Slovačka će braniti glasačko pravo Mađarske u EU

Robert Fico
17 komentara

Slovačka neće dozvoliti pristalicama Ukrajine u EU da kazne Mađarsku zbog odbrane njenih nacionalnih interesa, rekao je premijer Robert Fico tokom posjete Budimpešti u utorak, gdje se sastao sa svojim kolegom Viktorom Orbanom.

Podrška je obećana uoči vanrednog samita EU 1. februara, na kojem će lideri razgovarati o predloženim prilagodbama zajedničkog višegodišnjeg budžeta bloka.

Prošlog mjeseca Mađarska je stavila veto na plan Evropske komisije da finansira Ukrajinu u iznosu od 50 milijardi eura (54 milijarde dolara) tokom četiri godine. Grupa od 120 poslanika EU potpisala je prošle sedmice peticiju kojom se traži da se Mađarskoj oduzme pravo glasa.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, Fico je rekao da neće dozvoliti “ovakav napad na Mađarsku” sve dok je na čelu slovačke vlade. Rekao je da Slovačka dijeli zabrinutost Mađarske u vezi sa sukobom u Ukrajini i podržava stav Budimpešte da svako finansiranje Kijeva koje dolazi iz EU treba da se vrši na godišnjoj osnovi i podliježe redovnim revizijama.

Uslovi su “racionalni i razumni”, rekao je Fico. Pristalice Kijeva “ne mogu očekivati ​​da zemlja iz koje su sredstva povučena daje novac drugoj zemlji”, naglasio je visoki zvaničnik. “Nije fer, nije pravedno.”

Mađarska je prkosila Briselu i mnogim državama članicama EU, tvrdeći da zapadno naoružavanje Ukrajine ne može okončati njeno neprijateljstvo prema Rusiji. Ekonomska ograničenja nametnuta Moskvi u znak odmazde nanijela su više štete EU nego Rusiji, kako tvrdi Orban.

Fico, koji je postao šef slovačke vlade prošlog oktobra nakon pobjede svoje stranke na izborima, napravio je zaokret po tom pitanju u odnosu na politiku svojih prethodnika. Orban je na konferenciji za novinare istakao da se on i njegov gost slažu oko većine EU poslova i da su interesi Mađarske i Slovačke usklađeni “najmanje 99 odsto”.

Slovački lider je rekao da ne vjeruje da se ukrajinski sukob može riješiti vojno. Njegov nastavak samo će rezultirati stotinama hiljada dodatnih nepotrebnih smrti, predvidio je Fico. Kao etničkog Slovena, “boli me što se Sloveni ubijaju”, naglasio je.

FicomađarskaOrbanSlovačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 mjeseci prije

Nikakvo iznenađenje. Podela na Istok i Zapad je sve očiglednija i sve je lakše odrediti ko će gde ići. Na primer Češka je imala proruskog predsednika (Zeman) koji je zamenjen bivšim komadantom NATO-a. Dakle jasan signal. Slovačka se opredelila za Rusiju izborom Fica što znači… da je predviđena za demoliranje. Kao i Mađarska. Kao Srbija. Bugarska je takođe izabrala Rusiju ali se tamo šalju jake NATO snage da taj prelazak učine što kasnijim i težim (Amerima nije bitna Bugarska kao teritorija ili populacija ali je to strateško mesto zbog “zatvaranja” Crnog mora i zaustavljanja Rusije ne putu prema jugu). Moldaviji je instalirana prozapadna vlast samo da bi osigurali sukog sa Rusijom. ————————- Vremenom će postajati sve jasnija sudbina svakog naroda ponaosob. Ne radi se o tome da li će pobediti ili neće, granice podele će biti malo na štetu nekadašnjeg SSSR (Poljska, Češka, Istočna Nemačka), pravo je pitanje koliko će… Čitaj više »

Гавран
3 mjeseci prije

Poslanik Evropskog parlamenta iz Slovačke Miroslav Radakovski rekao je u EU parlamentu:
.
„Trebalo bi da prestanemo da isporučujemo oružje Ukrajini, da prestanemo da podržavamo ubistva Slovena. Jer ako se ovo ne zaustavi, onda ćemo se mi Sloveni ujediniti kao braća – a ja mislim da ćemo se ujediniti – i sravnićemo sa zemljom Zapadnu Evropu. Mislim da to niko ovde ne želi“, rekao je Radakovski.

vanja
3 mjeseci prije

Slovaci imaju evroposlanika,Miroslav Radakovski se zove i imao je nastup koji je zasenio i Kolakušića.

Max
3 mjeseci prije

Časno i pošteno bratski i dobrosusjedski.

Franjo Vinkovski
3 mjeseci prije

Svaka čast gospodine Fico. Mnogo Slavena se je prodalo zapadnim gospodarima i naivno očekuju, da če jih zapad tretirati ravnopravno sebi. Oni su i uzročnik svega najgoreg što se dešava u slavenskim državama. Uništili su gospodarstva i sve što se je moglo prodati rasprodali zapadnim interesima. U slučaju, da dođe do rata, treba te zločince i kriminalce odmah likvidirati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI