Sjeverna Koreja upozorava na ‘razorni’ nuklearni odgovor

Sjeverna Koreja Nuklearno oruzje
6 komentara

Ministarstvo odbrane Sjeverne Koreje optužilo je Sjedinjene Američke Države i Južnu Koreju za pripremu “nuklearnog rata”, upozoravajući da bi svaka upotreba sile protiv Sjeverne Koreje bila “suočena s pretećim i razornim odgovorom”. Izjava ministarstva uslijedila je nakon što su snage Pjongjanga ispalile balističku raketu.

Raketa je lansirana s istočne obale Sjeverne Koreje u nedjelju i pala u more 20 minuta nakon lansiranja, prema japanskoj obalnoj straži.

Nakon lansiranja, ministarstvo odbrane je izdalo saopćenje optužujući “američke i južnokorejske vojne nasilnike” za pojačavanje priprema za “nuklearni rat”, pozivajući se na sastanak Savjetodavne grupe za nuklearne konsultacije SAD-a i Južne Koreje u Washingtonu u petak, nakon kojeg je Bijela kuća saopćila da će SAD koristiti “pun spektar svojih sposobnosti, uključujući nuklearne”, kako bi obranio Južnu Koreju od napada sjevera.

Izjava ministarstva također je osudila dolazak nuklearne podmornice USS Missouri u Južnu Koreju u nedjelju, opisujući vojne vježbe koje su u avgustu održali američki i južnokorejski vojnici kao “očitu deklaraciju nuklearne konfrontacije”.

“Mi nikada nećemo mirno stajati i posmatrati provokativne akcije Sjedinjenih Država”, navedeno je u izjavi ministarstva, dodajući da su snage Sjeverne Koreje spremne “potpuno neutralizirati pokušaj Sjedinjenih Država i njihovih saveznika da izazovu nuklearni rat”.

“I svaki pokušaj neprijateljskih sila da upotrebe silu protiv Narodne Demokratske Republike Koreje suočit će se s pretećim i razornim odgovorom”, zaključuje se u izjavi.

Nakon kratkotrajnog zatišja tokom kasnog mandata bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, Sjeverna Koreja je pojačala svoj program testiranja raketa nakon inauguracije Joea Bidena i izvela je više od 100 lansiranja od početka 2022. godine. SAD je istovremeno povećao obim i učestalost vojnih vježbi sa Južnom Korejom, dok je Bijela kuća upozorila Pjongjang dva puta ove godine da “nuklearni prvi udar sjevera nije prihvatljiv i rezultirat će krajem režima (Kim Jong) Una”.

Sjeverna Koreja je uspješno stavila špijunski satelit u orbitu u novembru, tvrdeći tjedan dana kasnije da je snimila “detaljne” slike američkih vojnih postrojenja, nosača aviona i Bijele kuće. Južnokorejski špijuni tvrde da se sjever priprema izvesti svoj prvi nuklearni test od 2017. godine nekad iduće godine.

Južna KorejaNuklearno TestiranjeSADSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Uobičajeno na korejskom poluotoku, ali i realno,

tihobl
4 mjeseci prije

Kako su ovi koreanci uvidjavni ljudi – zbog americke podmornice ispale raketu u njenu blizinu kao znak dobrodoslice.

abc
4 mjeseci prije

Prvo naciljajte i gađajte USA. Ostali američki vazali avtomatsko padaju kao domine.

goran
4 mjeseci prije

joj sjeverna koreja ajde prestanite srati da ne bi dobili po pički.
stvarno ste dosadni.
ili napadnite ameriku ili držite taj jezik za zubima.
djukela koja laje ne grize.
to ste vi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI