fbpx

Službena Budimpešta: Drevni Mađari nisu Ugro-Finci, već nomadski Turci

Povijesna Turska

Ranije smo o ovoj temi opširnije pisali u analizi „Zapad ne može razumjeti namjere Erdogana“, prije svega zašto što pojednostavljuje vrlo složene geopolitičke vizije Ankare, koje se isprepliću i realiziraju paralelno, dok zapadni politolozi i visoki dužnosnici sve svode na  „autoritarnog Erdogana s neoosmanskim snovima“. Međutim to je samo jedna od geopolitičkih strategija za jačanje turskog utjecaja u svijetu.

Prije nego što pojasnimo o čemu je riječ, spomenimo da je 17. veljače u Budimpešti Mađarski nacionalni muzej otvorio je izložbu “korijena” mađarske “povijesti”, naroda koji navodno potječe sa Sjevernog Kavkaza. Ono što je još važnije, Turska je ovdje dobila na „poklon“ podršku svojoj tvrdnji da su Mađari zapravo turskog porijekla, a ne „ugro-finski narod“, kako tvrdi službena historiografija.

Izložba je rezultat rusko-mađarske kulturne suradnje i predstavlja eksponate iz moskovske Zaklade Mardjani, te Državnog povijesnog i arheološkog muzeja Krasnodar, Arheološkog muzeja Anapa i Mađarskog nacionalnog muzeja, Nacionalne knjižnice i Saborske knjižnice Secheni. Rusija je sudjelovala u postavu izložbe zbog potrebe izlaganja eksponata koji su vlasništvo Rusije, bez davanja političkog konteksta događaju.

Predstavljeni su eksponati iz ruskih muzeja, a tu su i arheološki nalazi, dok mađarski arheolozi prikazuju mađarske antičke predmete iz doba kada su drevni Mađari još uvijek lutali crnomorskim stepama, odnosno prije osvajanja današnje domovine početkom X stoljeća u Panoniji i dunavskim stepama. Stoga je središte izložbe bila ukrašena dvorana u muzeju s nomadskom „jutrom“, rekonstrukcije prebivališta Mađar od X do XI stoljeća.

Drevni Mađari nisu ugro-finski narodi već nomadski Turci

Izložba se održava u skladu s novom politikom povijesnog identiteta mađarske nacije, koju promiču vlada Viktora Orbana i stranka Fidesz. Ukratko, suština glavne ideje ove politike je da drevni Mađari nisu ugro-finsko narodi, nego nomadski Turci.

Izložbu u mađarskom Nacionalnom muzeju otvorio je mađarski ministar za ljudske resurse Miklós Kásler. U svom govoru ministar je naglasio da je svijest o njihovom istočnom podrijetlu uvijek bila sastavni dio identiteta Mađara.

Ministar je definiciju mađarskog podrijetla na jezičnoj osnovi, prema kojoj je riječ o ugro-finskom narodu, nazvao  “šepavom”, što su istraživači navodno razumjeli najmanje posljednjih 150 godina.

„Nedavna istraživanja rješavaju ovaj problem, jer ne favoriziraju jezični koncept“, vjeruje ministar Miklós Kásler.

“Legende i kronike mađarske tradicije jasno pokazuju da smo potomci, odnosno da je srodstvo između Skita, Huna i Mađara kontinuirano”, rekao je Kásler.

Prema njegovim riječima, tu činjenicu nije bilo moguće dokazati ranije zbog habsburške „znanstvene politike“ ili za vrijeme vladavine boljševika, jer je istočni prostor za mađarske istraživače bio zatvoren.

Prvi put nakon 30 godina su prvi mađarski “istočni arheolozi” dobili priliku da nastave svoj posao u Rusiji, rekao je ministar. Konkretno, ukazao je na osnivača Arheološke škole Cluj iz Rumunjske, Belu Posta, te kustosicu izložbe Gabriellu Lezak.

Miklós Kásler rekao je da su nalazi iskopani pod vodstvom Gabrijele Lezak “vrlo slični starinama iz doba osvajanja Mađarske i malo se razlikuju“.

Prema ministru, izložba otvara novo razdoblje u kojem “znanost može cvjetati, a ne negirati postignuća drugih”.

Glavni direktor mađarskog Nacionalnog muzeja, Benedek Varga, također je rekao kako je karakteristika povijesti Mađara da je etnogeneza nacije povezana s migracijama, čije se granice mađarske nacije šire izvan Europe.

“Stoga korijene moramo potražiti na Dalekom Istoku”, smatra Varga.

Prema informacijama s ovog događaja, rezultati arheoloških istraživanja, koji su predstavljeni prvi put u Mađarskoj, dokumentirani su tijekom arheoloških ekspedicija koje je Gabriella Lezak organizirala na godišnjoj osnovi, počevši od 2016. godine.

Izložba predstavlja arheološka istraživanja Sjevernog Kavkaza i Mađarske, prisjeća se nekih prvih mađarsko-ruskih arheoloških iskapanja u listopadu 2019. godine i izvještava o najnovijim otkrićima na području etnografije i genetike.

Posjetitelji izložbe upoznaju se s nošnjama iz razdoblja „osvajanja moderne Mađarske“, kućanskim predmetima i narodnom glazbom prikupljenim na Sjevernom Kavkazu.

Erdoganov turanizam

Kakve ovo veze ima s Turskom? Kao što smo objasnili u analizi o geopolitičkim strategijama Erdoganove Turske, one objedinjuju neooosmanizam, panturkizam i turanizam, što možete pročitati opširnije u ranije objavljenom tekstu.

Ukratko, turanizam je među analitičarima međunarodnih odnosa vjerojatno najviše zanemarena ideološka komponenta, iako je izuzetno važna, jer je utemeljena izvan etnoreligijskih elemenata koji inače pokreću imperijalističke ambicije službene Ankare. To je pokret mislioca nastao tijekom godina ratova za nacionalno oslobođenje i za neovisnost koji su potresali Stari kontinent između ’40-ih i ’80-ih godina XIX stoljeća, koji je rođen u antigermanskoj i antislavenskoj funkciji.

Turanisti su vjerovali u duhovno zajedništvo naroda mongolskog i uralo-altajskog podrijetla koji su se tijekom stoljećima naseljavali između Europe, Srednje Azije i Dalekog istoka. On obuhvaća Mađare, Turke, Kazahstan, Tatare, Fince, pa čak i Japanace.

Definicija turanizma kaže da je to pseudoznanstveni nacionalistički politički i kulturni pokret koji se temelji na etničkom i kulturnom ujedinjenju različitih etničkih grupa koje navodno imaju zajedničko porijeklo iz Središnje Azije, koristeći kao oznaku za to mjesto perzijski pojam „Turan“.

Ti su narodi podijeljeni poviješću, ali su objedinjeni metafizičkom vezom i sudbinom da se jednog dana okupe u ime istog drevnog i dubokog identiteta.

Turanizam se nikad nije značajno proširio i vrlo brzo je nestao iz europskog ideološkog scenarija. Međutim, posljednjih nekoliko godina su ga oživjeli Fidesz Viktora Orbana i Erdoganova Stranka pravde i razvitka, a veliki postav koji će u prostorijama mađarskog Nacionalnog muzeja u Budimpešti biti moguće vidjeti od 17. veljače do 26. travnja 2020. godine, dokaz je da moderna Mađarska traži svoje prave korijene i vjeruje da su oni pronađeni upravo u konceptu kojeg nudi turski turanizam.

Netko  će reći da mađarska strana koristi rusko-mađarsku kulturnu suradnju za preoblikovanje vlastite politike povijesnog sjećanja i nacionalnog identiteta Mađara. Naime, mađarski arheolozi otkrivene starine sa Sjevernog Kavkaza olako pripisuju pripadnosti nomadskim Mađarima sve do ere “osvajanja Mađarske” i tako pobijaju tezu o pogrešnoj definiciji Mađara kao ugro-finskog naroda samo na temelju njihovog jezika, zanemarujući sve ostalo. No, ostaje činjenica da se ovaj proces pod Fideszom odvija vrlo intenzivno i da u njemu sudjeluju priznati stručnjaci, arheolozi i povjesničari, a kamo će nas sve to odvesti, to tek treba vidjeti.

Zapad ne može razumjeti namjere Erdogana  

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
62 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije

Šta se mene tiće mogu bit i eskimi.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Crodaemon

Upravo tako. Samo ne mogu da dokučim što im je to toliko stalo da budu Turci a ne dio Ugro-Finske grupe a i jezik im nema blage veze sa jezicima turanske grupe naroda. Ne znam šta dobijaju s time da budu Turci.
Ali hajde, ako tako hoće nek im bude.

roki
Gost
roki
1 godina prije
Reply to  Ringo10

To će ti najbolje objasniti autor ovog texta veruj mi sve je izmislio iz zajebancije on nema pojma gde se nalazi Magyarska !

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Ringo10
Koliko se sjecam iz skole, skupina jezika ‘ugro-finska’ je formirana da bi negdje svrstali Madjarski i Finski, koji ne pripadaju u nijednu drugu Evropsku skupinu jezika, a i nemaju veze medjusobno.
Pada mi na pamet Baskijski, navodno prastar i autohtoni jezik, u koju on skupinu spada?

SLAVO
Gost
SLAVO
1 godina prije
Reply to  nessy

Baskijski verovatno podgrupa slavenskih jezika

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  SLAVO

SLAVO Ne znam da li se salis, ali, nije, baskijski je pradavni jezik, i koliko sam guglao, nema veze ni sa jednim indo-evropskim jezikom. Cak su i kao nacija, Baski, vrlo specificni, puno ih ima -Rh faktor (inace, samo 15% ljudi je -Rh). Jednostavno, specificni su, i to je interesantna… Pročitaj više »

ZuTewien
Gost
ZuTewien
1 godina prije
Reply to  nessy

haplotip Eu18 : baskijski haplotip : 10,34% ili
R1b: 6%

Alex
Member
Alex
1 godina prije

Drevni Mađari su Huni…kosooki…Turci su Hamiti,Slaveni Jafiti,Arapi Semiti….itd…Međutim to je sve nebitno,jer kako se Mađarice yebu,to niti jedna Turkinja ne može ni zammislit…Daniela,Ilona,Marika…digne mi se čim samo pomislim na bilo koju od njih🥰😘😋

eofvibeifvbeibfviewifrbwiefwhfwf
Gost
eofvibeifvbeibfviewifrbwiefwhfwf
1 godina prije
Reply to  Alex

Da, u pravu si, mađarice su in, al veli mi prijatelj koji je kruzerirao na brodovima dva desetljeća da su tamo najbolje bile ukrajinke i ruskinje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

A nisu Hazari, a bem mu miša, kako to, ovo nje dobro…. ti kako ti je ime žvrljb…..

eofvibeifvbeibfviewifrbwiefwhfwf
Gost
eofvibeifvbeibfviewifrbwiefwhfwf
1 godina prije

Laki, ja sam u Prečkom, navrati ako želiš da se vidimo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Nisi u Popovači ili Vrapču? Jesi siguran, de dobro vidi tablu…..

eofvibeifvbeibfviewifrbwiefwhfwf
Gost
eofvibeifvbeibfviewifrbwiefwhfwf
1 godina prije

Vrapče je blizu, Jankomir još bliže, imam štelu tamo ako ti treba kad se pogubiš.

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  Alex

U Evropu je došlo 7 mađarskih plemena: Jenő, Kér, Keszi, Kürt-Gyarmat, Megyer, Nyék i Tarján – ovo sam morao da proverim jer nisam mogao da se setim imena, Pre dolaska u Evropu živeli su u savezu Onogura otud ime Ungar ( na turskom starom jeziku znaci deset strela ili kopalja?),… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  mmne

Ma pusti mitologiju i naša Tuga i Buga i lupetanja. Ima , baš sam vidio, skok iz Mongolije, pa do Središnje Azije, ali na području Uzbekistana, pa parsto godina na Kavkazu, pa odande tek u današnju Mađarsku, E sad, kako su ih svrstali u posebnu skupinu zbog jezika, ne znam,… Pročitaj više »

roki
Gost
roki
1 godina prije
Reply to  mmne

Na automobilima iz magyarske stoji nalepnica H a njihova zemljopisna karta nosi ime HUNgaria dakle oni su huni i dan danas magyarski ( hunski) jezik je ostao najčistiji u evropi a Atila Hunjadi je prvi vojskovođa koji je poterao turke do Skoplja i zvali su atila bič božji !

Rubirosa
Gost
Rubirosa
1 godina prije
Reply to  roki

Attila (Atila)

Attila je bio kralj Huna u periodu izmedju 434-453 godine, a Turci nisu ni postojali u to doba. Mozda mislis na Janka Hunadija 😉

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra
1 godina prije
Reply to  Rubirosa

János Hunyadi iliti “Kasno Janko na Kosovo stize” – kako zapravo glasi izvorna uzrecica… Janko, dakle – ne Marko! – okasnio je na Kosovski boj 1389. iz razumljivog razloga. Rodio se, naime, par godina nakon istog…da bi na Kosovo stigao 1448. na drugu bitku – opet prekasno…sultan bio hitriji. (Usput,… Pročitaj više »

Barbari protiv Roma
Gost
Barbari protiv Roma
1 godina prije
Reply to  Rubirosa

Da, Atila bila je barbarska ukrajinka koje je napadnula Rimski imperij

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Alex

Kolega Alex slažem se 🙂

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije
Reply to  Alex

Ja madjare jako dobro poznam i oni jasno govore da nisu Huni, Huni su bili tu prije njih, ali se ih ekipa ovdje bojala njih jer su mislili da su Huni. Zato oni sebe nazivaju Magyarima, ali su ih drugi dlozivljavaju kao Hune.

Hunski barbari
Gost
Hunski barbari
1 godina prije
Reply to  Alex

Pa tacno tako je, Madari su Huni … a Huni su neki Barbari

roki
Gost
roki
1 godina prije
Reply to  Hunski barbari

pa ti barbari imaju pismo koje je starije od Srpske države a rodoslov im ide po majci kao u Rusiji od pamtiveka su vodili računa o higijeni pa tako barbari imaju javna kupatila sa termalnom vodom !A ti barbari imaju 2500 banja pa cela evropa tamo visi sa balkancima zajedno… Pročitaj više »

Fenix
Gost
Fenix
1 godina prije

Koncept Turanizma je tesko održiv ako nisu mogli uzmimo u obzir da Slaveni koji su istog rasnog i kulturoloskog podrijetla nemogu naci zajednicki “jezik” pa cak niti Germani jos teze ce Turanci koji su različitog rasnog,religijskog,kulturoloskog podrijetla.

Grdi
Gost
Grdi
1 godina prije

Uahahaha …………… sa 90 posto slavenskih gena ! ………………….. hahaha ………….

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije
Reply to  Grdi

Mađari imaju više slavenskih gena od bilo kojeg južno slavenskog naroda.

Dundić
Gost
Dundić
1 godina prije
Reply to  Mölltaler

možda se slavenski geni i ne reazlikuju previše od tursih plemena sa Volge i stepa….

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Mölltaler

Mölltaler
Točno. R1a. “Slavensko more”. U 18. st. svega 10 ili 15% ljudi je govorilo mađarski, dok nije nametnut kao službeni jezik i u školama.

Zuzu
Gost
Zuzu
1 godina prije
Reply to  Lucija

Sestro Luce.
Znas za Sandora Petefija?
Samo jedan of primjera.

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Po genetskim istrazivanjima oni su slaveni. Hrvati su iliri koji su dobili ime uzeli od hrvata, koji su po zadnjim znanstvenim teorijama, porijeklom turci

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  Zax

da ne bijaše velikog Džingis Kana sve bi drugačije bilo..i sa tur…

rijecanin
Gost
rijecanin
1 godina prije
Reply to  imalijosnade

Da nije bilo Timura Lenka potomka Đingis Kana koje je zgazio Bajazida 1405 kod Ankare i pokrenuo četrdesetogodišnji građanski rat među Turcima danas bi Bosna bila do Beča.

John
Gost
John
1 godina prije

sigurno vuku sredstva iz eu fondova

eofvibeifvbeibfviewifrbwiefwhfwf
Gost
eofvibeifvbeibfviewifrbwiefwhfwf
1 godina prije

I turci i mađari došli iz hazarije, prvi uzeli lažni plašt islama a drugi lažni plašt krščanstva a pošto je to dvoje derivat hazarskog đudoizma dođe na isto jer se nisu odrekli onog odakle su došli, samo se lažno predstavljaju.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

A evo ovog bolesnika, već sam se zabrinuo gore, kako to da nisu Hazari?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

To ti je onda gog i magog

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen
Off-topic, izvini zbog mog komentara jucer, nije se odnosio na tebe, ali je tako ispalo.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  nessy

Halalosum 😃👍 , sve ok..

Dundić
Gost
Dundić
1 godina prije

Hazarija je…ono..pulp fiction…nešto što je postojalo samo na papiru Nikakvih tragova,dokaza, ništa nema da je to postojalo u 8. ili 9. stoljeću…tek u 16. se izdaju neke knjige gdje se govri o nekakvoj Hazariji.

Psihijatar
Gost
Psihijatar
1 godina prije

Nije Li smijesno da se ljudi vise brinu o precima nego o potomcima ??!!

Joža
Gost
Joža
1 godina prije
Reply to  Psihijatar

Bravo! Ljudima je bitnija njihova “slavna” prošlost nego možebiti svjetlija budućnost!…to posebno važi za ove naše prostore…

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Psihijatar

Gsp..Psihijatar ovo sto ste napisali vrijedi kao tisucu epova i prica …Za ovo bih vam dao Nobelovu nagradu za Humanizam…
Da se ljudi vise brinu o precima nego o potomcima zivot bi na planeti Zemlji bio puno ljepsi ….Maxima rijetko izrecena i napisana …..Za ove rijeci Bog daje nagradu …..

Sydious
Gost
Sydious
1 godina prije
Reply to  Psihijatar

Bravo, bravo, bravo! Nažalost, Vi i vaš način razmišljanja velikoj većini ljudi na ovim prostorima ne prodire dublje od epitela! Doduše, nije ni čudo uzimajući u obzi visinu prosečnog IQ-a ovih prostora – isti je jednak broju obuće koju nose!

Dundić
Gost
Dundić
1 godina prije

Konstantin Porfirogenet u djelu ‘O upravljanju carstvom’ Madžare nazivo Turcima, i to svaki put kad ih spoemen. Onda prevoditelji stalno moraju u zagradu stavljati riječ ‘Madžari’, iza ‘Turci’.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Dundić

Dundić 😃 Jedino što je sigurno kod tog Porfirogeneta jest da se – pojavljuje u 16. st. i to kao reakcija na jednu drugu knjigu, “Kraljevstvo Slavena” od redovnika Orbinija. Kako to da nitko tko je pisao prije niti zna za tu knjigu niti ima iste koncepcije? Upravo to što… Pročitaj više »

Dundić
Gost
Dundić
1 godina prije
Reply to  Lucija

da, to djelo se pojavilo 1611. tek, u ovoj verziji koju znamo, navodno je krajem 16. st. tiskana neka ranija verzija…a da li je baš to reakcija na Orbinijia, nisam siguran…inače, gotovo sve stare povijesne knjige koje znamo pojavile su se uglavnom u 16 st., kad su prvi put tiskane….a… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Dundić

Dundić
U stoljeću u kojem je živio Porfirogenet NIJE BILO NIKAKVIH TURAKA!
Alo. Ali je zato morao čuti za Tomislava – kojeg uopće ne spominje, a trebao bi mu biti – suvremenik.

Dundić
Gost
Dundić
1 godina prije
Reply to  Lucija

Halo, tu sam. Knjiga je objavljena 1611., i mi ne znamo tko j ešta nadopisao u 500 godina kako je navodno negdje ležala od objavljivanja. Ne može se uzeti zdravo za gotovo to što u njoj piše. Kažem da u momentu kad je izdana, nije bilo previše čudno da Madžare… Pročitaj više »

Ahmadinedžat
Gost
Ahmadinedžat
1 godina prije

Znao sam ja odavno da erdogan nije turčin, nego Mađar, samo nisam to nikome htio reči, da se Mađari ne uvrijede……………..

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Družim se blisko sa Mađarima. Šta reći? Jeste, kažu za sebe da su veoma bliski Turcima i da imaju iste koreme, da se lako sporazumevaju, …. Atila – veoma popularno ime kod Mađara!? Ima internet i Fb stranica: “Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés” Predsednik Orban posećuje manifestacije gde se gaji… Pročitaj više »

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije

Tako je bre . Madarska je sveto srpsko tlo.

aca
Gost
aca
1 godina prije
Reply to  Pajo

Koga su zatekli mađari kada su stigli u ove krajeve u 9 ili 10 veku. Verovatno ima neki zapis
koliko je poznato SRBE

roki
Gost
roki
1 godina prije

Hej admin opet mi brišeš postove , šta je istina svrbi ! he , he !

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije

Japanci su Turci ………e vala dosta mi je interneta za danas,laku noć !

Basil2
Gost
Basil2
1 godina prije

Moram priznati da ne shvaćam što je to diskutabilno. Nikad nisam ni mislio ništa drugo nego da su mađari tursko pleme koje su potukli pečenezi (isto tako tursko pleme) i protjerali ih u ove krajeve. Priznajem moj povijesni izvor je preminuo prije nekih 1060 godina (Konstantan Porfirogenet) no ne vidim… Pročitaj više »

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
1 godina prije
Reply to  Basil2

Znaci bilo kuda Hrvati svuda…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“…odnosno da je srodstvo između Skita, Huna i Mađara…” Glupost. Dokazano je za Skite da su bjelci, plavokosi i plavokosi. Analiza drevne Dnk. Nađeno zgodnih artefakata. Izložba “Zlato Skita” poznata. Skiti sežu u povjest nekoliko tisuća godina, a svi drugi nabrojeni samo tisuću… Nek’ potraže onih 5% mađarskih gena…pa nek… Pročitaj više »

Meštar
Gost
Meštar
1 godina prije

Koliko ja pratim osim Kineza, Afričkih crnaca i Arapa, seve ostalo su Srbi. To je jedno izmešateljstvo i u biti bratoubilački rat. Najgori Srbi su ovi zadnji npr. Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci. Tramp je tu npr odmakao u korijenima i on, pa ni Erdogan ne znaju što su

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Valter To je moguce, ali nije dokazano. Sa druge strane dokazana cinjenica je da si ti idiot, koji provocira, sa svojih bezbroj ‘konstruktivnih’ nick-ova. I najdraze ti je paliti vatru, na nacionalnoj bazi, ti uspijes izvuci medjunacionalna trvenja i na temi o svemiru. Nadam se samo da te dobro placaju… Pročitaj više »

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
1 godina prije

Danasnji Madzari su Hunizirani Sloveni!

cro crv
Gost
cro crv
1 godina prije

OVAKO KAKO IZGLEDA GOSN PRESJEDNIK MADJARSKE SE ONDA BORI NE ZA KRSCANE JER EVO IMAMO VEZU S VEC POMENUTIM TUROMANIMA

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Mađari su u velikom postotku Slovenci jer su upali na teritorij naseljen Slovencima! Mnogo Mađara ima prezime Horvath ili Novak. Zanimljivo kod njih je brza katolizacija. Glede na prilično kasni upad u Panoniju 10. i 11. vek, ćudi da nema pisanih kronika i drugih dokumenata odakle su stvarno.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik