samo što su ove igre kobne za cijeli svijet.
Putin je niski, Makron, ovaj kdebeli koreanac,…..kompleksaši

kopt
1 godina prije

Sj. Korea je provala biti normalna drzava bez nuklearnih, provao je I Trump onda su to zaustavili iz Washingtona, tzv. War party, the party that promotes permanent wars and chaos all over the world.

Max
1 godina prije

Oni su vrlo jaki ali mislim da nisu najjači.

tihobl
1 godina prije

Jos jedna kopija zapadnog teksta.

Koreja i Iran dobili su tehnologiju hipersonika. Ne treba im vise nuklearno oruzje. Dovoljno je da bojevu glavu izrade od volframa i eto kratera kao od atomske bombe, samo nema radijacije.
To je ono sto brine amere, jer ne uspijevaju da razviju brzinu. Na napad tomhavcima dobice odgovor hipersonicima, a to boli. Zato SAD pokusava da proglasi sve do 20kt za konvencionalno oruzje.

Mark
1 godina prije

Izgleda da mu je Trump poklonio Play Station, pa bi sada uživo stiskao gumbiće.

Beoo
1 godina prije

A kad smrdljivi zločinci amerikanci testiraju i ispaljuju nuklearno oružje,nikom ništa…
Licemjerstvo na najjače

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI