Srbija razmatra vraćanje vojnog roka

Srbija - Vojni rok
31 komentar

Aleksandar Vučić i nedavno osnovana – punih sedam mjeseci nakon izbora – nova srbijanska vlada, koja se još nije niti uhodala, već najavljuju ponovno obvezno uvođenje vojnog roka, redovno pozivanje u rezervu, pa čak i to da se rezervistima starijima od 30 godina “po kućama” zaduži puška.

No, obuku bi moralo proći i svih onih 12, 13 generacija od 2011. godine kad je u Srbiji ukinuto obvezno služenje vojnog roka jer su mnogi od njih, kako kaže Vučević, “vojno nesposobni” te ne znaju kako “navući uniformu”, niti se služiti oružjem. Vučević je najavio “stručnu raspravu” o vraćanju vojnog roka i potvrdio da će se on “apsolutno vratiti”.

Ideja o ponovnom vraćanju vojnog roka počela se spominjati 2020. godine zbog činjenice da je Srbija praktički okružena zemljama NATO-a. Naime, Srbija graniči s osam država, od kojih je šest članica NATO-a – Hrvatska, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, a na Kosovu, koji formalno nije član Sjevernoatlantskog saveza, nalazi se jedna od najvećih američkih baza u Europi, Bondsteel.

– Čeka nas stručna rasprava oko vraćanja vojnog roka. Ja sam kao otac dvoje sinova za vraćanje vojnog roka. Da li će se vojni rok služiti tri nedelje ili tri meseca, videćemo – rekao je Vučević u emisiji “Jasno ko dan” autorke Ivane Mastilović Jasnić na Blic TV.

Kako je naglasio, pozitivan stav prema uvođenju vojnog roka zasniva na objektivnoj analizi i činjenicama.

– I sam sam služio vojni rok. Naravno, ne pričamo više o vojnom roku od 12 meseci. Bio sam na Kosovu deset i po, 11 meseci. Ali mislim da treba da vratimo vojni rok, da l’ je to tri nedjelje ili tri mjeseca, ili neki drugi period, ali apsolutno da – rekao je Vučević.

Potpresjednik Vlade smatra da imamo vojno “nesposobne generacije” koje ne znaju da postupe kako treba u kriznim momentima.

– Imamo ljude koji ne znaju kako da navuku uniforme. Imamo nesposobne generacije koje ne znaju šta da urade u kritičnim situacijama – naglasio je Vučević.

Kako je rekao, “obaveznim služenjem vojnog roka vratili bismo život u kasarne, vratili život i u gradove u kojima su kasarne, pospješili bismo siromašnije sredine”.

Srbijanski ministar obrane najavio je i povećanje plaća za sve zaposlene u vojsci, i to za 25 posto, te iznio još niz beneficija koje bi dobivali pripadnici vojske, ali i oni koji se redovito odazivaju na vojne vježbe.

Svi oni rezervisti koji bi se redovito javljali na vojne vježbe imali bi “prednost pri zapošljavanju” i prioritet kod upisa djece u vrtić. “Tako bismo stimulirali ljude da se uključe u sustav obrane države”, kaže Vučević.

Protivnici vraćanja obaveznog vojnog roka uglavnom kao argument navode da bi takva mjera skupo koštala državu. Državni zvaničnici su iznijeli procjenu da bi cijena ponovnog uvođenja vojnog roka bila između 90 i 130 miliona eura u zavisnosti od dužine trajanja obuke.

Vojni analitičar Vlade Radulović, pak, smatra da dužina trajanja vojnog roka nije toliko problematična.

– Ključno je pitanje koncepta i intenziteta obuke. Koliko sam vidio postojali su do sada prijedlozi penzionisanih visokih oficira i generala da osnovna obuka traje šest nedjelja, obuka za vojno evidencionu sposobnost četiri sedmice, a da se za dvije nedjelje prođe kroz jedinice. Svakako da za to pitanje treba oformiti radnu grupu koju će činiti, prije svega, stručni ljudi iz oružanih snaga – naglašava Radulović.

– Velika je dilema koliko će mladi biti motivisani za obavezno služenje vojnog roka. Ako se to služenje svede na skupljanje pikavaca u dvorištu i čišćenje toaleta onda ništa nismo uradili. U eri lap-topova, računara, mobilnih telefona mladi traže znatno atraktivniju vojnu obuku i to nije samo naš već i problem velikih zemalja poput Velike Britanije ili Francuske – objašnjava Radulović.

Aleksandar VučićsrbijaVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
1 godina prije

Hoće li biti wi fi-ja po kasarnama?

aragorn
1 godina prije

Povijest se ponavlja, po drugi put kasno Marko na Kosovo dođe

Emiliano Zapata
1 godina prije

Odlicno! Zamislite samo da u Kini svaki Kinez zaduzio pusku a pilicija krene s koronaterorom…

Otom potom
1 godina prije

Trla baba lan …

Torpedo
1 godina prije

“Iznad polja gavran leti
I okuplja svoja jata,
ova ptica zloslutnica
predoseca – bice rata …”

Selena
1 godina prije

Vratili, ne vratili, nadrljali smo.

Weteran
1 godina prije

Obavezno vratiti regrutno služenje vojnog roka!
Svaka država!!
Današnji tik tokeri i fejsbukaši ne umeju da koračaju. Ne umeju devojci da priđu, …..
Istovremeno, mali musavi i gladni dečačić, igra se sa psom, konjem i kalašnjikovim!?
Ja nemam dileme, ……

Гавран
1 godina prije

Mislim da je za svaku zdravu naciju dobar vojni dril potreba. Bilo bi i manje glouppih komentara na netu.

Max
1 godina prije

Isto je potrebno i Hrvatskoj.

Toyte
1 godina prije

Rusija bi morala nauruzati gradjane kao Izrael, jedanaest mjeseci vojnik a mjesec dana civil

Ivan
1 godina prije

Vec ima dovoljno profesionalnih vojnika, koji su na budzetu, tj zive od gradjana koji placaju porez, ali oni sluze da cuvaju vlast i biju narod, kao i policija. Za eventualne sukobe treba im topovsko meso, a to su mladici od 18-25 godina, deca koja ce da ginu, prema scenariju koji je napisan negde drugde (obicno se pise na zapadu).
Izdaja svima pred ocima, ali to niko ne vidi…

Realno
1 godina prije

Rado pickousti ide u vojnike.

Milan
1 godina prije

A mi sto imamo uredne dozvole za oruzje i vec duzimo po toj liniji moderne poluautomatske puske po kucama?

BanOvan
1 godina prije

Ima da poruse sve dronove MIG-ovima.
Bake ce da tjese djecu ubuduce rijecima “Neka, neka, kupit ce baka drugi”.

Milutin
1 godina prije

Šta će mi ti vaši benefiti, zapošlhavanje i vrtići kad sve to mogu dobiti s članstvom u SNS-u.

Tamarino
1 godina prije

Svi trebaju biti naoruzani ili nitko.
Ali mir nije ekonomican .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI