Slanje NATO trupa u Ukrajinu je „crvena linija“ – njemački zvaničnik

NATO vojska
21 komentar

„Jasan“ stav njemačke vlade je da „nijedan NATO vojnik“ neće biti poslat u Ukrajinu, rekao je vladin zvaničnik.

Slanje bilo koje vojske NATO u Ukrajinu u bilo koju svrhu trebalo bi da bude „crvena linija“, rekao je novinarima u srijedu Steffen Hebestreit, portparol njemačke vlade.

Hebestreit je u utorak reagovao na poziv Poljske za „mirovnu misiju“ NATO u Ukrajini usred tekuće vojne ofanzive Rusije.

Njemački zvaničnik je rekao da će biti veoma teško napraviti razliku između onoga što bi se smatralo operacijom humanitarne pomoći i onoga što bi se smatralo vojnom misijom.

„Nema osoblja NATO, niti vojnika NATO koji bi bili poslati van NATO u Ukrajinu, to je jasno“, rekao je on.

Ovo bi trebalo da bude „crvena linija“, naglasio je Hebestreit, dodajući da postoji „jasan i odlučan“ usaglašen stav o tom pitanju unutar njemačke, francuske i američke vlade.

Neki zvaničnici iz zemalja NATO ranije su takođe izrazili skepticizam prema ideji zamjenika poljskog premijera Jaroslava Kačinjskog o slanju mirovne misije NATO koja bi bila „sposobna da se odbrani“. Kačinjski je na ovaj prijedlog došao poslije posjete Kijevu sa premijerima Poljske, Slovenije i Češke.

Predstavnici Holandije i Luksemburga, koji su u srijedu stigli na hitan sastanak NATO u Brisel, izrazili su potpuno neslaganje sa tom idejom, dok je estonski ministar odbrane Kale Laanet rekao da je spreman da razgovara o prijedlogu. Predstavnici Velike Britanije i Kanade rekli su da će se o tom prijedlogu razgovarati u Briselu u srijedu, ali su odlučili da ne idu u detalje.

Blok je dosljedno odbijao da se direktno uključi u sukob u Ukrajini, uprkos brojnim zahtjevima predsjednika Vladimira Zelenskog da se uspostavi zona zabranjenih letova iznad ove zemlje. Alijansa je objasnila da to neće učiniti jer bi to dovelo do direktne konfrontacije sa Rusijom.

Moskva je napala Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspjeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokoli uz posredništvo Njemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija sada zahtijeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantuje tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije otcjepljene republike.

NATOrusijaSteffen HebestreitukrajinaVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Barem su shvatili značenje “crvene linije”.
I to je nešto.
Putin ih je učio godinama, da su to upoznali.

Ja to onako
2 godine prije

Podeliti im uniformu duginih boja i poslati ih da se bore protiv rusa,takva pomoc bi bila preko potrebna ukrajinskom komicaru.

ogo
2 godine prije

Strah je vrag

Mahatma
2 godine prije

Ovi Poljaci su najgori. Samo bi ratove započinjali. NATO pudlice.

HEKPCT
2 godine prije

Ovaj će rat dugo trajati kako bi se i Rusija i Ukrajina maksimalno iscrpili, a onda ulazi nato (amerika), kupi kajmak i od Ukrajine stvara novi Izrael preko kojeg će amerika uređivati energetsko-trgovinske odnose između Azije i Evrope.

Klokan
2 godine prije

Sta ce se trandje i neodredjeni spolovi ic boriti protiv siborskog medvjeda? Pa znaju sta ih ceka tamo. Slaveni placenici su jos i dobri, a ovi germano-anglosaksonci su totalno inferiorni slavenskim narodima

tihobl
2 godine prije

Svabe su jasno culi da je crvena linija 1997. Njima dobro, Njemacka ostaje cijela. Mogao je Putin reci i 1987.

A culi su i ruski odgovor englezima: ako niste zadovoljni ovom crvenom linijom mozemo je pomjeriti iza Grinica. Svabe znaju da je Putin covjek koji ispunjava obecanja.

minimoris
2 godine prije

Rusi i Ukrajinci ce zavrsiti ozbiljne borbe za par nedelja i tu nema neke polemike.
Mene brine jedna druga stvar,a to je da mi se cini da se u Americi pravi psihoza gradjanima da su Rusi i Putin krivi za njihove ekonomske probleme i koliko primecujem ima dosta uspeha u tome.Kada se postigne da veliki broj ljudi ima takvo misljenje ne bi me iznenadilo da se odluce na zatvaranje neba ili ulazaka vojnika NATO u Ukrajinu i do direktne borbe izmedju Rusa i NATO Evrope,a kasnije bi se umesali i Amerikanci ili bi eventualno poslali avione i brodove sa raketama.Retorika NATO-a i EU mi ne uliva neku nadu da ce se ovo smiriti,vec ocekujem eskalaciju.Iskreno se nadam samo da gresim.

Mali Boro
2 godine prije

Nitko ne sprečava Poljsku , Sloveniju ,Slovačku i Baltičke zemlje da pošalju svoje vojnike , samo se nadam da opet ne misle da je blef ono što je Putin rekao da će onda dobiti takav odgovor da ga ne mogu ni zamisliti.

Oli
2 godine prije

Prpa il’ zapovjed?

Max
2 godine prije

Poslijedica takvog postupka bio bi početak 3 svjetskog rata.

Štefek
2 godine prije

Ma zauzimaju položaje oko Rusije. Ne bih ja njima ništa vjerovao. Nikad nisu održali riječ prema Rusiji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI