Sluga naroda osvojio 42,45% glasova posle 50% prebrojanih listića

Vladimir Zelenski predsednik ukrajine
6 komentara

Partija ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog je osvojila 42,45% glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u toj zemlji, saopštila je ukrajinska Drzavna izborna komisija posle prebrojanih 50% glasova.

Prema preliminarnim rezultatima do sada je 5 stranaka prešlo izborni cenzus od 5% glasova.

“Opoziciona platforma – za život” osvojila je 12,88% glasova, Evropska solidarnost bivšeg predsednika Petra Potrošenka je osvojila 8,64% dok je stranka Julije Timošenko osvojila 8,01% glasova, u parlament je ušla i stranka Glas ukrajinskog pevača Svjatoslava Vakarčuka sa 6,38% glasova.

U Ukrajini su u nedelju 21. jula održani vanredni parlamentarni izbori. Ukupno 225 kandidata dobija mesta u parlamentu prema stranačkim listama odnosno broju osvojenih glasova koje je stranka osvojila na izborima.

Ukrajinski eksperti kažu kako izbori nisu bili pošteni

Šef ukrajinskog instituta za analizu i politički menadžment Ruslan Bortnik, rekao je kako parlamentarni izbori u Ukrajini nisu bili ni demokratski ni pošteni, dodajući da je glasanje bilo “u senci” ranijih predsedničkih izbora.

“Ovi izbori nisu bili ni pošteni ni demokratski, ali je sve prošlo relativno mirno” rekao je Bortnik, ukazujući na nezdravu konkurenciju i upotrebu prljavih tehnika. On je istakao i neke pozitivne procese.

“Nedostatak kontrole nad finansiranjem izborne kampanje, nejednaki uslovi zastupljenosti u medijima, prljavi izborni procesi u izbornim jedinicama sa samo jednim mandatom i kampanja visokih državnih zvaničnika donekle je neutralizovana ubrzanim slabljenjem administrativnih pritisaka i ukidanja nacionalnih mreža u cilju kupovine glasova” rekao je Bortnik.

U velikoj meri parlamentarni izbori su postali treći krug predsedničkih izbora, od 10 stranaka koje su ušle u parlament ili su izborile finansiranje iz budžeta 8 su imale jake kandidate na predsedničkim izborima.

Zaključak izbornih rezultata jeste da su političke partije koje su svoje izborne rezultate kreirale isključivo na zapaljivoj politici gubitnici ovih izbora, to su: Samopouzdanje, Radikalna stranka Olega Ljaška, Opozicioni blok, Narodni front i Civilna pozicija naglasio je Bortnik.

Ukrajinski stručnjak je izjavio da su glasači na izborima zapravo glasali protiv sistema i ukrajinskih elita koje su uključivale i vladu i opoziciju, što je vrlo opasno budući da povećava nivo populističkih zahteva i veoma je teško nositi se sa talasom društvenih očekivanja.

Izbori
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

foto:
Prvi mikrofon je za laži,
a drugi je isključen !

Petar
4 godine prije

Ne čudi me da je glumac sa kvalifikacijom izborni pobjednik jer su i naš političari samo loši glumci,

Milance iz Ceske
4 godine prije

Jedno veliko kazaliste na stěnu ukrajinská.Sami Ukrajinci sami sebe jámu kopaju káď su politicki nepismeni i glupi.

Mercury
4 godine prije

Sad će Ukrajinci vidjeti kakav im je film prodan. Nije im bilo dosta 2004. pa ni 2014. pa neka uživaju i 2019.

johnny-reb
4 godine prije

Komentatori logicnog ne podrzavaju Zelenskog a podrzavaju Pernara 🤔🤔🤔

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI