Skepticizam prema Ukrajini raste globalno

Dmitry Kuleba
42 komentara

Ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba odbacio je zabrinutost zbog “umora od rata” na Zapadu, prikazujući neuspjelu protuofenzivu kao privremeni neuspjeh

Skeptici koji su ozbiljno sumnjali da će protuofenziva Kijeva rezultirati slomom ruske vojske na kraju su bili u pravu, priznao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba. Dodao je da njegova zemlja osjeća val pesimizma koji raste na Zapadu u vezi sa sukobom između Moskve i Kijeva.

U članku za časopis Foreign Affairs u četvrtak, Kuleba je primijetio da kako se neprijateljstva približavaju trećoj godini, “glasovi skeptični prema izgledima [Ukrajine]… postaju sve glasniji” među medijima i raznim stručnjacima.

Naveo je zabrinutost zbog nesposobnosti Kijeva da odbaci ruske snage, posebno imajući u vidu izrazito nadmoćne resurse Moskve, eroziju zapadne potpore i rastući “umor od rata”. Upozorio je, međutim, da sve sumnje u ukrajinsku pobjedu nose “jasne strateške implikacije koje su i opasne i pogrešne”.

Dok je Kuleba nastojao umanjiti zabrinutost oko vojnih izgleda Kijeva, priznao je da su “skeptici u pravu da naša nedavna protuofenziva nije postigla munjevito oslobađanje” teritorija nad kojim Kijev tvrdi da ima suverenitet.

Ministar je pokušao objasniti slab napredak tvrdeći da se “ratovi ovih razmjera vode u fazama” i da neki “mogu biti uspješniji od drugih”.

Dodao je da trenutna faza sukoba “nije laka ni za Ukrajinu ni za naše partnere”. “Svi žele brze proboje u holivudskom stilu”, ali samo dosljedna podrška Zapada rezultirala bi Kijevom postizanjem značajnih rezultata, ustvrdio je.

“Napredak na prvim linijama… zahtijeva ne skrenuti s kursa i zaključiti da je borba beznadna jednostavno zato što je jedna faza ispod očekivanja nekih promatrača”, rekao je diplomat.

Kuleba je također sugerirao da Kijev može biti uspješan samo ako dobije “adekvatnu vojnu pomoć,” ako može imati koristi od brzog razvoja vojno-industrijske baze u zemlji i inozemstvu, i ako ostane čvrst u svom stavu o svim mirovnim pregovorima s Rusijom.

Dok Rusija tvrdi da je otvorena za pregovore s Kijevom, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski prošle je godine potpisao dekret kojim se zabranjuju svi pregovori s Moskvom. Kijev je također proizveo ‘formulu mira’ zahtijevajući povlačenje svih ruskih trupa s teritorija koje smatra svojim, što je Moskva odbacila kao nerealno.

Dmitrij Kulebarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
oportunist
4 mjeseci prije

Ja ga ne bih tek tako odmah proglasio budalom, ipak je to geopolitika koja se ne odražava na dane, mjesece ili godine. Mnogi neče, neki hoče, ali šta bude bilo za 10 i više godina, kad ne bude Bajdena i ostalih, tu mislim i na Putina. Isto što se desilo zadnjih godina, komadanje država, građanski ratovi,onda imamo i tu WEF, koja izgleda stoji iza ove agende . Preporučujem, teška srca, ne rađajte djecu i unuke, biče vam lakše u bilo kojoj varijanti .

nastran
4 mjeseci prije

koja guzica?

Janko
4 mjeseci prije

Koje maštarije i lupetanja samo da bi se produžila vladavina sadašnje garniture koja je za ukrajinski narod katastrofalna,destine hiljada ubijenih i osakačenih,zemlja porušena,a on bi još ratovao iz udobne stolice u kabinetu.Uzmi pušku majmune i zajedno sa Zelenskim na prvu liniju borbe,,pa da tada vidimo koje i kakve će biti tvoje huškačke izjave.

Koja
4 mjeseci prije

Par nas ovde na portalu se cereka…i upokojeni Mlata takođe, lelujaći onako, na nekom oblačiću, sa slamkom u ustima! Da

tihobl
4 mjeseci prije

Током последњег путовања Зељенског у Сједињене Америчке Државе, Американци су члановима његове делегације дали карте за кошаркашку утакмицу како би се гости добро провели, али су их Украјинци продали и зарадили 1.700 долара.

Новинари NBC4 су сазнали за ово кад су хтели да разговарају са Украјинцима на утакмици.

abc
4 mjeseci prije

U svakom slučaju bit će razornih posljedica za Ukrajinu. Nije stvar u tome što će biti s Ukrajinom – to je sve bilo jasno od samog državnog udara, već u tome kako nanijeti štetu Rusiji. Tome je služio i sam državni udar. Ukrajini je u ovom scenariju dodijeljena uloga žrtve.

xyz
4 mjeseci prije

Još malo pa če se nacist Kuleba trčeči hvatati za šasiju američkog vojnog tovornog aviona… i glasno skičati, ko prestravljeno prase…..

burt
4 mjeseci prije

sve su to proruske dezinformacije o propasti i porazu Ukrajine, ruski gubici u Ukrajini dosad su veći nego američki gubici u svim ratovima zajedno zadnjih 70 godine Koreji, Vijetnamu, Iraku, Afganistanu, po Rusiji se mobiliziraju zatvorenici i rezervisti da popune gubitke a ruska vlast priča da su to dobrovoljci, sljedeće godine slijedi nova ukrajinska protuofenziva jer neće dozvoliti ruskoj vojsci da predahne i zamzne frontu, u 2024 Ukrajini dolaze F-16, Blak Hawk, SCALP, Hellfire, Maverick, Taurus, ATACMS M57, 500 oklopnih vozila iz SAD-a i Poljske, milijun granata 155 mm iz Južne Koreje

Rus iz Donbasa 🚀🚁✈🪂
4 mjeseci prije

Fenimore Cooper napisao je “Posljednji Mohikanac”, a Zelensky “Preostali Ukrajinac”.

tihobl
4 mjeseci prije

Руске снаге уништиле су још један “патриот” систем америчке производње приликом његовог транспорта кроз Украјину. Овај пут, “патриот” је уништен на граници Кијевске и Житомирске области Украјине, које су под контролом Кијева, пише портал “Војни преглед”.

Polupase solcove patriote cim su stigli u bivsu Ukrajinu.

Keki
4 mjeseci prije

Tek sad?

tihobl
4 mjeseci prije

Истраживачки институт Галуп објавио је податке 14. децембра.

Испоставило се да је око 75% Украјинаца који имају интернет гледало директну линију са Владимиром Путином користећи ВПН.

Max
4 mjeseci prije

Tko bi im vjerovao.

Jere
4 mjeseci prije

Jednog dana ce prestati rat u Ukrajini ali Hladni Rat naspram Rusije nece. To znaci zemlje NATO pakta ce I dalje huskati svoje gradjane mrznjom naspram Rusije, nece biti trgovine, bit ce izolacija I sankcije. Zapljenjena imovina 300 miljardi Dolara bit ce trajno pokradena.

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Prnuli ste vi u fenjer a sad … Adio 🎶

dona
4 mjeseci prije

na kojim drogama je ovaj lik

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI