Šta je kanadski zakon o vanrednim situacijama, primjenjen zbog „Konvoja slobode“?

Konvoj slobode - Kanada
28 komentara

Premijer Justin Trudeau koristit će široka ovlaštenja da rastjera kamiondžije koji protestuju protiv njegovih ograničenja za Covid-19.

Premijer Justin Trudeau pozvao se na Zakon o vanrednim situacijama po prvi put u kanadskoj istoriji, navodeći prijetnju bezbjednosti, redu i ekonomiji koju navodno predstavljaju kamiondžije „Konvoj slobode” i njihovi simpatizeri, protestujući protiv njegovih ograničenja Covid-19.

Šta je Zakon o vanrednim situacijama?

Usvojen 1988. godine, Zakon o vanrednim situacijama (takođe poznat kao Loi sur les mesures d’urgence) ovlašćuje saveznu vladu u Otavi da privremeno zatraži vanredna ovlaštenja kao odgovor na vanrednu situaciju koja „ozbiljno ugrožava živote, zdravlje ili bezbjednost Kanađana i takve razmjere ili prirodu da prevazilaze kapacitet ili ovlaštenja provincije da se s tim pozabavi.”

Da li je korišten ranije?

Zakon o vanrednim situacijama nikada ranije nije bio primjenjen. Kanadski državni emiter CBC nazvao je ovo pozivanje na zakon u ponedjeljak „bez presedana“.

Njegova prethodna verzija, Zakon o ratnim mjerama iz 1914. godine, korišten je tri puta ranije – kao odgovor na Prvi svjetski rat, Drugi svjetski rat i Oktobarsku krizu 1970. godine, kada su frankofoni separatisti u provinciji Kvebek oteli člana parlamenta. Premijer koji je tada pozvao na Zakon bio je Pierre Eliot Trudeau, otac sadašnjeg premijera.

Da li je ovo vanredno stanje?

Tehnički, ne. Sam Trudeau je istakao da neće biti vojnika na ulicama. Međutim, ovlaštenja za vanredne situacije uveliko povećavaju moć Kraljevske kanadske konjičke policije (RCMP) da djeluje protiv onoga što je premijer nazvao „ilegalnim“ blokadama i „okupacijama“ na posebno određenim lokacijama. Takođe daje vladinoj finansijsko-obavještajnoj agenciji FinTrac dodatna ovlaštenja nad bankarstvom, onlajn prikupljanjem sredstava i transakcijama kriptovalutama.

Koje mjere će biti preduzete?

Prema Trudeau, lokalna policija će imati „više alata za uspostavljanje reda“ na mjestima gdje su javna okupljanja proglašena „nezakonitim i opasnim“ – kao što su ona ispred parlamenta u Otavi i na graničnim prelazima između SAD i Kanade. RCMP će takođe moći da sprovodi pokrajinske i opštinske zakone tamo gdje je to potrebno.

Granični prelazi i aerodromi su označeni kao “kritična područja” i bit će čuvani podalje od demonstranata. Vlada je takođe ovlaštena da koristi usluge kompanija za vuču da uklone velike platforme koje koriste demonstranti.

Vlada je rekla bankama da „preispitaju svoje odnose“ sa svima koji su uključeni u demonstracije i zamrznu njihovu imovinu bez sudskog naloga. Nadležnost FinTrac nad prenosima kriptovaluta, platformama za crowdfunding i pružaocima platnih usluga proširena je u skladu sa zakonima protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Koliko dugo će trajati?

Vanredno stanje je stupilo na snagu u ponedjeljak popodne i prvobitno bi trebalo da bude na snazi 30 dana, mada bi moglo da bude produženo. Prema zakonu, parlament mora da odobri proglašenje vanrednog stanja u roku od sedam dana; bilo bi opozvano ako bilo koji dom glasa protiv.

Iako Trudeau vodi manjinski kabinet, kanadski mediji su izvijestili da će njegov de fakto partner NDP podržati proglašenje vanrednog stanja. Lider NDP Jagmeet Singh rekao je da će njegova stranka glasati sa Trudeauovim liberalima i da krivi premijera što se ranije nije obračunao sa kamiondžijama.

Freedom Convoykanadakonvojzakon
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Ma kakva konjicka policija, odmah treba zvati NATO.

ledeno doba
2 godine prije

“Kraljevske kanadske konjičke policije (RCM)”

ha, ha..
to su oni pedherčići u karnevalskoj odjeći– sa drečavo crvenim uniformama, šeširima na glavi i tijesnim hlačama..i čizmicama

a ovo “kraljveska” odnosi se na degeneriranu, incestuoznu englesku kraljevsku familiju, koja je formano poglavar Kanade, kao i svih ostalih država Commonwealtha (australije, N. zeland i mnogih malih državica, bivših britanskih kolonija)

prepadneš im konje i pedherčići su gotovi

Mahatma
2 godine prije

Sad će ljudi odjednom shvatit zašto postoji bitcoin i što mu daje vrijednost.

gigi pinna
2 godine prije

Singh Singh još gori od ovog tatinog peška. Bez vojske neće ukloniti sa ulice ljude, to je sigurno. Nisu htjeli niti razgovarati s prosvjednicima, ignorirali ih…
Ah ta demon-kracija

Melita
2 godine prije

Očajnički pokušaj fašista Trudeaua da zadrži kontrolu nad uzavrelom situacijom u Kanadi. Proglašavanjem izvanrednog stanja zapravo želi slomiti otpor na svim razinama, od običnih građana do dijelova vojske i policije, prije nego što sam bude slomljen. Uzalud mu trud, jer je situacija izgleda predaleko odmakla.

Davidschwartz
2 godine prije

Trudeau može biti sretan ako ga Kanađani na kraju ne objese.

ledeno doba
2 godine prije

ma kakve mirne demonstracije…

rješenje je zapisano u staroj pjesmi Dine Merlina:

“ma nek, neka padaju ćuskije…”

Max
2 godine prije

Put u fašističku državu.

tuf
2 godine prije

“Vlada je rekla bankama da „preispitaju svoje odnose“ sa svima koji su uključeni u demonstracije i zamrznu njihovu imovinu bez sudskog naloga.” – ohoho, brzo se prešlo na diktatorske metode?

ad astra
2 godine prije

Jadni oni koji su sudjelovali u konvoju. Ne možeš ti zbog svog promišljanja zaustaviti život u državi. I koliko ih je sudjelovalo u konvoju? Mali postotak od ukupne populacije. E sad će vidjeti kako pravna država funkcionira.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI