Socijaldemokrati lažnim Facebook stranicama htjeli dobiti izbore u Austriji

SPÖ-Welle
16 komentara

Austriju dva tjedna prije nego što zemlja treba izaći na birališta da izabere novu vladu potresa skandal bez presedana. Riječ je o najmanje dvije kontroverzne Facebook stranice posvećene ministru vanjskih poslova i kandidatu za kancelara Sebastianu Kurzu.

Iza stranica stoji poduzetnik zaposlen u Socijaldemokratskoj stranci Austrije kancelara Christiana Kerna, koji je postavio lažne Facebook stranice kako bi umanjio šanse na izborima njegovih desničarskih protivnika. Ovo otkriće, za koje socijaldemokrati tvrde da je ”teorija zavjere”, pretvorilo se u skandal koje bi moglo skupo koštati austrijsku ljevicu.

Austrija prolazi kroz najteže političko razdoblje. Skandal u kojeg je upletena Socijaldemokratska partija (SPÖ) mogao bi donijeti pobjedu desno-liberalnoj Narodnoj stranci (ÖVP) i radikalno desnoj Slobodarskoj stranci (FPÖ) osigurati drugo mjesto na saveznim izborima koji će se održati 15. listopada.

Sve je počelo sa šokantnim otkrićem časopisa Profil i lista Die Presse prošlog mjeseca. Ti mediji otkrili su ”false flag” operaciju koju pripisuju Socijaldemokratskoj partiji, čiji je cilj bio da širenjem lažnih informacija diskreditiraju kandidata Narodne stranke Sebastiana Kurza.

Na stranici ”Wir für Sebastian Kurz” (Mi smo za Sebastiana Kurza) su objavljeni brojni rasistički i antisemitski sadržaji, kako bi se o biračima Narodne stranke stvorio ksenofobni imidž.

Druga stranica je ”Die Wahrheit über Sebastian Kurz” (Istina o Sebastianu Kurzu), a cilj je bio odvratiti birače da glasaju za njegovu desno-liberalnu Narodnu stranku.

Ova je stranica imala oko 16 000 sljedbenika i objavljivala je fotošopirane slike i video isječke u kojima se Kurz optužuje da je političar ”koji je potajno otvorio put novom valu iseljavanja iz islamskih zemalja i da je dio sumnjive političke mreže mađarsko-američkog financijera Georgea Sorosa”.

No, iza lažnih Facebook stranica o navodnoj ”podršci” kandidatu Narodne stranke Sebastianu Kurzu zapravo stoji izraelski poduzetnik Tal Silberstein, koji je nitko drugi nego bivši savjetnik socijaldemokratskog kancelara Christiana Kerna, koji vrši svoj novi mandat.

Zbog ovog skandala je ljevica u anketama pala na treće mjesto.

Ubrzo je skandal potresao cijelu zemlju. Georg Niedermühlbichler, drugi čovjek Socijaldemokratske partije i voditelj kampanje kancelarskog kandidata Christiana Kerna, podnio je ostavku 2. listopada.

Prije nego što je napustio položaj, Niedermühlbichler se zakleo da nije bio svjestan operacije Tala Silbersteina.

“Naša stranka nije znala, naručila, niti financirala ovu operaciju”, rekao je na konferenciji za novinare.

Kancelar Socijaldemokratske stranke se suočava s onim što je austrijski tisak brzo nazvao “nuklearnom katastrofom”. Njegova kandidatura je već uvelike oslabljena i sada se vjeruje da su u stranci htjeli ispraviti štetu koristeći se nepoštenim i ilegalnim metodama, unatoč mnogim tvrdnjama ”kako nitko nije znao ništa.

No, istraživački časopis Profil je otkrio da je aktualni kancelar Kern angažirao Tala Silbersteina uz naknadu od 400 000 eura kako bi osmislio njegovu izbornu kampanju.

Međutim, Kern se brani da je Silberstein dobio otkaz iz kancelarskog tima 14. kolovoza, nakon što je protiv njega pokrenuta istraga zbog navodnog pranja novca u Izraelu. Austrijski mediji tvrde da je Silbersteinov tim i dalje nastavio raditi na internetskim stranicama i nakon što je stranka raskinula veze s njim.

U Austriji je ovakva otvoreno negativna kampanja tradicionalno tabu.

Christian Kern je rekao da nije bio svjestan ovih Facebook stranica, koje je opisao kao “amoralne i nevjerojatno glupe”.

Silberstein ga u austrijskim medijima brani kako nije imao ni najmanju informaciju o negativnoj kampanji zbog koje opozicija optužuje kancelara i Socijaldemokratsku partiju Austrije (SPÖ).

Kern je u nedjelju priopćio da će njegova stranka ugovor sa Silbersteinom objaviti javnosti, ali do srijede navečer to nije učinila.

Što se tiče Facebooka, još u srpnju je Kurzova narodna stranka zatražila od tvrtke da ukloni sporne stranice, ali je to učinjeno tek u prošlu subotu kada su austrijski mediji otkrili skandal.

Facebook je odbio komentirati skandal koji bi mogao utjecati na ishod austrijskih izbora, navodeći samo da postoje “procesi za pritužbe koji dobro funkcioniraju”.

Pokušaji austrijskih socijaldemokrata da poprave rejting su i dalje neuspješni. Trenutno se SPÖ pozicionirao kao treća stranka s 22% potpore, a nekoliko postotnih bodova je izgubio od početka skandala.

Narodna stranka Sebastiana Kurza ima potporu oko 33% birača, ali desničarska Slobodarska stranka sada ima oko 25% potpore.

Socijaldemokrati se sada bore da preteknu Slobodarsku stranku, kojoj je rejting dodatno porastao s imigrantskim valom koji je 2015. pogodio Europu.

Proturječne izjave i teorije zavjere dolaze i s ljevice i desnice. No, nakon ovog skandala će jako teško biti da socijaldemokrati i narodnjaci Sebastiana Kurza pristanu na suradnju nakon izbora.

Tijekom pedeset rasprava između kandidata, Sebastian Kurz je više puta optužio kancelara da mu je cilj ”uništiti demokratski proces u zemlji”.

S druge strane, Socijaldemokratska partija, koja je u početku osudila i ogradila se od operacije Tala Silbersteina, posljednjih nekoliko dana je promijenila svoju strategiju.

Kako 5. listopada piše Kurier, Kernov SPÖ sada tvrdi kako su članovi Narodne stranke bili svjesni postojanja lažnih Facebook stranica i nudili su novac administratorima pod nadzorom Tala Silbersteina kako bi razotkrili skandal.

Nekoliko članova Socijaldemokratske partije ide dalje i sve nazivaju “teorijom zavjere”.

Tijekom prethodne televizijske rasprave je bečki gradonačelnik Michael Häupl rekao da je Sebastian Kurz spomenuo “dvanaest suradnika” Tala Silberteina, brojka koju mediji nikada nisu objavili.

“Čini se da je dobro informiran i ovo otvara neka pitanja”, rekao je Michael Häupl.

Oni su iznenađeni da su sporne Facebook stranice nastavile raditi sve do rujna, a Tal Silberstein je u Izraelu zbog sumnje za pranje novca priveden u kolovozu, kada mu je SPÖ dao otkaz. Ostaje otvoreno pitanje zašto je Silberstein i dalje branio interese Socijaldemokratske partije?

Dok gotovo 6,5 milijuna birača izlazi na izbore 15. listopada, traje žestoka borba između socijaldemokrata, narodnjaka i desnice.

Nakon njihovog drugog kruga predsjedničkih izbora u 2016. godine, kada je kandidata Slobodarske stranke jedva pobijedio kandidat zelenih, antiimigracijska stranka se na ovim izborima nada puno boljem rezultatu. Osvoji li drugo mjesto, mogla bi prisiliti Narodnu stranku da s njom formira koalicijsku vladu, jer je nakon svega malo vjerojatno da će Sebastian Kurz nakon ovog skandala pristati na suradnju sa socijaldemokratima.

Christian Kerndesno-liberalna Narodna stranka (ÖVP)false flag'Michael HäuplSebastian KurzskandalSlobodarska stranka (FPÖ)Socijaldemokratska partija (SPÖ)
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Eh Austrija…

FakeBook
6 godine prije

Ma, neee! To su bili Rusi!

samo ćaća
6 godine prije

..ništa neočekivano…laganje i podmetanje su globalni modus operandi nas, današnjih, kvazi ljevičara i liberala…sve što treba za konačnu pobjedu…djeci ćemo svakako lagati kako smo to odigrali…imamo u tome iskustva.

General War
6 godine prije

Cijela ta prica je jako cudna i upravo izgleda kao podmetanje socijaldemokratima. Meni osobno ne izgleda kao da je Silberstein branio interese Socijaldemokratske partije, prije ih je kompromitovao.
Ne treba zaboraviti ni cinjenicu da je Silberstein dosad radio za skoro sve austrijske partije, za neke cak i istovremeno. Nemoguce da je Sebastian Kurz imao podatak o 12 suradnika, ako nije imao insajdere, tj. bio odranije ukljucen u sva ta desavanja. I gle, upravo kada je kancelar Kern pokrenuo pitanje da Austrija mora sama rijesavati pitanje da internacionalni koncerni placaju adekvatne poreze, kada se to vec nije uspjelo progurati kroz EU – izbija ovaj skandal! Slucajna koincidencija? Mozda.

bbbb
6 godine prije

Kern, Silberstein, Kurtz sve sami austrijanci, moš si misliti, jedino što je vrijedilo u Austriji, Hajder, tama je ubila ko fol nezgoda prometna, moš si misliti……….

Travis
6 godine prije

To se zove krađa znanja i tehnologije, i to ruske. Tko bi rekao da su Austrijanci tako nepošteni prema autorskim pravima Rusa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI